我們不支援您使用這種瀏覽器, 因此 Tripadvisor 可能無法正確顯示。我們支持以下瀏覽器:

“蠔迷小天地”
The Oyster House的評論

The Oyster House
餐廳訂位
香港排名第5 (共 16,079 間餐廳)
卓越獎
價位: US$0 - US$400
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
餐廳詳細資料
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2022年12月2日的評論 透過行動裝置

今日睇完展覽,順便漫遊灣仔,最後一站當然搵間餐廳好好享受一下,灣仔站附近小街內原來有一間專食蠔的餐廳,差唔多每枱客人都為蠔而來一樣,我當然不會錯過任何美食啦。

餐廳主打生蠔當然一定要試試
日本宮城Tomo - 口感濃厚滑溜, 肉質清爽,海水味濃郁。
Spanish Rock XL - 肥美肉厚,入口充滿濃濃海水鮮甜味,質地軟滑。
愛爾蘭Lout Feisser - 蠔味夠濃,其帶子位極甜,有強烈的回甘,口感細膩。

King Crab Meats Tian
牛油果蓉做底,再放上蟹肉,黑魚子醬做成蟹塔,入口鮮味十足,黑魚子加上蟹肉,鮮味滿分,拌上牛油果蓉一齊食,將整個蟹餅口感豐富起來。

Mushroom Stuffed Iberico Ham
將西班牙伊比利亞黑毛火腿,橄欖油放上蘑菇面一齊烤焗,入口咸香味濃,蘑菇充滿湯汁,菇味濃郁芳香,整體配合得宜。

Mushroom Soup
蘑菇濃湯用上不同的蘑菇打成,入口有濃濃的蘑菇香氣,湯頭濃厚保留少少咬口,味道清新。

自家製麵包
麵包非常特別,口感比較似蛋糕,質地濕潤軟身,沾上黑醋更添滋味。

感謝 783bonnieh
這則評論是 Tripadvisor 會員的主觀意見,而非 Tripadvisor LLC。 Tripadvisor 會檢查評論。
評論 (393)
旅客評分
旅客類型
一年中的時間
語言
  • 更多語言

19 - 23 則評論(共 393 則)

2022年11月30日的評論 透過行動裝置

慶祝朋友生日 佢又係好like食蠔 所以揀咗一間食 好d 咁啱果日去開灣仔行街 朋友選擇咗食西餐 行 徑謝斐道見到有間叫做
The Oyster House 專食蠔 嘅 見到環境 ok見係生日飯咁就入去試吓 我地2個 人入到去環境乾淨 我哋叫咗三款生蠔 三款蠔超級 新鮮 1️⃣南非 Rollex(2隻)France(2隻)Sentinelle no.2 (2隻) ♡海水味重 又大隻又creamy 一啖入口好正 一定要嗌
2️⃣海膽阿根廷紅蝦刺身(2隻)海膽好鮮甜好新 鮮配埋阿根廷紅蝦刺身一流
3️⃣西班牙火腿蘑菇 牛肝菌再加上蘑菇 入口爆汁帶 點咸香 配搭十分之好
4️⃣香炸西班牙帕德籠椒 櫻花蝦 炸得香口 不會太油 膩 類似青椒
5️⃣脆巴馬火腿型意粉一個字 正 呢個口感好特別 勁推介一定要嗌 )
6️⃣香煎比目魚
7️⃣甜品 Tiramisu 今日大滿足 抱住個肚走

感謝 Explorer24344834939
2022年11月27日的評論 透過行動裝置

週未放假,今天約了朋友行銅鑼灣崇光百貨特價週,之前我們相議今天下午去那兒吃,大家忽然好想吃蠔,就選附近地區,上網見這間環境不錯,午餐去了這間吃,環境同坐位舒服,看了餐牌,叫了
日本生蠔 2隻
淡淡清甜味,特别鮮海水味
法國林柏特生蠔 2隻
比較厚蠔肉,好有海水鮮蠔味
法國水晶生蠔 2隻
爽脆,有口感,重鮮甜鮮蠔味
鮮海膽阿根廷紅蝦刺身
入口特濃鮮海膽,蝦爽口彈牙,好鮮鮮海蝦
香炸西班牙帕德龍椒
大碟,脆脆口,鹹鹹地,口感特別
西班牙火腿焗蘑菇
火腿好有煙燻味,好香鮮蘑菇味
廣島蠔脆巴馬火腿米型飯
細細粒,爽脆鮮蠔味,火腿薄薄一片,入口特別嫩滑香,飯軟軟硬,有咬口感
燒比目魚
原身,好新鮮比目魚魚香
意大利芝士蛋糕
非常濃香咖啡同芝土味,入口好軟綿綿,甜度剛剛好

感謝 fannyw258
2022年11月24日的評論 透過行動裝置

在講到Oyster House 果陣,大家非常期待他們建議的生蠔。它們中的每一種都以 2 件的形式呈現。既能看到重口味的新鮮海洋生蠔,又能看到清淡獨特的具有地域特色的生蠔。

從 Ako Crystal 開始,味道會像經典生蠔日式清淡的味道,後有少許甜味。吃牡蠣時,它們很容易滑入我們的嘴裡。緊隨其後的是Rollex,它逐步將生蠔的好感提升到中等水平,這一點更為突出。最後一款是Krystale 2號,海洋味道非常濃郁。它非常獨特,沒有任何腥味。

海膽紅蝦將味道提升到另一個層次, 非常好吃,當咬到一口蝦肉時,十分多汁,於舌尖來回。

帕德龍辣椒的辛辣令舌尖興奮,強烈刺激舌頭,值得一試,鐘意食辣嘅你更加不能錯過。

釀蘑菇真的很棒,伊比利亞火腿被烘乾到完美的程度。它的鹹度足以與蘑菇一起食用而不會淹沒菜餚本身嘅味道。

松露蘑菇湯好飲到令人難以置信。松露的味道很濃郁,就好像我們正在喝整個松露一樣,一切都在喉嚨下面,非常值得推介。

參觀日期:2022年9月
感謝 Wander00328915454
2022年11月22日的評論 透過行動裝置

今日同朋友特登揀咗間餐廳食下午茶。朋友喺外國返嚟,揀咗間特別啲嘅餐廳俾佢。
呢間餐廳環境好有情調,waiter嘅招呼一入到嚟就覺得好熱情。
因為呢度係Oyster House,所以就叫返啲蠔食!
我哋叫咗南非、法國各一隻。
南非就會Creamy啲,但法國個海水味又濃烈啲!兩隻都好好食~最後就食calm,岩岩好中和左頭先蠔跑味道!
之後係水牛芝士沙律,份量相當足料,每一啖芝士同蕃茄都可以一齊食,非常開胃呀!
嚟到waiter為我地介紹嘅西班牙小食pepper 呢個真係第一次係香港食呀!蒜香嘅味道再加埋pepper,帶出到嗰陣鮮甜!
我地2個叫左2款唔同嘅湯,有蠔湯同磨菇湯
蠔湯個味道真係好充滿蠔味呀,而過種香好難再形容。
Wow終於去到主菜
我地叫左蜆肉意粉同豬鞍
蜆肉意粉係有好少嘅辣味去突出主題,朋友都讚不絕口。
豬鞍亦都好Juicy,啲肉唔會因為太熟而好硬,火喉岩岩好架!
食埋香蕉批真係一個完美嘅結局

參觀日期:2022年10月
感謝 borislo1221

查看過The Oyster House的旅客也查看過

去過The Oyster House嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

業者們:有什麼想要和我們分享的嗎?

此物業由您擁有或管理嗎? 免費認領您的企業詳情,即可回應評論、更新檔案和進行更多操作。

認領您的企業詳情