“邪惡的炸雞”
Dodam Chicken的評論

Dodam Chicken
使用外送服務
香港排名第581 (共 15,251 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年11月15日的評論 透過行動裝置

在銅鑼灣和朋友行完街,剛好談及前年的韓國行程,心癢癢又想食韓國炸雞,所以就去咗利舞台廣場樓上的《Dodam Chicken》!

環境闊落,裝修別具風格,氣氛不錯!
食物方面選擇都有好多,炸雞類,Pizza,熱湯和沙律....都有!

因為得兩個人關係,所以我哋先點了個(招牌沙律)$128開胃一下先!
沙律大大碟,除了新鮮蔬菜,還有果仁、提子、菠蘿和芝士碎等等...味道酸酸甜甜又清新,口感亦好有層次,不錯!

韓式辣焗烤雞$188
這碟烤雞很惹味,韓式辣味滲入軟嫩雞腿肉,微甜微辣,用來配飯配麵一流,單吃下酒都適合,兩個人一口氣吃了整碟!

參觀日期:2020年11月
2  感謝 GaileLee

2020年10月30日的評論 透過行動裝置

今日同朋友來到銅鑼灣的dodam chicken吃韓國菜。晚上時間相當多人等候,最好預先預約。

香蒜豉油脆雞

食韓國菜當然必點炸雞或者烤雞。我們這次就點了香蒜豉油脆雞,可以選有骨或者去骨,怕份量太多亦可以選半份。送上來才知道原來半份的份量也很多。新鮮炸起的炸雞依然熱辣辣。懶惰的我們選擇了去骨版本,一塊塊的炸雞帶豉油的咸香味和蒜香味,兩種味道配合得很出色,亦有一點甜甜的蜜糖的味道。炸雞表面佈滿醬汁,外面炸得很香脆,裡面的雞肉鮮嫩多汁,好滿足。

芝士年糕拉麵

這款芝士年糕拉麵材料豐富,有年糕,拉麵,芝心獅子狗,韓式溫泉蛋,魚糕,泡菜,蘿蔔等等,還有大量的芝士。將拉麵和融化的芝士撈起一起吃,十分邪惡。年糕軟熟煙韌有嚼口。加上泡菜和傳統的韓式辣醬更加惹味。

千層酥薄餅
千層酥薄餅裡面有泡菜,香腸,煙肉,蘑菇等等。口感十分酥脆,搭配得很好。

小菜是一份酸蘿蔔,可以中和食物的油膩,解辣亦可。

Dodam Chicken
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場18樓A號舖

參觀日期:2020年10月
35  感謝 delish_hk
2020年6月10日的評論

韓式烤雞癮停不了,上星期在另一家韓式烤雞店吃完一直心掛掛,有朋友推薦這家Dodam Chicken 就決定找時間來一嚐。

食物:4/5

這裡選擇頗多,有炸雞及烤雞,烤雞適合我這種怕吃完會上火的中女 又可選有骨或無骨,方便一眾要吃得有儀態的港女部分種類可以只點半份,方便一併試其他菜式!容易按不同人數來點菜,彈性度大。

可惜今天我是來獨食,所以只能嚐到烤雞點了焗烤雞雙重滋味,一次過嚐兩款口味!

▪️香蒜豉油味烤雞
半份足足有半隻雞,包括雞翼、雞脾及4-5件雞件本來很怕吃完香蒜會口臭,但幸好完全不會!豉油味入味但不會太咸,十分惹味 肉質不會乾!

▪️原味烤雞
相對下原味沒那麼濃,帶淡淡香草味,適合喜愛淡味的人。另外餐廳有附上辣醬及芥末醬,與原味雞件亦十分配

▪️Apple cider ade
蘋果醋味酸酸甜甜,非常開胃解膩,配烤雞一流

參觀日期:2020年6月
1  感謝 desertfoodiehk
2020年3月27日的評論 透過行動裝置

本身想飛轉韓國 不過疫情問題無得去☹️搞到呢排成日都想食韓國野 除咗食咗幾餐韓燒之外 今次去咗食炸雞呢
◽蜂蜜牛油脆雞
◾芝士年糕拉麵
◽輕芝士雪糕蛋糕(Oreo)
脆雞一上枱就聞到好香牛油味 食落去honey同牛油嘅味道勁夾 而且我地食吓呢樣食吓嗰樣 到之後放咗一陣 個皮仍然係脆卜卜
而芝士年糕拉麵 入面另外仲有魚糕 芝士竹輪 菜等等 cheese嘅拉絲能力極強 不過味道唔算太濃 但喺呢一個情況絕對唔係壞事 因為無食到好滯好膩嘅感覺
本身我地兩個以為會食唔晒 有時真係唔好睇少自己 最後只係食剩咗幾舊年糕咋
食完之後 餐廳仲送咗兩個口罩比我地 好窩心呢❤️

參觀日期:2020年3月
感謝 agnesbtsui
2020年2月25日的評論

每份set lunch包自助bar同飲品,自助吧雖然只有2款韓式前菜但水準一d都唔馬虎.泡菜爽脆濃辣椒香得黎又唔會過酸.韓式炒粉絲口感彈牙又唔會油膩,配料有韓式魚糕韮菜紅蘿蔔十分豐富.

原味烤雞 hkd$70
以前都食過好幾次,原來lunch time黎食係咁抵!烤雞即叫即烤,雞皮依舊烤得香脆,咬落口脆卜卜又唔肥膩,感覺都健康d.
雞肉肉質唔會烤得過乾,咬落仲帶肉汁.沾上韓式甜辣醬或芥末又另一種風味.
附有手套衛生d之餘又可以食得豪放少少唔洗用餐具就住就住咁食.
紅色醃蘿蔔入口酸味爽脆,十分解膩.
略嫌今次雞醃得唔夠入味,再入味少少就更滋味.

韓式冷麵 hkd$72
有雞蛋,雪莉,青瓜同蘿蔔絲.加上醋同芥末味道酸酸甜甜十分開胃.雪莉既甜味十分清甜,中和左微酸既冷麵湯.
加左好多芝麻粒令口味更香.
冷麵用上蕎麥面口感更煙韌彈牙.食完較熱氣既烤雞食返啖冷麵降一降溫十分爽

參觀日期:2020年2月
感謝 Cantzipmyjeans

去過Dodam Chicken嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片