“辣得惹味人人愛”
小辣椒的評論

小辣椒
香港排名第777 (共 15,233 間餐廳)
周圍地區: 北角
周圍地區: 北角
2020年11月21日的評論 透過行動裝置

今日去小辣椒食晚餐,辣得惹味人人愛
好耐無去北角食野,咁今晚就嚟食番一餐有魚有雞有豬嘅一餐

食番啲兩款開胃小食冷盤先
椒麻雞 $55
凍食嘅椒麻雞,椒床味勁香濃,雞仲好嫩油,又香又好味

雞絲粉皮 $55
粉皮爽口彈牙勁好味,粉皮仲好大塊,麻醬撈雞絲、青瓜絲,真係好正

之後就食主菜,三款就夠哂兩個人食,仲食後好飽
酸菜豬肚湯 $68
一嚟就飲番個酸菜豬肚湯,勁多酸菜,又多豬肚,個湯酸酸地夠哂開胃,豬肚足料又爽口

糖醋魚片 $78
當然要叫多款糖醋魚片,龍脷魚魚質夠滑,仲好厚好大塊,甜甜嘅味道,搞到我食到停唔到口一個人食哂成碟,連啲拌菜(紅椒、綠椒、菠蘿、洋蔥)全部都食清哂

藤椒大魚 $148
椒味勁香濃,未送到枱上已經聞到好香啦,辣得過癮,魚質嫩滑不腥,如果加埋個飯一齊食,一定勁好味

食川菜一定唔少得飲品,又酸又辣又甜,要配番杯 凍朱古力 $12 及 兩大支哈爾濱啤酒 $17 x2;咁就係最滿足嘅一餐,極之滿足

小辣椒 (北角)
北角北角道33號

2  感謝 SukiYeung

2020年11月17日的評論 透過行動裝置

今日約咗朋友聚舊,朋友公司附近有間川菜館—小辣椒,我地本身都幾鍾意食辣野,所以決定入去食晚餐

秘製香辣蟹 ($298)
- 香辣蟹一上枱就香氣撲鼻,超級吸引
- 香辣蟹好新鮮,食落好鮮甜
- 肉質結實,食落啖啖肉,好滿足
- 蟹膏好多,食到舔舔脷

水煮牛肉地鍋 ($208)
- 牛肉份量十足,配料都好豐富,有乾辣椒、花椒、酸菜等等
- 辣味適中,豐富咗成個味道層次
- 牛肉嫩滑,食落好有咬口,但一啲都唔老,好好味

雞絲粉皮 ($55)
- 份量都okay,配料都好齊全,有青瓜絲、雞絲,好滋味
- 醬汁好好味,鹹鹹甜甜,花生味好突出

南瓜餅 ($28)
- 三件餅都大大件,煎到金黃色,表面香脆,內餡香軟
- 南瓜餅香香甜甜,作為甜點一流

檸檬茶 (凍) ($12)
- 甜度適中,味道酸酸甜甜

奶茶 (凍) ($12)
- 茶底香濃,味道香甜,係食辣嘢嘅絕配

餐廳內部設計以中國風為主題,配合番川菜菜式,有燈籠作裝飾,別具一番風味。地方都幾闊落,坐得好舒服

員工都幾nice,同埋整體食物質素都幾高質,下次行經會再encore

感謝 bon_bon_foodie_zone
2020年11月9日的評論 透過行動裝置

朋友知道我鍾意食川菜,介紹左一間係北角既正宗川菜餐廳小辣椒俾我。聽到個名就知道夠晒辣 我地唔敢挑戰太辣,全部菜都點左小辣。
毛血旺$188
不得不說呢個毛血旺真心大盤,直程可以用King size黎形容。用料豐富,有黃鱔、豬紅、牛柏葉、仲有大量豆芽金針菇。十分野味,係正宗川菜味道

辣子雞$138
之前係內地食過辣子雞,一試難忘。於是決定試下呢間小辣椒既辣子雞!
真係超正!配料有大量花生同乾辣椒。辣味香濃,雞肉炸得香脆彈牙,好食又唔油。我食晒成碟!!!!

蒜泥白肉 $55
冷盤黎講真係好大份!!腩肉肥瘦均勻。底層仲有涼皮,味道幾特別,酸酸辣辣,與眾不同。

南瓜餅
店家仲推介左我地食南瓜餅,好似我細細個時嬤嬤煮既味道,好懷念呀☺️☺️☺️。

店家服務好好,知道我地第一次黎食,主動推介菜式俾我地食,每一道菜都好好味呀!下次再黎幫襯☺️☺️

1  感謝 cherry_cc186
2020年11月7日的評論

以前喺北角返工,間唔中都會和同事來「小辣椒」吃午飯,餐廳午市以粉、麵及客飯為主,價錢非常經濟,幾十蚊已經有交易,而且要仲免收加一,十分抵食。

今晚約咗朋友聚舊,佢建議來「小辣椒」開餐。太好了!又可以重溫餐廳嘅滋味小菜。

店舖雖然係以川菜作主打,不過其實餐牌上還有很多不辣嘅菜式,所以就算不嗜辣者也不用擔心。

友人向來識飲識食,所以今次點菜嘅任務,就交由他發辦。先嚟兩杯凍飲同兩款冷盤。

雞絲粉皮賣相唔錯,粉皮晶瑩剔透,面頭鋪滿了青瓜絲和雞絲,入口味道非常清新,蘸上滋味濃郁嘅麻醬,口感更加滑溜,吃起來別有一番風味。

蒜泥白肉亦很值得一試,五花腩片厚薄適中,食落爽彈入味,而且不會太肥膩,能嚐到豬肉的嫩香。蒜泥汁微辣帶甜,配腩片吃,口感極佳。

主菜點咗枸杞鱸魚湯、鐵板黃鱔 同 松鼠鱸魚,哈哈,全魚宴, 估唔到友人同我口味一樣,都是愛魚之人。

枸杞鱸魚湯 ($128) 和 鐵板黃鱔 率先送上,鱸魚湯湯頭熬至奶白色,味道非常鮮甜,材料除咗有一整條鱸魚外,還配有嫩滑的豆腐、明目的杞子和養生的木耳,絕對是窩心暖胃之選。鱸魚肉亦相當美味,魚肉雪白豐厚,肉味鮮嫩,入口完全沒有腥味。

另外個鐵板黃鱔 ($138) 亦做得很有水準,上檯時仍然滋滋作響,熱辣辣、香噴噴。鱔絲條條長短相若,入口軟糯而不失彈性,加上均勻地沾上醬汁,食落夠濃又夠香,好惹味!

壓尾送上嘅松鼠鱸魚 ($138) 賣相真係一流,昂首翹尾的松鼠造型,刀工如神,絕對係呢道菜的精粹所在。最抵讚就係外層炸到脆卜卜,入面嘅魚肉仍然滑捋捋,加上醬汁嘅味道酸甜適中,非常開胃,為這頓晚飯完美作結。

感謝 mjqueen7e
2020年4月5日的評論

新學期開始,放工後要番學進修,因此可以在放學後尋找夜間美食這晚和同學到一間川菜餐廳食飯,順便傾下近況,得知在工作上遇到很多不如意的事,希望佢可以重拾信心,吐氣揚眉,要知道我會永遠支持你的
這間餐廳營業至凌晨5時,有很多的川菜菜式,啱哂夜晚想食辣的朋友辣的程度可以選不辣至大辣,像我們不太能食辣,點小辣已經足夠
1. 水煮大魚
這個水煮大魚有很多花椒八角和其他香料,味道正宗和惹味魚片有很多塊,但我們忘記了詢問魚種,原來大魚是鯇魚,有很多的魚骨呢,真是失策
2. 干煸四季豆
四季豆經油炸過,與辣椒、肉碎、蝦米粒一齊炒,非常香口,用黎餸飯一流

參觀日期:2020年2月
感謝 glassesgor

去過小辣椒嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片