“海鮮控必愛的韓式蒸氣海鮮鍋🦐🦀🐚”

九重鮮 (黃埔花園)
使用外送服務
香港排名第542 (共 14,055 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 九龍城區
周圍地區: 九龍城區
2020年8月2日的評論 透過行動裝置

又到食海鮮既時間,俾Annie發現左黃埔有一間食蒸氣海鮮既放題,作為海鮮腔既我就梗係要去試下 放題分為3個不同價位,另外每位加$12仲有無酒精飲品任飲,今次一於試下中等價位既B餐 -「弘益塔」,平日任食3個鐘都只係$268咋
首先店員會送上3款海鮮,每人一份龍蝦、帶子、鮑魚,龍蝦雖然唔算好大隻,但勝在肉質鮮嫩彈牙,十分吸引呢 而帶子鮮甜十足,鮑魚爽口彈牙,食完第一round已經令人很共期待之後既美味
任食海鮮包括海蝦及4款貝類 (沙白、白蜆、沙蜆、蕃薯蜆),海蝦食幾多寫幾多,蜆類則有自助區自己出去任攞,個人最喜歡肥美又大隻既蕃薯蜆,佢亦係最受人客歡迎 每次refill完都好快俾人攞哂,而refill速度都好快,所以唔洗擔心攞唔到 而活海蝦個人表示十分滿意,海蝦每隻都大大隻,有啲仲好生猛喺到郁嚟郁去 肉質厚實爽彈,蝦頭仲充滿蝦膏,而且味道鮮甜, 食得十分滿足呢
食海鮮之餘,仲有其他熟食都係任食架!韓式烤肉、串燒、炸物、涼菜等應有盡有 當中特別推薦一定要食 [韓風海蝦鮮蜆銀子燒] 銀子燒用鍚紙包住,再喺上面點火 令裡面食材全部均勻受熱,入面既韓式粉絲索哂湯汁既精華,超級鮮味
仲未完㗎,蒸鍋最底層係吸收左全晚海鮮精華既粥底 粥底可選豬手/泡菜味道,粥底延綿又鮮甜,食到勁飽都要食返兩碗先至得,可想而知有幾正
最尾記得一定要食埋個甜品 - 原個椰皇子奶凍 上下兩層為椰子水大菜糕mix椰汁奶凍,清甜香滑,食堆佢真係一個非常完滿既happy ending
九重鮮
紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G26號舖

1  感謝 foodie_anniechan

2020年7月7日的評論

食足三個鐘,絕對係值得試嘅!

B. 弘益塔 $268 龍蝦丶鮑魚丶帶子,店員提示蒸十分鐘,即翻2次漏斗就食得

任食海蝦丶四款貝類(番薯蜆丶白蜆丶沙蜆丶沙白),海蝦新鮮丶算大隻,好鮮甜;外型最大隻嘅番薯蜆,肉滑嫩,但味道較淡;沙白丶白蜆好似,都係厚肉,味道清甜;個人認為當日嘅沙蜆雖然外型較細,但肉質較結實,亦最有蜆味!

每枱都會有一個漏斗用嚟計算蒸海鮮時間用,每轉5分鐘;亦有一個筲箕仔,用嚟自助取蜆

飲品
+$12任飲非酒精類 熱嘅有日式玄米茶丶煎茶;凍嘅有罐裝可樂丶七喜丶樂天忌廉奶丶樂天芒果汁丶樂天檸七丶得米凍頂烏龍茶丶鴻福堂支裝檸檬茶
+$38任飲酒精類 紅酒丶白酒丶日本清酒丶真露水蜜桃氣泡酒丶Hite啤酒丶Hite芒果啤酒丶森堡啤酒 註︰同一枱可以自訂幾多位飲酒精類及幾多位飲非酒精類,唔使全枱都揀同一類飲品,任君選擇,好fair

韓風銀子燒
係用鍚紙包住海蝦丶沙白丶粉絲,可以選擇麻辣或者清湯,店員會即場灑酒及點火,火熄後就可以食㗎。湯底有酒香,幾得意!

烤肉丶串燒 18款烤肉丶15款串燒,算多選擇,好啱一大班朋友嚟傾偈,送吓酒。

天婦羅丶炸物 7款天婦羅,外層粉漿適中,趁熱食! 12款炸物,即點即炸,香口又脆!

涼菜&飯 胃嘅容量有限,揀咗較輕量嘅中華沙律同埋螺肉淺嚐,其他粉面飯類就真係食唔到了

粥底 可選豬手或泡菜,我就揀咗豬手,一開始店員會先將年糕丶豬手同埋米放喺最底層。食到最尾海鮮嘅「蒸」華落晒鍋內,個粥底好綿,豬手已經好腍,可惜已經食到好飽,只係食到一碗份量。

椰汁布甸 每位奉送一個,面有椰絲碎,中間半透明係椰青啫喱,最底白色係椰汁布甸,椰味十足嘅甜品。

另外,仲有個自助爆谷機添

參觀日期:2020年7月
感謝 jy0v0
2020年6月26日的評論 透過行動裝置

環境舒服價錢又唔貴嘅蒸鍋海鮮放題!四款貝類(沙白、白蜆、沙蜆、番薯蜆)同蝦任食平日都係$198,而且仲包埋天婦羅、烤肉、串燒、炸物等等。另外加多左$12任飲,係紅酒白酒同清酒都有!當然係普通汽水。真係食得好爽。啲蜆好鮮甜,如果俾貴少少加埋粥底火鍋一定超正!另外都推介啲烤肉同串燒,有好多唔同口味揀而且好入味,肉係嫩滑嘅。
真係幾高質值得試下!

感謝 msy_1994
2020年6月22日的評論 透過行動裝置

終於見到韓服在出面就知到左,見到banner 寫了不同海鮮蒸鍋有不同的價錢,睇下你食幾多海鮮,豐儉由人。

我們主要食b的弘益塔,見泡菜粥底好特別,就甘決定啦。飲品自助區睇你需要,我們每人加$12飲非酒精飲品。

店員先約粥底放在鍋內,然後再用蒸架層層放好了海鮮,同時建議我們蒸十分鐘,其他蜆,蝦就5分鐘。頂層是扇貝,貝肉很大粒,鮮甜,仍見到一絲絲的肉,蒸好後見到精粹湯汁在扇貝內,仲有鮑魚,很大隻,熟度剛好,軟滑爽甜。龍蝦每人半隻,清蒸令我食到龍蝦肉的鮮甜及原汁原味,肉質爽口,仲有少少膏,好正

海蝦,蜆都係任食,蜆要自己去取,好咸鮮,尤其是沙白蜆,好鮮味,海蝦一定要叫,仍是活的,叫了三轉,蝦很大隻又新鮮,結實,清蒸已經好好味。

1  感謝 Chioyan
2020年6月19日的評論 透過行動裝置

#cassiegowhampoa
最近成日都話想去邊度旅行就去食住個度嘅菜式止下口痕,所以我緊係要係咁食韓國菜啦!今次俾我搵到依間黃埔韓式海鮮火鍋專門店「九重鮮」真係好韓!九重鮮主打不落一滴油、無味精的純蒸煮方式帶出海產的原汁原味,肉質彈牙唔乾身。
佢主打九重海鮮塔,有三種套餐,梨花塔、弘益塔同高麗塔,愈貴就當然愈多海鮮。我就揀左中間價格嘅弘益塔,包鮑魚、帶子同龍蝦等海鮮之外,仲可以任食多款韓式料理,包括炸雞、醬油蝦、海鮮泡菜煎餅、魚糕串及韓式炒年糕等等,更有多款精緻甜品和沙律吧,仲未完...最後仲有個粥底係最下面!!!成但套餐最平都至係$268,可以食足兩小時!此外,只要在餐廳消費,客人便可以免費試著韓服,又有得食又有得玩,會唔會太正!
啲海鮮食落好驚喜好新鮮,件龍蝦好大隻,啖啖肉!食完自己套餐之後就可以去出面攞四款貝類海鮮,包括沙白、白蜆、沙蜆、番薯蜆,另外都可以寫紙叫大頭蝦或海蝦,推介大家一定要食海蝦,係超級新鮮,上到枱仲跳緊,真係好鮮甜!!
串燒方面,有15款不同口味可以選擇,包括以孜然粉、香草等16種調味香料醃製的牛脷串、燒豬頸肉串、煙肉蘆筍卷串、京蔥牛肉卷串及孜然肉棒等;烤肉方面,客人可以一次過品嘗日韓台泰的烤肉口味,有和風味的照燒七味牛、韓式一口牛、烤多春魚、蒜茸牛油燒金菇、水牛城雞中翼等等。另外,亦有不少炸物,例如韓式辣醬炸雞、黑松露芝士炸雞、吉列蝦、日式天婦羅等,香脆可口! 個粥底我揀左泡菜粥,其實未食過泡菜粥,但食落又ok喎,份量真係好多,明明只係2個人,但我覺得有3至4個人份量。最後每位仲奉送原個焦糖布甸椰皇子甜品一客,保留椰汁燉製入口即溶的椰皇啫喱,香軟嫩滑,椰香濃郁!
味道評分▶️ (4.5)
抵食評分▶️ (4.5)
回購評分▶️ (4)
➡️ 九重鮮 (紅磡)
紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G26號舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel

感謝 cwycassie

查看過九重鮮 (黃埔花園)的旅客也查看過

去過九重鮮 (黃埔花園)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD