“開胃惹味的泰國菜”

新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)
香港排名第762 (共 15,251 間餐廳)
價位: US$9 - US$39
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 尖沙咀
描述: 賞盡東南亞美食
2020年11月25日的評論

最近潮濕悶熱的天氣總是令人提不起勁,沒有胃口。友人提議吃泰國菜吧,泰國菜香口惹味,本身不太開胃的我,味蕾開始躍動起來。

越南鮮胡椒炒牛展:牛展肉質腍而且很入味,蠻多牛肉。,起初還以為是泡椒,但原來是原粒鮮胡椒,另還有很多香料調味及洋蔥。

日本南瓜焗海鮮飯 :看著名字還以為是那種濃烈芝士味的焗海鮮飯,但這款是帶椰奶香,辣辣的醬汁,泰式味道為主的焗飯。南瓜肉豐厚、盛載著飯,沾上飯汁,海鮮有青口、魷魚及蝦仁。不過光吃南瓜的話,味道不太突出,這種南瓜不算甜,軟硬度適中,可連皮吃。

椰青沙冰:刮起椰青裡面的椰子肉,加入冰底及椰子水一起攪拌成沙冰,沙冰十分濃稠。

2  感謝 yoyo_cly

2020年11月25日的評論 透過行動裝置

新泰東南亞餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓
新泰東南亞餐廳竟然開左係尖沙咀太子集團中心8樓❤️,其餐廳一直主打高質正宗泰國菜。
選址坐落半島酒店、1881附近的北京道,最啱食飽可以去影聖誕裝飾。
甫踏進店內,藤椅充滿泰國風情,設有卡位雅座私隱度高,仲可睇到車水馬龍的街景,非常適合同朋友聚會‍♀️。
小拼盤(HKD 108): 黃金蝦餅,炸至外表金黃香脆,毫不吝嗇大大件,啖啖蝦肉好彈牙爽口,配上泰弍酸辣醬,真是「泰」好味。魚餅有濃郁香茅味,魚肉加入左紅咖哩,檸檬葉、香茅等香料、做出泰式風味魚餅
日本南瓜焗海鮮飯(HKD 118): 原個日本南瓜呈上,椰香味濃,芝士、海鮮同飯份量驚人,多到溢出,差點裝吾曬。海鮮方面有爽口大蝦、鮮魷魚同青口,飯焗得好軟身又濕潤不似坊間會干到硬角角。食落仲有南瓜甜味,食到最後連南瓜肉都吾放過
甜品時間必食芒果糯米飯(HKD 68): 用上黑白糯米飯,口感煙煙韌韌,濃稠椰漿,咸咸甜甜,十分誘人再來一大片爆汁鮮甜芒果,完美作結。
總結:
價錢親民嘆泰藉廚師‍主理的正宗泰菜
尖沙咀分店地理位置優越
#尖沙咀#太子集團中心8樓#新泰東南亞餐廳#正宗泰國菜#日本南瓜焗海鮮飯#芒果糯米飯#泰國風味

3  感謝 SANDRAFUNG
2020年11月15日的評論

海南雞半隻
係無骨海南雞啖啖肉,而且每舊都好厚肉
。雖然味道呢唔夠香有啲似白切雞煮法,但勝在肉質夠滑!

泰式海鮮濕炒河
滿滿嘅海鮮仲配上大量蔬菜,份量好足!
個汁好惹味。

泰式鐵板蠔仔炒蛋
第一次食呢個菜估唔到有驚喜炒蛋下面有好多嘅芽菜,而且蠔嘅份量好多!蠔仔都好大舊。食落好香口下次一定會再叫!

感謝 老闆娘 T
2020年11月12日的評論 透過行動裝置

位於尖沙咀太子集團中心8/F既新泰泰國菜 已經幫襯過好幾次 全因價錢相宜份量足 同埋地點實在太方便 所以成日朋友聚會都會食呢度
▪️冬陰功$78(小)
好正宗既冬陰功湯 香茅 檸檬葉 南薑 青檸 指天椒 乾蔥頭 樣樣配料都係晒湯底內 再加埋大頭蝦爆香既香味 成個湯都好濃味 唔似一般餐廳用湯包咁淡味 仲有原隻大頭蝦上碟
▪️蕉葉烤鱸魚$128
烤魚呢個價錢好抵食 鱸魚本身係比較滑身同小骨既魚 用黎做烤魚就最夾 魚既皮面用上醃製既檸檬草燒成 仲有個自家製酸辣醬可以點
▪️串燒$88
串燒我地點左豬/雞各三串 兩者都係用半肥瘦肉製 所以會比較滑身 但同時都會較油膩 唔怕肥既我當然like la
▪️香菇炒椰菜苗$85
食左咁多肉 叫返個清淡既肉 蒜蓉爆香香菇同蘿蔔 再加上椰菜苗一齊炒 唔會太單調 伴碟顏色又靚d
3人除返一人都係$100蚊多d 泰菜正宗 坐得舒適 位置好 值得推推

感謝 FarAway38970641524
2020年7月29日的評論

去唔到泰國旅行,又係時候搵返間泰國餐廳, 當做返下鄉下 ,當然,仲係為左振興本地 餐廳食肆啦。
泰式柚子蝦沙律98
夏天到熱辣辣,一入到泰國餐廳,當然想要返一碗半碗泰式柚子蝦沙律,開開胃消消暑。清甜的柚子, 沒有苦澀味 ,加上大大隻爽口彈牙的鮮蝦, 而且仲有脆卜卜的腰果及炸蒜炸蔥 ,再配酸甜的醬汁,開胃好味!
蝦醬炒飯88
配料超多,青豆角同蝦食落好爽口,再加埋泰式 臘腸 ,加上用蝦膏炒出來的飯香氣逼人,全部配料和炒飯拌在一起,所以吃起來不單調,而且仲呈現出地道泰國風味。

巴東牛展88
新泰除咗有泰國菜,亦都有印尼菜及馬來西亞菜。 今次就叫咗印尼菜巴東牛展, 當牛展一上到聞一聞啲咖哩, 印尼咖哩夠濃郁,見到香料都要磨得碎碎的怪不得炒出來又香又濃。巴東醬與香煎的牛展一齊慢煮,牛展吸收晒椰奶濃縮及香料的味道, 但又唔會太柴,而且份量都好多,呢道菜超好味。

芒果沙冰
夏天熱辣辣當然要叫番杯沙冰涼一涼快, 芒果沙冰 即叫即製,飲落 甜甜酸酸,超爽的。

參觀日期:2020年7月
感謝 phonebus

查看過新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)的旅客也查看過

去過新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片