“飽到上心口”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第82 (共 15,239 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年11月15日的評論 透過行動裝置

同事介紹the one既呢間越南菜唔錯,所以呢日收工又捉左朋友一齊去食。因為本身唔清楚佢份量,見到價錢唔貴,諗住份量都唔會太多,點知就中伏了~

鮮蝦米紙卷
蝦肉同米紙都彈牙,仲有超多米粉係入面,超飽肚。

串燒(豬/牛/雞)
沙爹醬我無感,本身唔太鐘意。3款肉我地都一齊試左半串,豬同牛最好食,肉質唔韌,同埋都幾香口。

咖哩牛腩鍋配印式薄餅
牛腩既牛肉香味好濃,肥瘦均勻,亦帶有牛筋。牛腩同薯仔都煮得夠淋身,好好食。咖哩汁都夠香濃,得一塊薄餅有啲唔夠喉!

特別火車頭
我無乜食過呢款麵,所以唔知有咩特別。佢既生牛肉唔差,但牛腩更好食。蘿白煮得夠淋同入味。有牛栢葉幾驚喜(我唔太知本身火車頭有無,但本身鐘意食),牛丸既味道都幾好。河粉夠滑身,唔會煮得太過火。

咸檸梳打/越南滴滴咖啡
咸檸配梳打比配七喜更好,唔會甜,感覺清新好多。滴滴咖啡夠香濃,店員會拎上枱由個咖啡慢慢滴出黎,杯既底部有煉奶,滴完之後就可撈均黎飲。

點解話中伏呢,原因係佢既份量比我想像中要大,先300幾蚊,就食到飽到上心口,大家點菜要小心呀哈哈。

感謝 jingjen9452zin

2020年11月14日的評論 透過行動裝置

Le Viet精選拼盤~
識叫一定嗌拼盤。️春捲。蝦餅。扎肉蒸粉包同豬頸肉。份量鬼死甘大。足足夠4個人share 添。$115真係幾抵。

柚子海鮮沙律~
柚子酸酸甜甜好開胃。海鮮有蜆肉。蝦肉同魷魚。食食下已經無咗一半。

去骨海南~
嘻嘻。食最鍾意啖啖肉。冇岩曬我。雞肉都算嫩滑。

食熱氣嘢點都要嗌個椰靑黎清下熱氣。嘻嘻。。記得刮埋d椰青肉食牙。

感謝 BeeBeeLeeLee
2020年11月12日的評論 透過行動裝置

好耐好耐無食越南菜啦!雖然無得去旅行,但係係香港都有唔少食越南嘢嘅餐廳,都可以過下口癮!Lunch嚟食都幾抵架。

生牛肉河
牛肉上枱嘅時候仲係粉紅色嘅,無過熟嘅情況!河粉份量都幾多,仲有兩舊蘿蔔,吸曬湯底精華。

豬頸肉撈檬
豬頸肉嘅燒烤味濃,真係幾惹味。檬粉配大量蔬菜同埋酸辣汁,非常之清新,真係會食到停唔到口。

柚子海鮮沙律
有青木瓜沙律,柚子,墨魚仔,鮮蝦,同蜆。食落好清新,酸酸甜甜,夠曬開胃。以沙律嚟講份量都可以話好多

串燒
豬牛雞,每款各兩串,肉質唔會過老,夾埋沙嗲汁一齊食,正呀。

感謝 pingcheung0117
2020年11月11日的評論 透過行動裝置

黃咖喱軟殼蟹鍋~113$~
-用熱鍋♨️上,保持住溫度,咖喱又熱又惹味。而軟殼蟹另上,蟹既質素相當唔錯,啖啖肉,唔係得個殼。同時都好欣賞啲薯仔用心整作,唔單止左波浪坑紋,炸埋個表皮,好味

越式拼盤~98$~
-有蒸粉卷、炸春卷、炸蝦餅、豬頸肉四款小食,蒸粉卷又支持潮州蒸粉果嘅感覺,其餘三款小食都好香口。

海鮮炒檬粉~$68~
-呢款檬粉就清淡左少少建議要落甜酸魚露。
青檸梳打~跟餐價加8$~

三色冰~28$~
-三色材料多,足料既飲品

感謝 heymyfoodies
2020年11月11日的評論 透過行動裝置

位於尖沙咀地標The One 100號4樓有家Le Viet 的越南餐廳,餐廳佈置非常有特色,以紅黃藍為裝潢主色調,風格獨特。餐廳以越南新派混合菜色為主打。滿載椰靑海鮮飯是招牌菜:買相十足,濃厚的椰汁淋在飯面,有墨魚仔、蝦等好大份足料,口感豐富而有層次,非常滿足。越式拼盆:有春卷、炸蝦餅、炭燒豬頸肉、越式粉果4款小食。春卷鬆脆香口,炸蝦餅鮮甜彈牙,炭燒豬頸肉入味爽口,越式粉果,軟腍好味。素食紙米卷:有蝦、粉絲及生菜,點上酸甜醬,醒胃又健康!中午座無虛席,生意興隆!

2  感謝 smtongsimon

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片