“早排上網搵到米走雞 ”
米走雞 太子的評論

米走雞 太子
香港排名第560 (共 14,619 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2 週前的評論 透過行動裝置

早排上網搵到米走雞 有一個創新雞煲好多人推介早幾日就約咗個 friend 一齊去試下佢嘅黃金芝士雞煲
黃金芝士雞煲(小)雖然只係揀咗普通份量嘅芝士碎,但一打開個煲蓋,係勁澎湃嘅芝士芝士味好香濃雞肉係用咗雞脾肉肉質大件又滑拉絲芝士加雞肉味道幾夾底下仲有中芹、莞茜、洋蔥食完就可以麻煩職員加芝士湯落去打邊爐啦
五香鮮牛肉牛肉嫩滑,牛味重
鮮蝦雲吞(半份)蝦肉爽口豬肉質感唔錯但就鹹咗啲
鮮炸響鈴(半份)響鈴好大條,浸咗落啲湯到半脆半腍但芝士味唔濃
蟹粉丸(半份)一咬落去就爆曬啲湯汁同蟹粉就爆出尼配埋彈牙嘅外皮就啱晒
紅薯粉質感QQ,掛汁力強不過配辣嘅湯底應該好味啲
醬料有麻醬、葱花、莞茜辣椒炸蒜、蒜蓉可以先調配適合自己口味嘅醬汁
七喜、Zero打邊爐唔少得

參觀日期:2020年11月
感謝 0907kinki

3 週前的評論 透過行動裝置

好耐無食過雞煲啦!!!
呢間米走雞個名好搞笑,位置喺太子唔錯,雞煲分為2大類別:1️⃣黃金芝士雞煲2️⃣火焰雞煲,仲有得揀大煲或者細煲,大雞煲為4人份量,細雞煲為2-3人份量‍♀️
依家先發現原來雞煲都有芝士雞煲見到咁特別,忍住唔食辣雞煲試吓呢隻芝士味。
⭐️店員將個煲放上枱時,一開始睇落去似韓式芝士炸雞咁等滾咗之後就可以起動啦表面放滿滿芝士輕鬆拉絲雞肉夠哂嫩滑同彈牙,感覺好特別
煲裡面配料都幾豐富咖!有大大塊洋蔥、中芹同芫茜,洋蔥仲好似食極都食唔哂咁
食到咁上下,店員會問您想要雞湯定喺指定湯底,雞湯就咁加水落雞煲度,指定湯底要加錢另上一煲湯底,我見有沙爹湯底、蕃茄湯底、花膠湯底等等...
打邊爐時間可以選配料,最好嘅喺有得選半份,啱哂我想咩都試啲嘅人我揀咗以下幾款:
竹蔗茅根(壺)$68
鮮製五併餃 $108 一次過有5款餃:
韭菜餃,餃子入面全韭菜好入味勁爽口,最鐘意呢款
鳳城水餃,鮮蝦&木耳同想像中味道一樣
波菜豬肉,豬肉較濃味
鮮牛肉,好似牛肉球咁
鮮蝦雲吞,鮮蝦版雲吞
每款餃子都好大粒好足料!
蘿白(半) $20 一開始就要放落去,粗度唔錯都幾大條,份量都唔少,煲到最後吸哂味正丫!
雜菇併盤 $44 有金菇、雞髀菇、秀珍菇、鮮冬菇
☕️醬湯費$16 另收加一
⭐️食完個煲都飽飽哋,細食嘅話淨食雞煲都幾開心不過一場嚟到無理由收口咖嘛知道夜晚食雞煲,晏就就開始留肚啦

參觀日期:2020年10月
感謝 CC m
2020年6月30日的評論 透過行動裝置

今天雖然是個大熱天,但仍阻礙不了我們吃火鍋的熱情。在這酷熱天氣下,火鍋店仍是座無虛席。

米走雞在香港有三家分店,今次來的是太子分店,距離太子地鐵站約一分鐘步程,地點非常方便。

除了招牌的芝士雞煲外,還有麻辣雞煲和另外約八款火鍋湯底選擇。

來芝士雞煲專門店,當然要試試芝士雞煲了。芝士雞煲可以選擇芝士的份量,我選擇了普通正常的份量。上方灑滿紫洋蔥碎和芝士碎的芝士雞煲,配合嫩滑的雞腿肉,既美味又邪惡,芝士還能拉絲的!即使有多怕肥,都要決定食左先減。

吃完雞肉後,店員加入芝士湯來做火鍋湯底。我倆點了五款火鍋配料,當中特別喜愛手打丸。

手打鮮墨丸
半份鮮墨丸有四粒,雪白的墨丸超彈牙,遇上濃味的芝士湯鍋,亦不會過分掩蓋墨丸的鮮味。

手打鮮牛丸
鮮牛丸蘊含豐富的「筋」,彈牙得來又有咬口,牛丸的鮮味更芝士湯鍋味道特別夾。

哈哈蝦中寶
這道每粒大如湯匙,而且名堂特別的配料,是以蟹籽混入蝦膠,再以蝦膠包裹原粒蝦仁,美味又有咬口。

響鈴
響鈴是我最愛的火鍋配料之一,是我每次到火鍋店的必點食物。這兒的響鈴味道新鮮,脆脆的響鈴輕輕地放入湯鍋中數秒拿起,半脆半軟吸滿湯汁的模樣,味道好極了。

邊吃熱辣辣的芝士雞鍋,邊喝冰爽清涼的竹蔗茅根水,冰火交融的感覺非常爽。

參觀日期:2020年6月
感謝 HongKong_KW
2020年5月28日的評論

係屋企食左好多日煮家飯,終於可以同朋友食返餐好嫁啦!
決完食雞煲加打邊爐!
地方幾大,坐得幾舒服。
而呢間雞煲有2個選擇,芝士或麻辣。對於食左好耐清淡既煮家飯,我決定叫芝士雞煲,試下比濃濃既芝士淹沒我既感覺。鐘意既仲可以叫爆多芝士。

待應上既芝士雞煲無令我失望。見到一層層既芝士醬同芝士碎後,已經挑起左我既食慾!等雞煲滾十分鐘左右,溶化左既芝士鋪滿每件雞,夾起時仲呈現拉線既,就知到芝味十足!本身嫩滑既雞件配上濃郁既芝士味,轟炸住我口腔既味蕾。芝士味道不單調,因為由幾種不同既芝士混合一齊,所以每件雞都係一種享受濃而不膩。

當你食完雞煲後,可以加湯變火鍋。店家好貼心,有芝士湯或清湯揀。如唔岩,仲可以另叫其他湯底。
芝士湯底下,我地另叫左公仔面,自己做芝士撈面。有撈面又點少得午餐肉。滾完個公仔面,夾起,再淋d芝士汁,正呀!

佢地有自家制既手打肉,墨丸蝦丸鯪魚丸豬肉丸。手打丸夠彈牙,用料新鮮,食得出味道。
用蔬菜配搭芝士一絕,茹類吸收左芝士味,濃郁香醇帶點清新可口。

最後推介一下,一定要點響鈴!輕輕浸一下芝士鍋再食,口感一流!

參觀日期:2020年5月
感謝 Togethereateat
2020年5月22日的評論 透過行動裝置

雞煲癮發作,今次特意來了在太子的米走雞
店員一開始就奉上醬料盤,有齊常見的辣椒、蒜、蔥,乾淨衛生

火焰麻辣大雞煲 $228

份量足夠4個人
店員會幫忙拌入麻辣醬翻炒,期間就有
睇得又食得
雞件全部都是雞脾肉,多肉少骨,非常嫩滑
啖啖肉的口感非常豐富,食肉獸最氣

鹹檸7 $18
清爽解膩,仲好解辣,正

雜菇拼盤 $44
多達4種菇類:鮮冬菇、秀珍菇、金針菇、雞脾菇
全部很新鮮

蟹子鮮蝦滑 $88

份量比想像中多呢!
蝦滑蝦肉含量多,咬口彈牙好似食緊成隻鮮蝦一樣

參觀日期:2020年5月
感謝 yummy903

查看過米走雞 太子的旅客也查看過

去過米走雞 太子嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD