“The one 泰越餐廳”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第85 (共 15,125 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
3 週前的評論 透過行動裝置

今日lunch想食泰國嘢,同個同事去左the one食呢間平時食開既Le Viet

Lunch set 叫左兩個野
大蝦菠蘿炒飯 $78
面頭就有幾隻大蝦同肉鬆,仲有好多新鮮菠蘿,口感豐富,炒飯乾身

生牛肉湯河 $62
湯底濃郁但唔會好咸,牛肉新鮮有咬口

跟餐+$5 凍咖啡
+$8 青檸梳打
成支泰國chang梳打水另上既,本身冇加糖十分好,唔駛咁肥

另外仲叫左d小食同菜

燒豬頸肉米紙卷 $42
4舊大大舊,入面仲有好多粉絲同生菜,好fresh咁配埋豬頸肉薄片,唔錯唔錯

沙嗲串燒3串 $56
剛燒好熱辣辣,豬牛雞都好滑,醃個味好地道,沙嗲汁好香花生味,必食推介

蒜蓉炒椰菜苗 $66
炒得幾香,清清地唔會好咸

感謝 s106237

3 週前的評論 透過行動裝置

很久冇去Le Viet了,即興與媽咪前來吃午餐, 地點在尖沙咀The ONE 4樓L402舖。平日下午兩點店內不算多人,我很喜歡吃這裏的滿載椰青海鮮飯$103,然後再點越式拼盤$98、 鮮蝦米紙卷$42、 椰汁紅豆冰$28、 三色冰$28。

滿載椰青海鮮飯~ 澎湃的份量, 椰汁滿瀉在碟子上, 海鮮有大蝦、墨魚仔和蜆肉, 配菜有三色豆和提子粒, 椰青飯的味道又香又甜, 食過兩次依然覺得好正!

越式拼盤~ 拼盤有香脆炸蝦餅、 惹味燒豬頸肉、 酥脆泰式春捲和餡料豐富的扎肉蒸粉包,吃時蘸魚露品嘗,倍添滋味。

鮮蝦米紙卷~ 晶瑩通透的米紙卷, 口感Q彈,沾上魚露,酸甜的小清新口味, 令人食指大動。

椰汁紅豆冰~口感綿綿的紅豆,配上香濃的椰汁,特別好飲。

三色冰~色澤鮮艷, 甜度剛好,咬落煙韌爽脆的口感。

食過Le Viet咁多次都沒有令我失望, 食物水準依然好, 價錢相宜, 地點方便。

Le Viet
地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖

1  感謝 Victoriay_eatwithvic
4 週前的評論 透過行動裝置

好耐好耐冇食過越南粉又好掛住滴滴咖啡,行過 the one搵到間價錢一d都唔貴就去食個 lunch。

越式生牛肉粉就必叫的,湯底好濃牛肉好嫩好滑冇得輸

大蝦菠蘿焗飯大大隻大蝦有成三大隻,仲有新鮮菠蘿加埋一齊炒味道好好。

青木瓜大蝦雞絲沙律,木瓜絲好爽口,雞絲一d都唔鞋口加埋個汁好開胃好好味,我個人覺得必試。

香芒糯米飯,芒果好甜,糯米飯上枱仲係熱辣辣加椰汁正正正。

越南滴滴咖啡☕️賣相已經好特別,有濃濃咖啡香,杯咖啡真心唔錯。

感謝 hei-ccc

《Le Viet》
菠蘿焗飯
呢個必點!焗飯一上枱香噴噴,又大大份,好吸睛當然食落都好香好惹味,最鐘意佢地加咗豬肉鬆,食落又多一種層次!
香茅豬頸肉撈檬
豬頸肉份量夠晒多,又煎到金黃色咁,賣相都贏晒檬粉配合青瓜絲同生菜絲,食落好清新,個撈檬汁再濃味少少就更好喇!
串燒沙爹
豬牛雞各一串,燒到金黃色嘅串燒,好吸引呀!個人特別鐘意雞肉,燒得香口而雞肉仍然嫩滑,正
芒果糯米飯
鋪滿椰漿嘅糯米飯,令人心動餐廳好有心思一份裡面有晒普通糯米同紫糯米,一次試到兩種滋味好滿足呀!
#eatisfun

尖沙咀彌敦道100號
The ONE 4樓L402舖

感謝 eatisfun23
4 週前的評論 透過行動裝置

睇完醫生趕住六點前堂食,5:15就衝左入黎食個quick dinner!

估唔到呢個鐘數仲有lunch set嗌!包埋餐飲!

越式生牛肉粉

腸胃唔好,唔想食生牛肉,staff話牛肉可以well done!好體貼!:smileheart:

Le Viet越式拼盤

有扎肉蒸粉包、蝦餅、春卷同豬頸肉
大推蝦餅!熱辣辣,有口感,好扎實!

豬頸肉炒金邊粉

睇落平平無奇,無乜色水,但食落幾香口,再叫staff比d fish sauce我加落去幾好食!

唔記得左拼盤有豬頸肉!lunch menu 有海鮮炒檬粉嗌仲平d,下次可以試下!

椰青
青甜!但係飲幾啖好快就啜哂

份量足!係呢個商場黎講算係比較抵食既餐廳!平靚正!

感謝 tabelai

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD