“地道烏克蘭菜”
東歐餐廳的評論

東歐餐廳
22/4(週四)
20:00
香港排名第1,452 (共 15,263 間餐廳)
價位: US$15 - US$60
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2020年11月17日的評論 透過行動裝置

正宗烏克蘭羅宋湯 $68
招牌芝士焗牛脷盅 $98
地道香燒豬肋骨 $198
說到東歐菜、俄羅斯菜,在香港找一間正宗的好像不多,簡直是屈指可數而Ivan The Kodak 可說是難得一間有正宗烏克蘭菜的餐廳
正宗烏克蘭羅宋湯
我告訴你們這才是真真正正的羅宋湯❗️我們平時去餐廳喝的所謂羅宋湯只是雜菜湯這碗由紅菜頭熬製的羅宋湯,湯裡有著大量的紅椰菜及面頭的忌廉,雖然味道不濃,但有紅菜頭的清甜
招牌芝士焗牛脷盅
覆蓋在盅上的酥皮,拿開後就是味道香濃的芝士牛脷建議將酥皮沾上芝士後再夾牛脷一起吃
地道香燒豬肋骨
上菜後,侍應隨即在豬肋骨上點火燒過後的豬肋骨充滿焦香味道帶點甜,質感鬆軟,入口一咬即化
老實說正宗的東歐菜我起碼有十年沒吃過,到現在可以再吃可說是難得真的值得再次光顧再試試其他地道菜色

參觀日期:2020年8月
感謝 Savour_Hkfoodie

2020年10月5日的評論

自從餐廳上左YouTube節目後就好full,冇訂位下好好彩6點半walkin有位,基本上整段用餐時間都坐無虛席! 餐廳佈置極具異國色彩,家庭式經營兩母女皆在舖內好有親切感!

烏克蘭香煎薯餅$88
3-4 個人用餐時可以share嘅小食……從口感及味道上食得出同平時早餐食到嘅有分別,食得薯仔混合左麵粉令口感上冇早餐個隻咁鬆散,而且仲咬到薯仔粒,旁邊有酸忌廉愛點嚟食,都幾特別!

招牌芝士焗牛脷盅$98
必食!店員好細心等我們影相後就將外層酥皮剪得細細塊方便我地點盅入面大量嘅芝士,牛脷雖然厚厚地又一粒粒但係整得好林,酥皮連芝士連牛脷一齊食係最完美嘅配搭!

焗蘋果鴨胸$238
呢個組合幾有趣,好大份,但味道未去到有意料之外嘅驚喜……

烏克蘭風味蜂蜜蛋糕$68
好鍾意呢個cake,充滿蜂蜜嘅自然甜味,甜度適中,口感紮實,on top有少少果仁碎。

參觀日期:2020年5月
1  感謝 Mollyfa520
2020年9月12日的評論

友人想訂枱個陣
原來已經要排到一個半月後嘅期
加上睇到人哋嘅食評 更加滿心期待

Like FB / Follow IG 每人送1 shot vodka
好似係40% 飲落係酒精搓手液陣味lol
細細啖入口之後 喺喉嚨即刻灼熱

正宗烏克蘭羅宋湯($68)
主要係紅菜頭作broth base?!
唔似平時茶記或者西餐咁重蕃茄味
個湯幾清澈 由蔬菜所帶出嘅甜味

烏克蘭三文魚湯($68)
反而呢款湯嘅湯料比較多
分完湯 每人都有大大嚿魚
冇腥味 魚肉尚算軟腍

醃鯡魚拌洋蔥($88)
友人去旅行食過 於是想回味一下
要時間醃?!所以食完主菜先嚟
魚肉柔軟且扎實有嚼勁
冇魚腥味帶點香醇濃厚鹹鹹地
配洋蔥同薯仔食都夾

烏克蘭香煎薯餅($78)
薯餅厚實煎至金黃 冇油膩感但好飽肚
味道較淡單一 蘸完sour cream都差唔多
可能要用枱上面嘅鹽胡椒調先行調味

芝士牛脷盅($98)
店員比我哋影完相先剪開塊酥皮
可以當成塊餅皮夾住牛脷一齊食
牛脷厚身但軟腍 口感好好
煨汁係芝士蘑菇醬?!食完都冇咩膩意

基輔炸雞扒($188)
雞胸肉卷住香草牛油然後去炸
喺中間切開酥脆外殼 黃澄澄牛油慢慢湧出
肉質頗嫩滑 同樣地應該冇咩調味
要蘸下彩椒蘑菇醬 伴碟薄脆薯片幾好食

烏克蘭蜂蜜蛋糕($88)
蜂蜜清甜 蛋糕鬆軟綿密
忌廉餡料令整體更加濕潤
但口感仍輕盈不甜膩
周圍亦灑上暖暖地嘅nuts

題外話:友人覺得斟出嚟嘅水 檸檬清香味好出
細問之下原來係煮過嘅檸檬水 唔怪得比平時浸住檸檬片嘅水更好飲
—————————————
東歐餐廳
中環雲咸街63號巴力大廈1樓

參觀日期:2020年6月
1  感謝 take_a_sip_of
2020年9月5日的評論 透過行動裝置

心血來潮想試俄羅斯菜,但香港比較少這類的餐廳,朋友就推薦了這間東歐餐廳。

俄國雜錦沙律
是由薯仔、烚蛋、雞肉等切粒而成,再配以沙律醬組成,吃起來感覺和一般沙律醬不太一樣,酸酸甜甜,值得一試。

俄國宮廷焙鹿肉
說是宮廷菜式固然有點期待,也是外面餐廳少有的菜式。沒有吃過鹿肉的在想會是什麼樣的感覺呢?結果它的肉質應該是牛腩和羊腩的混合體吧,肉味多汁濃郁而且都幾軟,可以一試,但個人不是特別喜愛

地道香燒豬肋骨
一端上來侍應就會點火,令到豬肋骨更香,不錯!

環境 4/5
極具東歐特色,一到門口就看到很多東歐特色的擺設和烏克蘭首都的風景畫,感覺真令人置身於他國。

服務 5/5
老板非常好客,會和我們閒話家常。也會幫我們非常有意境的照片,非常好!

參觀日期:2019年10月
感謝 liebe_king
2019年5月8日的評論

東歐餐廳提供了正宗東歐菜,如正宗烏克蘭羅宋湯、招牌芝士焗牛脷盅,亦有特別一些的如煙鹿肉及兔肉,值得一試。

參觀日期:2019年1月
感謝 Emchem

查看過東歐餐廳的旅客也查看過

去過東歐餐廳嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片