“好味越南菜”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第78 (共 15,259 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年11月22日的評論 透過行動裝置

今日同朋友去尖沙咀行街,順便食嘢,我哋行到The One,呢度有好多唔同菜式嘅餐廳,我哋都好耐冇食過越南菜,就上四樓揾食
商場四樓有幾間開放式餐廳,出就見到Le Viet,裝修時尚,座位寬敞,空間感幾大
餐牌有午餐同單點選擇,沙律、串燒、鍋物、湯粉、飯…
柚子海鮮沙律$78
青瓜絲,柚子肉都幾多,仲配埋墨魚仔、大蝦仁、蜆仔肉同腰果,越食越好食
越式拼盆$98
有蝦餅、越式米紙春卷、扎肉蒸粉包同燒豬頸肉,食得出係即叫即製,四種口味,各有特色
菠蘿焗飯$78
黄薑粉炒飯底,飯粒飽滿,大蝦三大隻,新鮮菠蘿粒好甜,撈埋肉崧一齊食,正
甜品焦糖燉蛋$36(一送一)
燉蛋奶味比較重,稠咗少少,一般般啦
椰汁紅豆冰$28
有驚喜,清甜椰汁同粒粒食得到嘅紅豆,真係最佳拍檔

感謝 Ceciho123

2020年11月19日的評論 透過行動裝置

昨晚跟友人食完越南菜,今日同事有話要食越南菜,冇問題,反正每一間菜館風格不同。

咖哩炒大虎蝦
咖哩汁濃稠,有絲絲蛋白,好特別,增加滑溜感。
配菜洋蔥,青椒和大蔥夠入味,食到個個津津樂道。
虎蝦大大隻啖啖鮮香。
要了一客法包,蘸著咖哩汁,滋味無窮。

牙快車
名字完全不知是什麼!再睇材料,先知道原來是沙律。
青瓜條,椰菜絲,紅蘿蔔絲,花生碎,雞肉絲。
淋上越式魚露,非常清爽清新的味道。

越南咖啡
慢慢滴溜,好香。
咖啡味道濃厚。

1  感謝 pcsy
2020年11月19日的評論 透過行動裝置

之前都食過尖沙咀分店,原來旺角都有,印象中啲野食都好高質好地道泰式mix越南野
去骨海南雞飯 $68
海南雞一望到個樣已經知好食雞皮厚薄剛好,雞肉嫩滑,份量算多,雞油飯又香,好正呀!!!
牛油焗大頭蝦 $228
來奢侈一下,一隻開邊大頭蝦,巨型以為係龍蝦,好大隻頸多膏,一般龍蝦一啖就冇,呢隻食左好耐都搵到肉同膏食,撈埋炸蒜香到不得了,仲有好多好脆嘅薯仔,唔怕唔夠飽~
青檸梳打 $28
凍奶茶 跟餐

感謝 hkbase_foodieee
2020年11月15日的評論 透過行動裝置

同事介紹the one既呢間越南菜唔錯,所以呢日收工又捉左朋友一齊去食。因為本身唔清楚佢份量,見到價錢唔貴,諗住份量都唔會太多,點知就中伏了~

鮮蝦米紙卷
蝦肉同米紙都彈牙,仲有超多米粉係入面,超飽肚。

串燒(豬/牛/雞)
沙爹醬我無感,本身唔太鐘意。3款肉我地都一齊試左半串,豬同牛最好食,肉質唔韌,同埋都幾香口。

咖哩牛腩鍋配印式薄餅
牛腩既牛肉香味好濃,肥瘦均勻,亦帶有牛筋。牛腩同薯仔都煮得夠淋身,好好食。咖哩汁都夠香濃,得一塊薄餅有啲唔夠喉!

特別火車頭
我無乜食過呢款麵,所以唔知有咩特別。佢既生牛肉唔差,但牛腩更好食。蘿白煮得夠淋同入味。有牛栢葉幾驚喜(我唔太知本身火車頭有無,但本身鐘意食),牛丸既味道都幾好。河粉夠滑身,唔會煮得太過火。

咸檸梳打/越南滴滴咖啡
咸檸配梳打比配七喜更好,唔會甜,感覺清新好多。滴滴咖啡夠香濃,店員會拎上枱由個咖啡慢慢滴出黎,杯既底部有煉奶,滴完之後就可撈均黎飲。

點解話中伏呢,原因係佢既份量比我想像中要大,先300幾蚊,就食到飽到上心口,大家點菜要小心呀哈哈。

感謝 jingjen9452zin
2020年11月14日的評論 透過行動裝置

Le Viet精選拼盤~
識叫一定嗌拼盤。️春捲。蝦餅。扎肉蒸粉包同豬頸肉。份量鬼死甘大。足足夠4個人share 添。$115真係幾抵。

柚子海鮮沙律~
柚子酸酸甜甜好開胃。海鮮有蜆肉。蝦肉同魷魚。食食下已經無咗一半。

去骨海南~
嘻嘻。食最鍾意啖啖肉。冇岩曬我。雞肉都算嫩滑。

食熱氣嘢點都要嗌個椰靑黎清下熱氣。嘻嘻。。記得刮埋d椰青肉食牙。

感謝 BeeBeeLeeLee

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片