“極品浜燒之夜”

秋田浜燒食堂
香港排名第181 (共 11,621 間餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2018年4月29日的評論 透過行動裝置

和朋友點了扎幌漁港二人前,每人盛惠568,有員工貼身服侍,一律由員工操刀燒製。餐廳邀請我們免費玩一手抓赤蝦遊戲,我女仔手細也可以抓到6隻蝦,蝦都非常大隻,可選刺身/燒製。

甲羅燒不太膩,蟹膏香甜美味。松葉蟹腳是我至愛,蟹肉非常多,而且嫩滑鮮甜! 澳洲龍蝦好新鮮,肉夠厚身,師父仲會在蝦肉塗上龍蝦膏,令肉增添了一分香味。

牛肋肉香味十足,外脆內嫩。另選了鮭魚茶漬飯,感覺有點像噌湯撈飯。

感謝 krystalyip666

2018年4月28日的評論 透過行動裝置

薄有名氣的浜燒食堂。這$568/位的''札幌漁港''二人前浜燒拼盤當中包含澳洲龍蝦一隻 (可選刺身/ 燒製)、北寄貝兩隻、甲羅燒一個,以及九州松葉蟹腳。款款新鮮,質素極高!

北寄貝: 北寄貝有手心般的大,加少許牛油及清酒燒製,味道鮮甜,Juicy可口。

澳洲龍蝦: 龍蝦開邊燒製,還塗上大量龍蝦膏於蝦肉上並燒至金黃色,非常惹味。龍蝦肉幼嫩,浧一絲絲的質感,甚為新鮮美味。

九州松葉蟹腳: 蟹腳啖啖肉,而且夠鮮甜,真的讓人迷戀!

澳洲頂級牛胸肋骨肉: 牛肋肉的肉味較香濃到位,表面微有焦香,肉質半熟嫩滑,脂肪比例適中,確是品味之選。

感謝 raytang806
    2018年4月14日的評論 透過行動裝置

因為朋友介紹既關係,所以我同朋友就黎左秋田浜烧食堂。環境舒服,好似去左日本咁,無論裝修,環境,氣氛都好似日本居酒屋。工作人員會幫我地燒野食,時不時幫我地斟茶,服務勁好。我地叫左Sapporo set, 揀左北海道帆立貝同茶漬飯。

第一道餸係河豚魚干,食落去既口應同味道都似烤過既豬肉乾,有陣陣既燒烤味,口感彈牙,加上沙律醬,勁juice~

清酒昆布大蜆煮, D 蜆真係每隻都有峴肉,而家一D都吾細,湯底鮮甜可口。好美到我地好快就飲晒。

伊勢活龍蝦,係燒既時候仲識郁架,感覺好新鮮,吾好睇佢好似好細,但D肉勁多,又容易食,勁鮮甜,彈牙,加上烤過後,更香口但又保持到肉汁,必食!一定吾會後悔!

九洲松葉蟹半尾,好似食緊北海道長腳蟹,內汁鮮甜,容易咬。

北海道帆立貝,比想像中大,比我既拳頭仲大,食落都係咁鮮甜,仲有陣陣既海水鮮味同牛油燒烤完既味,我地連貝殼既汁都飲埋。

人氣蟹味噌甲羅燒,工作人員加左暗春蛋入去燒,所有勁多醬配上米餅真係一流,香脆可口,啖啖蟹味醬。

山之惠黑松露茸野菌箔燒,勁重黑松露味,都幾落本,如果中意食黑松露既朋友一定會中意食。

京都海鮮湯茶漬飯,我地叫左三文魚同明太子茶漬飯。三文魚係熟既三文魚肉,無乜味道,明太子就喊喊地口感特別,比較推明太子味。茶漬飯可以根據個人喜好去加湯,有淡淡既茶味,而且口感幾好。

藍莓乳酸梳打,酸酸甜甜好開胃。

最後仲有個甜品,有吾同口味揀,我叫左抹茶味雪糕。
    感覺似係自家制,係平時出去糖水鋪都無咁食。抹茶味有淡淡既抹茶香味,而且吾甜,食多D都無罪惡感。 另外既芝麻味雪糕,好重芝麻香味,應該好新鮮,而且都係吾會好甜。

感謝 Priscillayuet
    2018年2月10日的評論 透過行動裝置

上Openrice search 秋田,才發現原來轉了地址,現搬到天文台圍這邊。

設計仍然很有日本風格,座位也算寬敞。

因為雞的串燒有買一送一的優惠,所以點了2款。

雞軟骨串 $18
    燒到有點微脆,讓口感更爽脆更好咬,少少椒鹽調味不會太鹹。

雞腿串 $28
    雞肉沒有燒到很乾,雞肉算嫩,沒什麼特別。

厚切利久牛舌 $38
    肉質軟稔,牛味很重,就是略嫌調味了少許。

西京麵豉醬燒豬大腸 $25
    燒到脆卜卜很香口,咬下去夠肥美,西京麵豉醬味道香甜帶微鹹,再配上芥末醬,辛辣刺激。

七味汁燒和牛根 $25
    沒有想過這樣的燒牛根會如此好吃,口感煙韌有彈性,調味夠入味,味道甜中帶微辣很惹味。

既然來到浜燒食堂,當然少不了要點浜燒海鮮。

不需自己動手,乖乖交由職員處理,很快便可以吃。

文蛤蜆 $55/隻
    大大隻,味道夠鮮甜。

青森殘酷網鮑 $138/隻
    殘酷的點是在於,拿去燒的時候,鮑魚還在動的,所以非常新鮮,口感夠爽彈,軟稔上有韌度。

另外每位消費滿$300即可免費玩一次 「一手赤蝦」,我們一手拿到了5隻。

其中三隻即燒,蝦肉紮實彈牙。

另外兩隻做成刺身,鮮甜味美。

甜蝦三文魚籽馬糞海膽松葉蟹柳丼 $228
    飯都被材料完全蓋過,甜蝦新鮮無腥味,三文魚籽味道鮮甜,馬糞海膽入口甘甜,松葉蟹肉啖啖鮮味。

這裡價錢其實不算便宜,但環境和服務真的有加分,而當中特色串燒真的不錯,在其他日本餐廳較少見呢。

感謝 174irisf
    2018年1月4日的評論 透過行動裝置

雖然價錢不便宜,但絕對是物有所值。款款海鮮都是生猛至極,所以味道定必是鮮甜無比。特別是鮑魚和鮮蝦,香味極盛。

感謝 Victor Y

查看過秋田浜燒食堂的旅客也查看過

去過秋田浜燒食堂嗎? 請分享您的經驗!