“半自助lunch”

Mini Friday (The Wave)
香港排名第302 (共 15,944 間餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2022年12月19日的評論 透過行動裝置

一直都無試過mini Friday嘅lunch.估唔到佢嘅lunch set係半自助而且選擇都頗多。
觀塘依個地點lunch time 嚟講唔算多人亦唔需要排隊同人哋逼,可以安靜舒服咁食個lunch

自助沙律吧 +香煎盲鰽柳 配 薄荷青檸燒汁158 (配飲品)

魚柳煮得啱啱好唔會太熟配搭青檸燒汁味道好fresh 而且仲有淡淡嘅香草味。
薯泥有好香厚嘅黑松露味

依個價位有一個set餐 且包半自助吧,湯至甜品均有齊。真係好低食例如 有洋蔥湯、糖水、咖哩角、炸燒賣、高湯白菜、咖喱蘿蔔魚蛋、沙律、水果、甜品。高湯白菜好清甜,咖喱蘿蔔魚蛋咖喱味好濃厚而且唔會辣,沙律一共有三種醬汁可供選擇。甜品屬於Minni size唔洗驚太漏,可以有quota 試下其它甜品。

參觀日期:2022年12月
感謝 Roam55850437071
評論 (21)

2022年12月10日的評論

二訪呢間位於THE WAVE觀塘分店高質西餐廳位置方便易搵,環境闊落舒適,到埗一刻時間尚早,不過到咗7:30已經有八成滿座,平日夜晚都咁多人,可見食物質素有返咁上下,先至咁受歡迎

大蝦配香草牛柳(5成)$218
大蝦已經剝左殼,方便易食, 大有5隻,食落爽口鮮甜 主角牛柳5成熟啱啱好,易切冇筋冇血水,多肉汁勁juicy 仲有薯蓉同蘆筍都好出色

喇沙帆立貝意粉$158
喇沙醬汁好特別,濃度啱啱好,每一條意粉都掛晒汁 呢個配搭好正,三隻帆立貝超大粒,鮮甜美味,應該冇人會唔鍾意食

日式芥末沙拉蝦$98
墊底嘅沙律菜爽脆新鮮,配搭日式芥末醬夠創新好開胃,越食越想食 大蝦用薄粉略炸,外脆內爽口新鮮

紅莓汁$6跟餐
蘋果汁$6跟餐
今晚繼續走健康路線 我揀咗紅莓汁, 朋友都唔執輸揀咗蘋果汁鬥健康,味道唔太甜飲得出新鮮嘅味,唔錯

參觀日期:2022年12月
感謝 lubu852
2022年11月25日的評論 透過行動裝置

同層一分二,一邊雞煲一邊西餐
有live band氣氛會更好~

一坐低就送上薄脆~係免費嘅
Dip and Crispy~

柚子雞翼(5隻)$68
雞肉嫩滑無過火,柚子醬亦不會太甜~剛好包裹外層~

喇沙帆立貝意粉 $138
將喇沙湯變成creamy醬汁,入口淡淡椰香~凡立貝數量唔小,無overcook~

加拿大豬鞍 $168
略嫌唔夠肥多啲油香會更開心~~
仲有大塊蝦片、幼滑薯蓉、露荀、泰國椰菜,豐富又均衡!

原味梳乎厘 $88
size細細,最適多心又怕肥嘅美女質地鬆軟~配上香芋雪糕,perfect!

#minifriday #happyfriday#酒吧餐廳#西餐#觀塘#thewave#tgif #朋友#拍拖#浪漫

參觀日期:2022年11月
感謝 KaBi_Trip2018
2022年9月14日的評論 透過行動裝置

近排去咗銅鑼灣食西餐 見到呢間幾出名 所以一於去試吓 唔知好唔好食呢

$188 (包沙律、湯、飲品)(煙三文魚 +$20)
我哋嗰日叫咗溫泉蛋芝士忌廉醬汁扁意粉 配料係煙三文魚同煙鴨胸 佢嘅醬汁好creamy調味啱啱好 煙鴨胸嘅份量都好充足 仲有啲蘑菇 洋蔥 再配埋蛋汁 整體食落好好食

炭燒紐西蘭頂級牛柳拼龍蝦 配黑松露燒汁 $348 (包沙律、湯、飲品)
牛柳都幾大塊 調味都唔錯龍蝦食落正正常常

整體:7.04/10

參觀日期:2022年9月
感謝 jcpigpigzhu
2022年7月25日的評論 透過行動裝置

餐廳:Mini Friday (觀塘)
地址:觀塘興業街4號The Wave 3樓

Mini Friday @minifridayhk 得一間分店嘅時候我已經食過,原來到依家已經唔經唔覺有三間分店,呢間主打西餐嘅Bar and Restaurant無論邊間分店空間感都好大,位置寬敞坐得好舒服,加上食物質素有品質保證,唔少人食過都會返轉頭,一大班朋友聚舊,坐低喺度幾粒鐘吹吓水飲杯嘢最適合不過

今次去咗觀塘The Wave呢間開咗大概4年嘅分店,同米走雞位於同一層,坐低無耐就送上免費嘅Nachos,食咗幾塊已經停唔到口,搞到我好肚餓,好彩呢個時候就上咗晚餐附送嘅甘筍忌廉湯同田園沙律,呢個沙律加咗鷹嘴豆同水果爆珠,仲有胡麻醬,爆珠喺口入面爆開再滲出陣陣果香真係好得意,亦令到成個沙律Fresh咗好多

✝️原隻法式香草烤雞 $248
即叫即烤嘅原隻烤雞,未食已經聞到好香濃嘅烤雞味,以法式做法加上香草,雞皮烤到金黃香脆,切開雞肉白滑鮮嫩,雞肉都幾多,食落仲喺好Juicy,食晒成隻都幾飽,仲有黑松露薯蓉同唔同嘅蔬菜伴碟,兩三個人share就啱啱好

✝️大啡菇菠菜辣味茄汁扁意粉 $198
叫咗呢個DIY Pasta,可以自選汁、粉同配料一款,額外配料就要加$10。揀咗個大啡菇菠菜辣味茄汁扁意粉,估唔到呢個辣味茄汁又真係幾香辣惹味,辣中帶微酸令到成個扁意粉格外好食,切片嘅大啡菇加埋菠菜、蘆筍等配菜,健康得嚟又幾match,扁意粉仲好彈牙添

跟餐送一杯飲品,另外加$1仲可以換購是日甜品,我緊喺唔會錯過啦,今日嘅甜品喺士多啤梨蛋糕,細細舊幾的骰,有淡淡士多啤梨香,口感有啲似慕絲,仲加咗啲士多啤梨醬同有粒藍莓做裝飾

參觀日期:2022年7月
感謝 hinsonfoodhk

查看過Mini Friday (The Wave)的旅客也查看過

去過Mini Friday (The Wave)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片