“高質串燒居酒屋”
FireBird的評論

FireBird
30/1(週一)
20:00
使用外送服務
香港排名第548 (共 15,944 間餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2022年12月20日的評論 透過行動裝置

出開銅鑼灣買聖誕禮物,行到累順便在附近揾嘢食。忽然記起利園後面有間FireBird,裝潢風格有別傳統串燒居酒屋,較有現代感。餐廳會搜羅不同日本清酒和及採用日本酒調製Cocktail,讓客人以多欸不同風格的美酒配搭佳餚;體驗以食伴酒之日本飲食文化。另外串燒原料均經過嚴格挑選,加上自家秘製醬汁;再由極具經驗的師傅細心燒製而成。我們對它極具信心,一於提早慶祝聖誕來臨食個豐富晚餐先。
特上牛肉串燒盛合   $188
串燒有五串(四串牛和一串秋葵)全部採用高質食材:有金菇牛肉串、厚切牛肉串,京葱牛肉和日本產霜降A4和牛等。特別係和牛串油脂在口內爆出,口入鬆化。隨碟附上新鮮雞蛋可令肉質更嫩滑。
重量級火焰原隻雞腿   $138
熊熊烈火好震撼,原隻雞腿在火焰下呈現;增加氣氛和打卞一流,亦可令雞腿更香口。隨著服務員細心地幫忙剪開雞肉,肉質嫩滑有點酒香和微辣十分惹味;配上爽口日本椰菜減輕肥腻感。
炸雞軟骨   $48
份量足夠唔算少,炸漿鬆化雞軟骨有咬口;用來佐酒一流。
松葉蟹肉火鍋   $278
這個火鍋冇得輸,單單松葉蟹有四大隻啖啖肉;大蜆蜆肉肥美,墨魚新鮮。還有大量蔬菜可平衡食物金字塔。
Strawberry Yakult Cocktail   $78
士多卑梨新鮮香甜,混入益力多和糖漿shake shake調製而成。食時沙冰增添口感,味道酸酸甜甜;買相吸。

參觀日期:2022年12月
感謝 shirleymonmon
評論 (102)

2022年11月23日的評論 透過行動裝置

落雨濕濕,快啲搵間餐廳避雨兼晚飯。
記得邊寧頓街有一間西日式餐廳,fusion菜式夠特別。
Berry Kisses
酒蒸成份不多,反而莓味顯著。
Fruit Tea
有各類生果,茶味濃厚。
日本產霜降A4和牛,厚切牛舌燒
和牛油脂係口腔內徘徊,滋味。肉質軟腍,肉味濃厚。
牛舌厚度,質感恰到好處,佐酒一流。
北海道珍寳帆立貝殼燒
帆立貝熟度剛好,嫰滑。
火焰原隻雞腿
熊熊火焰有噱頭。
雞肉非常嫩滑,少少辣度增添味感。
免治雞肉棒
蘸蛋漿惹味又滑溜。

參觀日期:2022年11月
感謝 Polly C
2022年8月21日的評論 透過行動裝置

放工約朋友去居酒屋放鬆放鬆下,店內嘅裝修令我覺得去咗日本咁,全店滿座,好彩之前訂咗位,唔係就要係門口等位

睇完餐牌,叫咗呢款 [ 本金槍魚三色刺身 $175.5 ] 店員會先係客人面前磅好咗重量,再由廚師處理,宜家做緊優惠 $1.5/g,呢件係 117g;厚切拖羅,新鮮美味,魚油脂甘香,入口即溶

再嚟個開胃小食 [ 明太子伴玉子燒 $48 ] 玉子燒味道甜甜,配埋明太子及蘿蔔蓉,味道好正

鍾意雞肉就要揀呢份 [ FireBird 雞肉串燒盛合 $138 ] 有雞肉配上大蔥,夾埋大蔥一齊食,油膩感更少,雞肉肉質嫩滑,加埋七味粉落雞肉到就更正 及 秋葵口感爽脆,味道微甜,健康好味,仲有好正嘅雞肉棒,咬落有口感,雞肉棒夠多汁,點埋蛋汁一齊食更好味

夢幻藍色嘅 [ Tiffany Sour $78 ] 內裡有Blue Liqueur、sake、益力多同菠蘿汁,味道特別,帶有果香,酒味又唔濃,清甜好飲;另一杯係香濃野莓味嘅 [ Berry Kisses $68 ] 入口冰涼,消暑飲品

好特別嘅 [ 明太子芝士椰菜燒餅 $68 ] 一邊落咗明太子醬,一邊係芝士,內裡係椰菜,兩款口味都好正,明太子醬真係勁好味 (差啲連隻碟都食埋)

口感豐富,食落有層次嘅 [ 蟹味噌甲羅燒 $78 ] 成個蟹殼都係蟹膏,蟹膏甘香鮮甜,而蟹肉鮮甜好味,將蟹膏放係壽司紫菜飯上面一齊食,令味道更突出

最後再嚟份賣相吸引,外型係火山爆發造型嘅 [ 火山熔岩鮭魚卷 $98 ] 每件三文魚卷外層都加咗薄薄嘅粉漿,咬落夠香脆,包住熟嘅三文魚,味道唔會腥,芝士醬汁夠惹味

飯後甜品有 [ FB自家制草莓大福 $38 ] 外層皮薄薄,包住香甜士多啤梨,細滑紅豆蓉及粒粒紅豆,香滑忌廉,口感清爽,味道清甜好味

FireBird
銅鑼灣邊寧頓街13號隆堡柏寧頓酒店地下

參觀日期:2022年8月
感謝 SukiYeung
2022年5月23日的評論 透過行動裝置

平時成日去利園食野,每次走果時都會見到firebird好多人,每次都好想試!早幾日同老公去試終於試到!

但由於食完之後要打波,所以我地都係食少少算點知,少少都飽到上心口

我地叫左日本產生蠔、軟殼蟹牛油果壽司卷、厚切牛舌串燒(2串)、FireBird雞肉串火克盛合、A4和牛燒100g(牛柳)同埋由於餐廳係無茶/水提供,所以都叫左杯Mix Fruit Tea

生蠔!啖啖肉!好fresh!
牛油果卷好大件…個軟殼蟹好脆卜卜!好好食
最估唔到牛舌係勁勁勁勁勁好食!個厚度好好!唔會話喉到好硬!
而雞肉串成盒,佢有一條係雞軟骨棒!超鐘意食呢個!配上埋生雞蛋漿
真係一路食一路叫好味
另外,和牛燒,我哋只係叫咗100g,但係我哋兩個人食都已經覺得好飽,可能始終係肉。
牛好軟熟,牛味好重,加埋佢個蒜同埋鹽,可以話係頂級

美中不足係無茶水,但overall勁勁勁滿意❤️
下次再試埋其他先‍♀️‍♀️‍♀️

抵食指數:
環境舒適:
環境衛生:
服務質素:‍♀️‍♀️‍♀️
推介原因:Firebird 有點似居酒屋,提供不同的小食、刺身、壽司、sukiyaki 等。不提供免費水,一定要點飲品。飲品有sake、啤酒,highball, cocktail 等。另有少量非酒精飲品。
明太子芝士椰菜燒餅即類似大阪燒。第一次吃長方形的大阪燒,再配上明太子醬,好特別。Wagyu Steak Platter 有A4和牛肉眼、filet、 西冷。每件都夠腍,有肉汁,牛味香濃。Firebird 雞肉串燒盛合5款串燒中,最喜歡免治雞肉棒,醃過的免治雞肉,沾點雞蛋吃,味道不錯。Fire bird soft shell crab salad的軟殼蟹炸得香脆,不油膩。
個人覺得Firebird 是一間放工後,想飲點酒,吃點東西的一個好地方。但就不適合小朋友或老人家去。

參觀日期:2021年11月
感謝 yukilee0111

查看過FireBird的旅客也查看過

去過FireBird嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片