“外賣沾麵都好高汁!!”
麺屋武蔵的評論

麺屋武蔵
香港排名第5,096 (共 15,374 間餐廳)
2020年11月21日的評論

又係分享外賣嘅post嘅時候

白武骨叉燒沾汁麵($79)
赤武骨叉燒沾汁麵($79)
通常第一次都會試咗最基本個款
湯底味道濃厚稠密 加上麵身有坑紋
每箸彈牙嘅粗麵都好輕易就掛到汁

叉燒只有半點兒肥膏 細嫩軟腍
肉味越越有 想食多幾塊添
配上爽腍竹筍同黏滑溏心蛋 十分滿足

武藏煎餃子($38)
餡料飽滿 外皮香脆
估唔到仲有好多細蔥花
蘸埋個汁很配搭

和風蘋果沙律($45)
最有驚喜嘅係有Ham同脆片
為個沙律增添特色
———————————————
麺屋武蔵
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場第1層156號舖

參觀日期:2020年10月
1  感謝 take_a_sip_of

2020年10月17日的評論

旺角東Moko麺屋武蔵, 即使平日晚上 , 人流亦都絡繹不絕 ,而且由食物、湯底以至店舖裝潢擺設與日本店一脈相承。
承傳日本麺屋武蔵精髓, 恆常款拉麵種類貴精不貴多,湯底大概只分黑白赤及咖哩 , 另外再有十數款小吃, 我覺得作為拉麵店已經十分足夠。
沾汁麵 黑蒜 (豚骨)
湯底是濃厚的豚骨湯底,以豚骨、墨魚汁及黑蒜油煮成,(黑蒜油更是由燒過的長蔥及玉蔥製成)味道香濃實在。而且湯底下更有一粒粒豚角, 豚味滿滿的。
麵條更是特地為沾汁湯而製,全港獨有。麵條本身粗身,咬落有彈性,中心的坑 洋麵條 更「掛湯」。黑而濃郁的湯汁掛滿麵身,啖啖都吃得到都豚骨和黑蒜的精華! 這麵條真的超加分。
火之卷 鹽味炙燒豚肉清湯麵
這道鹽味炙燒豚肉清湯麵我個人很推薦,
湯底以雞和魚煮成,味道較薄身而且不會過咸, 肉香鮮味在口裡徘徊, 配上麵屋武藏的粗身麵條,彈牙又煙韌。
炙燒豚肉 味道帶豬油香,吃落香口不會死鹹,不得不提那半顆糖心蛋簡直是完美, 加上味付荀,整碗拉麵層次豐富。秋天限定版不要錯過啊
唐揚豆池魚
池魚仔一碟有十多條,條條炸得香脆,連骨都可以食埋,魚味濃,一口一條超滿足
蒜香魷魚鬚
炒得惹味, 條條都爽口又彈牙。 一條一條的咬下去, 根本停不了。
最後叫了兩杯 特飲,巨峰提子特飲及雜果賓治, 酸酸甜甜的非常得人歡心。

參觀日期:2020年10月
感謝 phonebus
2020年9月27日的評論 透過行動裝置

第三波疫情持續差不多兩個月,好難得今晚收工可以出去食個飯,可惜嘅係同豬隊友食...
唔緊要,美食搭救,唔會影響我心情

今日仲係收早嘅關係,所以6:00準時到達,話咗係我請客,所以比豬隊友任叫

我自己先叫咗一個豚角煮拉麵要普通豬骨湯,食拉麵當然係飲啖湯先啦,豬骨味濃再食拉麵,拉麵係適中粗幼,唔太林亦唔太硬,再加隻糖心蛋正正子

豬隊友就叫咗個叉燒拉麵蕃茄湯底佢真係好識食,每次請佢食飯都係要最貴果款‍♂️咁我梗係唔蝕底,試返啖番茄濃湯,又幾好飲喎

我就飲CokeZero加多個小食紐倫堡腸(其實一啲都唔小)切開細細件同個衰仔分享,脆皮彈牙,肉質非常

豬隊友永遠都係會飲需要加錢嘅特飲巨峰葡萄特飲,我梗係飲頭啖湯啦,唔太甜,啱晒我呢啲鍾意健康嘅人
雞翼炸到脆卜卜,重點都係唔太油,我至怕油淋淋,好味

兩個男人食拉麵都唔會尷尬

有我依個豬隊友,必定會食光光

參觀日期:2020年9月
感謝 ChrisWan1612
2019年4月25日的評論

和朋友在旺角逛街,逛得有點累,到新世紀找個午餐吃,選了吃拉麵,我點了豚肉拉麵,味道不錯,竟然有些菜及洋蔥,感覺有點奇怪,豚肉很肥膩,拉麵及蛋則可以。
環境及服務還不錯,坐得也舒服。
不過下次應該也不會再試了。

參觀日期:2018年5月
感謝 unizfree
2019年4月11日的評論

成日經過呢間麵屋武藏但都未試過 今晚突然間想食拉麵,加上係門口見到有新出既每日限定拉麵,一於黎試下 天極魚干醬油雞叉燒拉麵每日限定50碗,今次好好彩仲俾我叫到 除左拉麵,仲新出左章魚燒同兩款特飲,一於試哂佢 除左每日限定既拉麵,仲有豚肉片,叉燒拉麵等等,仲可以揀要豬骨湯,辣湯定黑蒜油湯底 章魚燒大大粒好足料,外脆內軟,仲有超多木魚 叫左個新出既沙律,叫十人十色和風手作田園沙律呢個沙律非常健康!有薯仔粒,紅籮白,雜豆,雞肉,仲有我至愛既cheese 同埋呢個沙律非常飽肚,岩幾個人一齊share黎食天極魚干醬油拉麵湯底幾鮮甜,唔會太濃味亦唔會太油,最出色係塊雞叉燒我以為係雞+叉燒,原來係將塊雞整到好似日式叉燒咁,肉質嫩滑,有口感,好食辣湯豚肉片拉麵 呢個相對較濃味,辣得黎幾惹味但又唔會過份辣,唔錯白桃玫瑰特飲,味道清甜 蕎麥奶香特飲,好鍾意佢面頭既蕎麥,食落脆卜卜 另外值得一提既係店員服務態度好好

參觀日期:2019年2月
感謝 eatgoodwest18

去過麺屋武蔵嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片