“越食越滋味”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第115 (共 14,312 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前的評論 透過行動裝置

最近同朋友去左 Le Viet 這間越南餐廳,我急不及待想推薦大家去試下呢間好抵食,份量又多而且好味

越式牛柳沙律($85)
牛肉配青木瓜沙律,好清新又啖啖濃郁牛肉好好味

越式拼盤 $98
可以食到4款小食好正
炸蝦餅香脆彈牙;炭燒豬頸肉好夠軟;粉果好多肉碎同菇; 炸小春卷內有粉絲點埋個甜酸醬真係好惹味

滿載椰青海鮮飯 ($103)
外型似蛋糕嘅椰青焗海鮮飯,有好多椰汁淋上面飯 ,滿滿的好大份,大第一眼見到真係嚇親,D蝦同墨魚都好新鮮頗多有海鮮和椰肉,好足料連啖飯都帶有香濃椰子味!

嗌咗杯青檸梳打配埋啲咁惹味嘅菜色真係 ,實在是完美!我最鍾意自己倒梳打水這款野飲感覺好 fresh 影相又有 feel。

感謝 Bon_vivant6

4 週前的評論 透過行動裝置

Le viet越南偽旅行日,食食越南野當去左峴港啦!

平日中午都好多有,有lunch set抵食好多有野飲,加特飲都平d!

扎肉蒸粉包 $72
Banh cuon cha lua
qq粉皮,不厚不薄,岩岩包好d肉碎冬菇。有d似中式茶果,但就薄身好多!唔知點解覺得扎肉要咁先好食,平時加麵飯到食覺得無乜野。

青木瓜絲鮮蟹肉雞絲沙律$92
Goi du du gu voi cua
青木瓜必食,爽脆清新又有汁!蟹肉雞絲一軟一硬身d,double口感。蟹肉整好哂咁食爽!雖然好愛食蟹肉,但平時要剝咗佢個殼總覺得好「勞力」,哈哈!

個人覺得越式沙律温和d,唔泰式咁爽辣。少少唔同風格。

大蝦菠蘿飯 $78
Com cap khom tom
見好幾枱都叫先叫嫁咋。半個菠蘿上枱,standard!

大蝦份量唔少,share食岩岩好!飯炒得夠濕潤都香甜,菠蘿功勞啦!

海鮮炒檬粉 $68
Bun cap hai san
感覺最清淡,有d似泰式炒金邊粉同父異母或者同母異父,哈哈!

海鮮種類適中,有蝦有小墨魚同蜆肉。也有蛋同青檸提味,芽菜好多汁好新鮮!

熱檸檬茶

咸檸梳打 +$8
Ro da chanh muoi
非常時期,維他命c除咗檸檬之外,佢都唔錯潤喉。

感謝 Annabelletinko

沙嗲串燒 $89
海南雞油飯 $17
去骨海南雞 $118
越式咖喱牛腩鍋配印式薄餅 $105
好耐冇食東南亞嘅香口嘢,今晚決定食The One嘅一間越南餐廳。餐廳開放式嘅座位都幾寬敞,坐得幾舒服,而且裝修都好有東南亞色彩。

咖哩牛腩鍋好香咖哩味,唔係幾辣但好有椰汁香,怕辣人士都可以食到,牛腩牛筋再加埋青椒紅椒洋蔥,主食可以揀配法包或者薄餅,梗係揀香酥嘅薄餅啦,酥皮嘅口感仲好香牛油味,蘸埋咖哩汁真係好正,食到男朋友lam lam脷啊!

雞精們再叫多半隻海南雞配油飯,雞件就算拆咗骨份量都好多,而且好嫩滑又肥美,蘸埋祕製酸辣醬汁,好味道喎!另外再叫再半打串燒,係豬牛雞各兩串唔駛爭,每款都係啖啖肉同調味豐富,蘸上沙嗲汁更加有風味啊!

感謝 kiushun
4 週前的評論

上星期食完隔離間泰國菜,今晚就輪到食依間越泰菜啦。餐廳環境唔錯幾開洋摩登feel,美食選擇多價錢唔貴,食物非常美味,CP值高抵食。

串燒 (半打) $89
串燒三串$60加多$30多三串,揀六串感覺較抵食。
雞和豬串燒各三串,兩者同樣肉質嫩有肉汁,醬味較濃唔醮碟旁的沙嗲醬都好夠味,串燒大串啖啖肉食落都幾滿足的。

香茅燒豬頸肉撈檬 $65
檬粉大碗有七塊爽口彈牙的豬頸肉,拌有生菜、青瓜絲、蘿蔔絲非常健康,檬粉彈牙,淋上檬汁魚露,味美清甜開胃,凍食非常好食。

咖哩炒大虎蝦 $168
大大碟咖哩汁滿滿的,味道甜而不辣,勁多蛋花好充實,配料十足青椒、紅椒、洋蔥、芹菜皆見。主角大虎蝦開邊六件,經走油處理嘅虎蝦,迫出蝦殼香味,蝦殼連肉一起啜最好食,蝦肉厚肉質爽,好味到呢。

印尼薄餅 $25
前提係咖哩汁咁好味,當然想一滴不留想清晒啲咖哩汁,不油不膩的薄餅一片剛剛好,滿足晒。

另外,枱上兩杯清水飲晒一杯冷一杯熱的,我地示意添加,侍應前來同時拎晒兩壺冷熱水來,服務貼心效率高依方面值得一讚。

感謝 cargolam
2020年9月24日的評論 透過行動裝置

今日去尖沙咀The One食飯兼睇戲, 買飛後就食呢間越南菜。餐廳裝修為開放式帶頗有時尚感, 七點未夠已經坐無虛席, 好彩我哋早少少已經入座!

越式春捲
皮薄香脆內裏有肉碎、洋蔥、雜菜絲, 用新鮮生菜包裹嚟食, 清爽唔油膩!

椒絲炒椰菜
鑊氣十足, 椰菜新鮮爽口, 帶微辣不搶口十分惹味。

特別火車頭
材料有牛丸、牛肉、牛腩、牛柏葉, 嗜牛人仕一定要試。牛肉軟嫩鮮甜, 牛柏葉煙韌爽口, 湯底用牛骨淆製, 牛尾濃郁!

香茅豬頸肉炒金邊粉
份量很多, 豬頸肉無骨啖啖肉, 用香茅醃製非常入味, 炒金邊粉有鑊氣, 煙韌爽口!

三色冰、椰汁綠豆冰
三色冰顏色鮮豔賣相吸引。椰汁綠豆有椰味清香, 冰涼解渴!

感謝 foodiehumprey

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD