“🌸不錯的西餐🌸”
Shine的評論

Shine
香港排名第515 (共 14,645 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
3 週前的評論 透過行動裝置

想係尖沙咀搵性比價不錯的西餐其實有好多選擇,Shine便是其一,環境也不錯,適合和朋友一齊談天說地

手工豬肉丸子伴溫泉蛋
兩粒大大嘅豬肉丸子,食落去又好香脆,再配上溫泉蛋,幾有新鮮感嘅一道菜式

脆香魷魚配蒜香蛋黃醬
魷魚雖不是炸至金黃,但都好香脆,同清清嘅蛋黃醬都幾配合

海鮮墨汁意大利飯
海鮮好足料,味道濃,墨魚碎和飯拌勻,食落去滿口彈牙爽口

參觀日期:2020年6月
感謝 liebe_king

2020年10月3日的評論

今晚是中秋佳節前夕,決定早一點慶祝,好耐無再來了,加上氣氛開始好,心情好決定食一餐豐盛晚餐,對自己好一點。

燒安格斯肉眼扒
3成,5成,7成,我最喜歡7成,賣相加分,牛扒肉味非常濃郁,油脂香,加上肉汁,內裡還有粉紅色,火力掌握得好好,伴有露筍,焗薯塊、車厘茄,加野菌紅酒燒汁,大滿足!

芝士焗加拿大龍蝦意粉
意粉被滿滿龍蝦汁包裹,龍蝦汁鮮味,意粉彈牙,半隻龍蝦燒得好香,龍蝦肉鮮味彈牙,加了車厘茄,酸味中和,感覺唔會油膩。

Apple Juice
香甜蘋果汁,清新解渴。

環境乾淨企理,職員服務周到,雖然外邊黑雨,依家滿座,食得好舒服!

參觀日期:2020年9月
感謝 NataliePang720
2020年3月26日的評論

尖沙咀嘅西餐廳中,
小編最欣賞嘅餐廳之一—「Shine」,
幫襯過都有十次,
水準一直都keep得好好!
而且每次menu都有新驚喜!

推薦❗️黃金手工蟹餅配秘製酸辣醬($188)
Handmade Crab Cakes with Chutney Sauce
曾經有一段時間,「Shine」嘅蟹餅變晒做蟹波,
雖然食得方便,但口感會比較遜色。
依家終於改良返,變返做蟹餅,
仲要係兩大塊大過拳頭嘅蟹餅,正!
蟹餅外皮炸得金黃酥脆,
足足有1-2cm厚,超厚身!
裏面嘅材料好豐富!
裏面除咗有滿滿嘅蟹肉,
食落仲有一絲絲嘅口感,
仲配上青紅椒絲等配料,口感更豐富!
配上印度甜酸醬(Chutney Sauce),幾惹味!

推薦❗️青醬蝴蝶粉配香煎雞胸($198)
Pesto Farfalle with grilled chicken breast
蝴蝶粉軟硬適中,
青醬均勻地沾滿每一粒蝴蝶粉,啖啖滋味!
雞胸相當出色!
用料上乘,口感嫩滑,一啲都唔嚡!

Lychee Sangria($88)
荔枝味十足,香甜又refreshing,
容易入口,啱晒女士們!

My Hero($88)
比較適合gentlement,酒味比較重,
配上多款熱帶水果汁,好有藍夏威夷嘅感覺~☺️

參觀日期:2020年3月
感謝 foodie_talk
2020年2月28日的評論

今次來試位置於尖沙咀的Shine,地點鄰近地鐵站,比較易找。出後便是餐廳範圍,餐廳坐位充足,在門前有張高枱供happy hour飲酒消遣的客人。

就坐後店員貼心地為我們盛了兩杯暖水,在這嚴寒的天氣下份外窩心。balloon 食物先點了炸魷魚和鵝肝多士作前菜。炸魷魚的造法與大部份餐廳厚炸粉方式不同,比較重視魷魚自身的口感,新鮮魷魚口感比較彈牙。但由於新鮮魷魚經烹調後會迫出水份,導致炸脆的口感略有失色,而碟底亦有不少水份存留。 另一道前菜鵝肝多士味道相當不錯,烹煮時間恰到好處,令肝油能在口腔內慢慢溶化。加上一小片火箭菜,令甘香味與鵝肝剛好配合。惟獨二人晚餐時面對三件多士有點兒尷尬。伴碟的沙律用海鹽和橄欖油稍作調味,比味道刺激的黑醋更容易接受。

主菜先點了四色芝士南瓜意大利飯,上菜時只見濃厚的芝士溶合在飯中,又伴有南瓜粒。對拉絲迷是一大褔音,但個人偏好不同特性的芝士(例如鹹香的parmesan, 濃烈的blue cheese等)作味道上相輔相成。 由於外界西餐廳普遍都有牛扒意粉之類,反而想一試這家的麻辣手撕雞。碟上有兩只雞脾, 一撮經調味的麻辣手撕雞和一碟烤米餅。麻辣勁道剛好,手撕雞碎亦平均入味。但雞脾味道卻比較平庸,如再加作味道上變化會更佳。可能受天氣影響的緣故,米餅偏硬而在脆口上大打折扣。

但總括而且環境算整齊,對約會和慶生亦是不錯選擇,如能在食物上再花點心思會令整體用餐體驗更上一層樓。

參觀日期:2019年12月
感謝 ctfoodtravel
2020年2月15日的評論

慶祝朋友生日。

餐廳環境不錯。

牛油果大蝦沙律($88)
份量不大,味道普通。

法式鵝肝多士($198)
鵝肝滿大隻,未至於入口即溶,但也算不錯。

北海道帶子明太子意粉配三文魚籽($208)
明太子醬汁做得好吃,甘香creamy,配合帶子和三文魚籽,好味。

法式寶雲酥焗羊架($298)
這個也不錯,羊架ok,蘆筍好吃。

食物環境都ok,只是性價比不高。

參觀日期:2019年12月
感謝 Fabiiiooola

去過Shine嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD