“好食但係完全唔健康”
榮式燒雞扒的評論

榮式燒雞扒
香港排名第7,057 (共 15,259 間餐廳)
2020年11月22日的評論

港島人對榮式雞扒相信應該唔會陌生,但作為九龍人,第一次食嘅時候仍然會覺得驚為天人。 雞扒當然係榮式嘅王牌,自己其實好少選擇雞/雞扒飯,因為只要餐廳稍為失手,雞肉就會變得乾爭爭,白白浪費咗個主菜。眼見只係普通茶記,當然擔心水準,但既然識食同事大力推介,所以都試咗。 既然唔放心,就當然揀兩個主菜㗎啦,所以揀咗藕餅,因為都比較少喺街食到(當然可能只係因為我大鄉里)。 結果上菜嘅時候,一見到塊雞扒就知道唔會令人失望,肉質非常之鮮嫩,而且非常juicy,而藕餅亦都爽脆,配合薑蔥,整體味道非常有驚喜。

參觀日期:2019年12月
感謝 KaiserW27

2020年1月14日的評論

有同事推介過這間的雞扒很不錯,那麼就找了一天來吃吃看。
可能這家也頗出名的關係? Lunch Time 等候的人比起其他的餐廳明顯較多。
但大約等10分鐘都安排到入座,而且會在入座前先幫忙下單。

榮式雞扒湯檬 ($48) - 既然這間是賣雞扒的,第一次來吃當然是選雞扒吧!
湯檬有點碎碎的,還給我發現了黏在一塊的檬粉 Orz
湯底來說,味道倒是足夠的~但不覺得有什麼特別的地方,應該是普通的湯底吧?

重點的 "榮式雞扒" - 確實很香,皮有點脆脆的~雞肉也很嫩滑。
不過調味來說,就我本身喜歡清淡一些的會覺得頗鹹就是囉
另外跟餐可選一杯指定飲品,我選的是 - 熱檸蜜。

參觀日期:2020年1月
感謝 linglingdolly
2020年1月4日的評論 透過行動裝置

今日同男朋友黎香港仔行南朗山,行完就是但入左榮式食晚飯。
我都好耐冇食榮式,黎榮式通常都叫雞藕天成,今次都唔例外。佢同以前唔同,仲有火鍋,烏冬,撈檬食。男朋友就叫左鱆魚蓮藕餅稻庭鮮烏冬。
我印象中以前塊雞扒比較厚身,依家薄左好多,但個味都係好食既,用左黑椒調味,平時唔食雞皮既我都食埋。鱆魚蓮藕餅即叫即炸,勁熱辣辣,餡料飽滿,好食。白飯偏淋身,但我鐘意偏硬個種,有蔥油俾你撈飯。烏冬口感滑嘟嘟,有豆卜同椰菜。
呢間有得用支付寶同微信支付。

參觀日期:2020年1月
感謝 chichi330
2019年5月8日的評論

榮式燒雞扒已經開業了10多年, 最早的灣仔店沒有吃過, 之後常吃銅鑼灣店, 北角店. 在香港仔的分店因為靠近公司, 所以也常有去吃. 美味燒雞扒始終如一, 蓮藕餅則每下愈況. 不過, 50多元的價格, 在區內來說已經有很好的性價比了.

參觀日期:2019年5月
感謝 641kevinw
2019年1月25日的評論 透過行動裝置

榮式本身有很多分店,今日下班後比較空閒就過來吃個下午茶,而且這間店加盟了milelife, 可以儲不同航空公司里數。
說回它們的雞排,比其他店好吃很多,有好多肉汁,雞肉香口彈牛,食了那麼久也沒有退步。

參觀日期:2019年1月
感謝 eddielochi1016

去過榮式燒雞扒嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片