“美味又邪惡的拉絲芝士雞煲”
米走雞 太子的評論

米走雞 太子
香港排名第591 (共 13,987 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年6月30日的評論 透過行動裝置

今天雖然是個大熱天,但仍阻礙不了我們吃火鍋的熱情。在這酷熱天氣下,火鍋店仍是座無虛席。

米走雞在香港有三家分店,今次來的是太子分店,距離太子地鐵站約一分鐘步程,地點非常方便。

除了招牌的芝士雞煲外,還有麻辣雞煲和另外約八款火鍋湯底選擇。

來芝士雞煲專門店,當然要試試芝士雞煲了。芝士雞煲可以選擇芝士的份量,我選擇了普通正常的份量。上方灑滿紫洋蔥碎和芝士碎的芝士雞煲,配合嫩滑的雞腿肉,既美味又邪惡,芝士還能拉絲的!即使有多怕肥,都要決定食左先減。

吃完雞肉後,店員加入芝士湯來做火鍋湯底。我倆點了五款火鍋配料,當中特別喜愛手打丸。

手打鮮墨丸
半份鮮墨丸有四粒,雪白的墨丸超彈牙,遇上濃味的芝士湯鍋,亦不會過分掩蓋墨丸的鮮味。

手打鮮牛丸
鮮牛丸蘊含豐富的「筋」,彈牙得來又有咬口,牛丸的鮮味更芝士湯鍋味道特別夾。

哈哈蝦中寶
這道每粒大如湯匙,而且名堂特別的配料,是以蟹籽混入蝦膠,再以蝦膠包裹原粒蝦仁,美味又有咬口。

響鈴
響鈴是我最愛的火鍋配料之一,是我每次到火鍋店的必點食物。這兒的響鈴味道新鮮,脆脆的響鈴輕輕地放入湯鍋中數秒拿起,半脆半軟吸滿湯汁的模樣,味道好極了。

邊吃熱辣辣的芝士雞鍋,邊喝冰爽清涼的竹蔗茅根水,冰火交融的感覺非常爽。

參觀日期:2020年6月
感謝 HongKong_KW

2020年5月28日的評論

係屋企食左好多日煮家飯,終於可以同朋友食返餐好嫁啦!
決完食雞煲加打邊爐!
地方幾大,坐得幾舒服。
而呢間雞煲有2個選擇,芝士或麻辣。對於食左好耐清淡既煮家飯,我決定叫芝士雞煲,試下比濃濃既芝士淹沒我既感覺。鐘意既仲可以叫爆多芝士。

待應上既芝士雞煲無令我失望。見到一層層既芝士醬同芝士碎後,已經挑起左我既食慾!等雞煲滾十分鐘左右,溶化左既芝士鋪滿每件雞,夾起時仲呈現拉線既,就知到芝味十足!本身嫩滑既雞件配上濃郁既芝士味,轟炸住我口腔既味蕾。芝士味道不單調,因為由幾種不同既芝士混合一齊,所以每件雞都係一種享受濃而不膩。

當你食完雞煲後,可以加湯變火鍋。店家好貼心,有芝士湯或清湯揀。如唔岩,仲可以另叫其他湯底。
芝士湯底下,我地另叫左公仔面,自己做芝士撈面。有撈面又點少得午餐肉。滾完個公仔面,夾起,再淋d芝士汁,正呀!

佢地有自家制既手打肉,墨丸蝦丸鯪魚丸豬肉丸。手打丸夠彈牙,用料新鮮,食得出味道。
用蔬菜配搭芝士一絕,茹類吸收左芝士味,濃郁香醇帶點清新可口。

最後推介一下,一定要點響鈴!輕輕浸一下芝士鍋再食,口感一流!

感謝 Togethereateat
2020年5月22日的評論 透過行動裝置

雞煲癮發作,今次特意來了在太子的米走雞
店員一開始就奉上醬料盤,有齊常見的辣椒、蒜、蔥,乾淨衛生

火焰麻辣大雞煲 $228

份量足夠4個人
店員會幫忙拌入麻辣醬翻炒,期間就有
睇得又食得
雞件全部都是雞脾肉,多肉少骨,非常嫩滑
啖啖肉的口感非常豐富,食肉獸最氣

鹹檸7 $18
清爽解膩,仲好解辣,正

雜菇拼盤 $44
多達4種菇類:鮮冬菇、秀珍菇、金針菇、雞脾菇
全部很新鮮

蟹子鮮蝦滑 $88

份量比想像中多呢!
蝦滑蝦肉含量多,咬口彈牙好似食緊成隻鮮蝦一樣

感謝 yummy903
2020年5月13日的評論 透過行動裝置

首次光顧米走雞火鍋店,感覺非常良好,食物新鮮之餘又坐得舒服,入店需先量度體溫及以搓手液清潔雙手,衞生程度使顧客食得放心。我與朋友點了美人藥膳鍋,鍋底用料十足,未食已深深被濃濃的藥膳味吸引著。特級雪花肥牛相信是用了上等貨,花紋靚肉質嫩滑,入口啖啖牛味非常濃郁。Wasabi鮮墨魚丸是頗有特色的,每囗可嘗到wasabi的餘韻但不至於攻鼻,喜歡少辣的朋友可挑戰一下。鮮炸響鈴是必食之一,Size是偏大的但豆味十足,令人禁不住吃完一條又一條,若怕熱氣的可以啤酒清熱。脆鯇片顏色通透非常新鮮,每片起了雙飛吃得滿足。這裡更設有房間,若一大班朋友想慶祝或想有私人空間,可預訂包箱。

感謝 Hitormiyu
2020年5月10日的評論

之前已試過幾次芝士雞煲,最近想回味一下,便即興同朋友來太子<米走雞>。
餐廳地理位置便利,在太子地鐵站不足五分鐘的距離,場內環境寬躺。 我們二人先叫了細黃金芝士雞煲($178),想不到份量足夠得可供三人分享。因為朋友不吃芫茜和葱的關係,我們便在點餐紙上寫上額外要求。雞煲芝士味十分濃厚,雞肉亦多肉嫩滑,一個字:正!
除了雞煲外,我們亦點了其他火鍋配料,如手打五寶拼盤、公仔麵、蟹柳、芝士腸和蘿蔔等等。 五寶拼盤的手打丸很有鮮味,特別是黑椒牛丸,黑椒味突出但又不會太辣。最後我和朋友都吃得捧腹離開呢!
總括來說,若愛芝士的朋友必定要試試這間雞煲。個人建議先叫了雞煲再慢慢加點小吃,份量會較容易因應呢

參觀日期:2019年6月
感謝 Jenniewwong

查看過米走雞 太子的旅客也查看過

去過米走雞 太子嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD