“地中海盛宴”

Gochiso 銅鑼灣
香港排名第5,010 (共 10,546 間餐廳)
3 週前已評論 透過行動裝置

Gochiso,盛宴的意思,以日式及地中海料理為主題,食物款式及材料配搭頗有新意,材料新鮮,烹調出色,食物色香味俱全,值得推介一試。

感謝 LL0302

3 週前已評論

這餐廳的意式2人套餐菜品豐富, 包含了餐湯、頭盤、意粉/意大利飯、薄餅、甜品及餐飲。法式芝士洋蔥湯有香濃的芝士味﹔頭盤的巴馬火腿片油香味美﹔牛肝菌芝士篇意粉煙韌﹔薄餅香脆可口﹔最後是甜品西班牙式燉蛋配綠茶雪糕配以檸茶作完美的終結。

感謝 BL2047
    2018年2月12日已評論 透過行動裝置

Gochiso 賣的除了日本菜,仲有地中海菜,這的食物不錯,味道有驚喜,價錢都算合理。而環境裝修也令人舒服,不錯。

感謝 Joyce W
    2017年7月28日已評論

分店喺商場2層,位置相當多,裝潢簡單但花上唔少心思,以木色為主調,一邊有梳化位,另有方枱、圓枱,空間感足,,雖然接連商場感覺較開揚,但位置唔算好當眼,都唔會有好多人經過。餐廳主打日本、地中海fusion菜,睇過menu始得知佢地換上新主餐牌,選擇豐富,有沙律、小食、湯品、意粉、披薩、焗飯燴飯、三文治、蒸海鮮、扒類、甜品等,定價跟一般連鎖西餐廳相約,未見有套餐提供。

大蝦貝比生菜拌香菜沙律:餐廳嘅沙律選擇自由度大,如果固定款式唔啱口味,大可以試試自選!沙律菜份量頗多,而且都好新鮮清爽,冇加太多多餘調味,食落唔會好濃,蝦肉都爽口。

磨菇忌廉湯:加有磨菇、金菇,口感不會單調。飲落都相當滑溜,唔會太稠太稀。
    法式芝士洋蔥湯:洋蔥湯做得不錯,首先夠熱辣辣,裡面加有焗多士、芝士、大量洋蔥。洋蔥煮得好腍身,食落微甜,幾足料。但略嫌多士放於湯內,食落淋batbat。

焗帶子大磨菇、蝦牛油果法包多士、炸日本蕃薯、南瓜配芥茉醬:大磨菇加入帶子、少量蟹籽,焗至juicy,帶子雖然有少少燶,但都唔影響整體味道,蟹籽亦增添口感。牛油果多士新鮮製作,份量大方,多士脆口,食落唔乾唔硬。炸日本蕃薯、南瓜頗有驚喜,炸粉唔厚,特別係我地都影相把玩左一段時間,都keep都脆口,而且不甜不膩。蕃薯味較為突出,南瓜嘅唔係太明顯,沾上溫和嘅芥茉醬,就唔會乾口。

牛100%蕃茄香肉醬扁意粉:意粉賣相吸引,份量挺多,軟硬適中,加入份量不少嘅牛肉醬,平衡蕃茄嘅酸味,即時已經半飽,我同友人們都一直食。

黑松露鴨肝牛肝菌長披薩:除布傳統嘅pizza,餐廳仲供應兩款長披薩,我地選擇松露呢款,一上枱已經好香,松露味非常突出,鴨肝、牛肝菌份量大方,分佈平均。長披薩嘅餅底較薄身,因為我地即時食,所以都幾脆口,唔會好重粉感。

意式白酒汁蒸海鮮:想保留海鮮嘅原味,用蒸嘅方法製成。驟眼睇有少許油膩感,所以我地未敢直接將「意式白酒汁」放入口,哈哈。鍋中有魚柳、蜆肉、青口、蕃茄、橄欖等,魚肉嫩腍,青口、蜆肉鮮甜,中規中矩。

荷蘭鬆餅(朱古力香蕉):荷蘭餅有三款,分別係朱古力香蕉、抹茶草莓、宮崎產蕃薯焦糖,幾款都好似好正。本以為係pancake/crepe一類嘅荷蘭餅,食落卻有少少似蛋糕,質地濕潤,朱古力味都幾濃郁,配合雲呢拿雪糕、香蕉、朱古力碎,甜而不膩,非常飽肚。

抹茶沙冰:抹茶味都係預期之中比較弱,幸好忌廉不膩口,整體甜度唔高,而且沙冰打得夠碎,入口順滑。
    草莓桃沙冰:以新鮮草莓製成,桃味唔係太突出,草莓帶少少酸,食完大餐,有助解膩。

感謝 c y
    2017年7月16日已評論 透過行動裝置

皇室堡又有新進駐,主打西式。店名Gochiso,即盛宴的意思。

今天跟久沒有見面的友人,來個友誼盛宴。

翻看餐牌,食物種類多元化,好容易選擇到心想食的。

悶熱的天氣下來杯士多啤梨沙冰解暑,淸甜透心涼,還有粒粒士多啤梨肉,增加口感。

友人的抹茶沙冰也不錯,有濃厚的抺茶味,不甜不膩。

賣相看似簡單的大蝦貝比生菜伴香菜沙律意外地好味。原因在那芫茜,芫茜強烈的香味跟醬汁好夾。大蝦爽脆彈牙。

點了個小食拼盤,有焗釀帶子大蘑菇,炸番薯和南瓜,蝦牛油果法包多士。
    大蘑菇焗得好濕潤,不會乾巴巴。
    炸南瓜甘香美味,但蕃薯略為生了少少。如炸粉薄少少會更好。
    而法包多士可能是煎不是焗,有點油和燒焦。

洋蔥湯熱烘烘,有清香的洋蔥味,又有芝士香,勁鐘意。

友人喜愛pizza, 叫了黑松露鴨肝牛肝菌,餅底好薄身,如烤得再脆一點就好。黑松露味好突出,惹味。餡料的鴨肝,牛肝菌份量不少,口感好滿足。

番茄香肉醬扁意粉有驚喜,牛肉醬好濃郁,又不會蓋過蕃茄嘅鮮味,每條意粉都沾上醬汁,滋味!

最後當然是甜品時間,朱古力香蕉鬆餅賣相不錯。果然朱古力味濃,慢慢溶化的雪糕混入鬆餅顯得更高雅。

感謝 pcsy

查看過Gochiso 銅鑼灣的旅客也查看過

去過Gochiso 銅鑼灣嗎? 請分享您的經驗!