“走進電影世界的晚餐”
龍華酒店的評論

龍華酒店
香港排名第565 (共 14,614 間餐廳)
價位: US$20 - US$25
菜式: 中菜
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界
2 週前的評論 透過行動裝置

小學時間讀下晝班,記得當時朝早都會播粵語長片,當時都會陪媽媽一齊睇,記得喺電視經常都見到兩間好靚嘅餐廳,而龍華酒店就係其中一間。
由細到大都好好奇好想去吓電視入面嘅餐廳,但一直都無機會,次次提出要求最後結果都係去唔到,而今次終於夢想成真可以走入粵語長片嘅世界。

去到門口果然同電影一樣有一條長長嘅紅燈籠徑,而旁邊亦見到一D雀鳥,覺得好似去咗主題公園咁,都幾特別嘅感覺。

訂咗位準時到達,職員遞上餐牌就開始點嘢食,嚟到龍華指定動作緊係點乳鴿,另外再點咗一個燉雞湯,紅燒豆腐,沙姜雞腳,大蝦伊麵,估唔到碟碟份量都好大。

先上咗乳鴿&燉湯,個燉湯超足料,而且味道飲落都覺得好夠火候。
沙姜雞腳好入味,唔係就咁烚完倒沙姜落去,係明顯食落連沙姜一齊煮,好味
紅燒豆腐嘅豆腐好滑,味道幾好。
大蝦伊麵嘅蝦超爽,見到兩三枱都有點呢個大蝦伊麵,證明呢個係大廚無介紹錯。

值得一讚係呢到職員好有禮貌,因為一般中餐嘅職員比人感覺都係印象麻麻,但呢到嘅職員會同食客講吓笑,而且仲有個特別職員係咁同人Say hello,呢個職員就係喺門口嘅金剛鸚鵡。

埋單$625@2人

聽講以前港督都會特登要過嚟嗌㗎

再睇返話呢度真係啲小菜都好出名
金庸.陳寶珠.李小龍.紅線女嗰個係度都會有喜愛嘅食物

樣樣都好吸引
今次我地梗係嗌左馳名嘅炸乳鴿、藥膳雞.沙田雞粥.椒鹽炸豆腐

先講炸乳鴿

真係好適合一家大細一齊懷舊一下

參觀日期:2020年11月
感謝 Togethereateat
3 週前的評論

餐廳位於沙田禾輋村附近,古色古香,園林環境幽雅別緻,令人有種舒適的感覺。餐廳侍應生服務周到。
龍華脆皮乳鴿98元,侍應生主動提供膠手套,客人用手撕開乳鴿吃,別有一番風味。乳鴿皮炸得熱辣辣,乳鴿肉醃得很入味,外脆內多汁,十分滋味。
新鮮菠蘿咕嚕肉148元,賣相美觀,伴在兩旁的兩行菠蘿新鮮且剛熟,香甜。咕嚕肉面層炸粉不會過厚,肉層肉質嫩。
帶子大良炒鮮奶168元,牛奶味香濃,帶子彈牙,松子仁脆,口感層次豐富。
菜膽紅燒手造山水豆腐118元,菜膽鮮甜,豆腐滑,醬汁咸咸地,美味。
總結:環境幽雅別緻,食物美味。

參觀日期:2020年10月
感謝 briankklaw
4 週前的評論

今日放工去咗沙田行街,行完街屋企人話想去一間好耐無去過既懷舊餐廳,叫做龍華酒店。

一去到門口,就覺得好有傳統風味,兩邊掛滿紅色燈籠,好有特色,我地都忍唔住影咗好多相。

屋企人話依到D乳鴿好出名,係招牌菜,所以就叫咗隻紅燒乳鴿($98),果然真係好好味,燒得好入味,加埋脆脆地,下次黎到都一定要食。

跟住再叫咗個新鮮菠蘿咕嚕肉($148),咕嚕肉放咗喺新鮮菠蘿皮上面,兩邊再放滿新鮮菠蘿,外觀已經一百分,咕嚕肉炸得好香好脆,炸粉又唔會過份厚,甜甜酸酸好好味。

沙田雞粥($88),黎到沙田一定要食返一碗沙田雞粥,我地叫咗細碗,但係都勁大碗,好多雞,抵讚

蝦伊麵($168),又係勁大碟,上面又D燒過既芝士粉,所以好香芝士味,蝦肉都好彈牙。

感謝 Edward_cch
4 週前的評論

龍華酒店,對我來說有美好的回憶...... 老實說,我小時候已經聽過它的名字,但是家在香港島真的沒有來過。 與它的相遇發生在4年前,我的嫲嫲還在的時候,嫲嫲一直很想去龍華酒店,但一直沒有機會,為了滿足她的心願,我們決定一定要帶她去! 那一夜,嫲嫲的甜笑依然歷歷在目,我們很慶幸去了,為我們一家留下美好的回憶,至今歷歷在目!!!
熟悉的大紅燈籠 我們一家都曾經在這留影 穿過這個門口,走過長長的樓梯,像回到過去,暫時與現實分別。 每一級,每一大紅燈都慢慢勾起以往的事
今次只有兩個人吃,所以沒有之前叫的菜式多,但是龍華最出名的乳鴿是不可不叫的! 一人一乳鴿,跟以往一樣,是必須要的! 乳鴿是$98一隻,有不同的口味。 餐廳有提供手套和消毒紙巾,不怕弄髒手!
龍華脆皮燒乳鴿$98 之前和嫲嫲一起吃乳鴿,就是每人一隻脆皮燒乳鴿,這個是餐廳的皇牌 點完菜後,乳鴿很快就被送上 金黃色的外皮,一影完相,就要馬上吃,因為外皮還有少少脆,事隔四年,味道沒有任何改變,依舊好吃,依舊令人懷念
秘制豉油王乳鴿$98 今次無意中發現原來仲有其他口味,而豉油王乳鴿亦是他們推介的,所以今次我們叫了一人一隻,可以交換吃,我們都可以試到不同的口味。 相片中,可以看到兩隻乳鴿外貌很相似,但是食落感覺不同,豉油王乳鴿的調味特別,好像有些花椒八角,很入味,我都好鐘意! 還有,醉乳鴿是我下次想嘗試的口味! 乳鴿緊記要趁熱吃,一隻乳鴿望落雖小,其實已經很滿足,或者它同時帶給我心靈上的滿足!
馳名沙田滑雞粥$88(1大碗) 滑雞粥有兩個份量選擇,可以選擇一鍋或一大碗! 我們只有兩人,所以我們選擇了一大碗 其實我本身不太喜歡吃粥,但是男友看見這個滑雞粥就眼前一亮想試一試
一開始無想過這麼大碗!! 滑雞粥入面滑雞件都幾多,而且好滑,粥都煮得夠綿!不喜歡吃粥的我,也吃了兩碗,其餘給男朋友吃清光!
特式干炒牛河$128 餐牌上寫了這個是當年李小龍最喜愛的菜式! 河粉尚算幼滑,汁有微微的甜味,不錯!
原味手做豆腐花(2-3人)$78 其實食完河粉都已經幾飽,但是看到有人叫這個豆腐花是一個木桶送上的,好吸引,而且我見網民熱烈推介,所以我們抵受不住引誘而點了! 豆腐花有分大和小,小的也夠二至三人吃,我們叫的就是2-3人份量 豆腐花用木桶呈上,感覺懷舊,附上桂花糖水,可以自己隨意落,豆腐花很滑,有濃濃的豆香,加上桂花有陣陣的清香!!

我地好滿足地走過長長的樓梯,經過一個個大紅燈,回到現實! 愛要及時,這裹承載了我美好的回憶,你呢?

感謝 foodie_soup

去過龍華酒店嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD