“疫情下的私人自助餐外賣”
大灣咖啡廳的評論

大灣咖啡廳
19/9(週六)
20:00
香港排名第1,138 (共 14,055 間餐廳)
價位: US$150 - US$700
周圍地區: 九龍城區
周圍地區: 九龍城區
2020年8月5日的評論

疫情下很多酒店都有大小不同的優惠,本身我比較多到訪紅糖用饍,見到大灣咖啡店的私人自助餐很吸引,便打算外賣與家人同享。我於8月4日訂了一共4人的套餐外賣,食物準時預備好提取,熱騰騰香噴噴急不及待回家享用。打開所有食物盒,大部分的質素都非常好賣相吸引,唯獨海南雞這一盒實在令我有點驚訝,份量與其他食物對比實在分別太大,6小件的雞肉真在少得有點過分,就算前菜的份量比它還要多。另外,這個優惠吸引我之處還有附送的馬來西亞榴連一份,我滿心期待的飯後水果,卻令我非常非常失望。打開盒有5件榴連,驟眼看還可以但核的部分是灰色的,感覺有點奇怪,一吃之下我當堂吐了出來,口感乾硬之餘一點榴連味道也沒有,根本就不像榴連,最後全盒浪費了!其後打電話給餐廳,經理說海南雞份量和榴連均由廚房決定,說會跟進和跟廚房反映。
總括而言,優惠是吸引服務是可以,可惜部分的食物質素需有待改善,有點兒失望

參觀日期:2020年8月
感謝 Sindyzzz

2020年7月10日的評論

係香港食自助餐主打榴槤不出奇,時有出現,但多數都只會加入在菜色中,但原片榴槤送上就的確少見,真係諗起都興奮。
若然閣下是榴槤迷,就一定不能錯過紅磡嘉里酒店Big Bay Cafe最新推出既自助餐,今次雖然主打東南亞美食,但每逢星期五六日,都會送上「榴槤精選拼盤」,而且每晚都會選擇當天最靚貨色奉上,每次四款,仲要大大件,胃口細少少既,真係食完都飽一半,除了榴槤迷熱愛的「Musang King貓山皇」外,基本提供仲有「D101 紅肉」、「D88 小甜甜」、「XO」、「Old Tree 老樹」、「D13 金包」、「D24 蘇丹王」與及「Red Prawn 紅蝦」,餐廳仲話會因應貨源而提供其他口味,老實講,好多品種真係聽都未聽過,更何況可以一次過享用?
是晚提供了貓山王、XO、紅肉及紅蝦四種,現場更有大廚為客人講解,以後大家買榴槤就知點揀靚貨。
既然係榴槤迷,今次就抽起所有榴槤菜色講先。
「榴槤精選拼盤」是主角,熟成程度啱啱好,未上檯已經陣陣榴槤獨有的香氣,(當然,接受不了又是另一種感受),若果閣下另一半並非榴槤迷,最好就食完榴槤再同佢來個深情一吻,就知對方是否愛妳!哈哈!
而小朋友因為無榴槤platter,就會改送榴槤班戟,真係照顧周到。
甜品中仲可以搵到榴槤泡芙、熱辣辣既榴槤芝士撻同埋甜美馥郁既榴槤gelato。
講完主題又到吸睛位。
海鮮
作為自助餐長期台柱,波士頓龍蝦當然少不了,隻隻有膏加任食,肉質爽甜好啱我 。
另一款爆膏海鮮麵包蟹,都有不少捧場客,加埋藍貝同海蝦,都好新鮮,尤其是蝦肉好爽口。
刺身
即叫即切,有三文魚、八爪魚同油甘魚,質素仲要夠新鮮,肉質爽甜。
海南雞飯
雞肉細嫩,而且有三色醬供蘸點,好難得,油飯是出奇的香口,如果油份能再強一點就更好。
冬陰功湯
配料足,但個人偏好再辣些少。
印度菜
食過云云buffet,當然有咖喱提供,但多數只得三兩款,邊有家陣既陣容吖!除了即製薄餅,又有印度黃咖哩豆、印度香米、馬來西亞咖哩雞、青咖哩豬肉、印度芝士咖哩與及野香草咖哩牛,雞、豬、牛及素都有,食落毫不嗆口,香料味突出,愛咖喱的朋友必試。
灼檔
單係菜已經有生菜、娃娃菜、小棠菜及菜心,而麵底有檬粉油麵米粉及生面。
至於配料有雞蛋、牛丸、豆卜、芽菜、金菇、粟米芯、雞髀菇及木耳,真係好豐富,除了清湯,仲有自己好鍾意既喇沙湯底,配上油麵加米粉混合體,吸晒辣湯,正。
其實灼檔仲有又辣又嫩川味蒸魚、甜美可口蟹肉蒸蛋、打冷名物韭菜豬紅、酒樓點心冬菇豬肉釀節瓜,同埋骨膠豐盈既當歸豬手,尤其是豬手軟腍又滿有當歸香味,有驚喜。
其他東南亞菜色有馬來炒貴刁、上湯浸莧菜、瑤柱蛋白炒飯、參巴醬炒牛肉同巴東炒蜆。
炸肉卷外脆內軟,但幾熱氣下。
新加坡麥皮蝦食得多,今次變成麥皮龍蝦鉗,就矜貴得多。
Carving Station
薄切兩片西冷,有嚼口而且肉味濃,又可以加配香草炒薯仔、烤蔬菜或者燒粟米。
旁邊有峇裡烤乳豬,豬皮燒得香脆,咬落脆卜卜;泰式烤春雞好香口,但雞肉有點老;印度烤羊髀啖啖肉,又不會太羶;參巴醬魔鬼魚辣辣地好惹味;泰式香草焗青口肉質嫩滑;烤鯖魚配照燒汁好香口。
前菜及小食
蕎麥麵及蛋沙律,而青木瓜沙律仲要係即製。
加上每碟都小巧的醃三文魚、泰式粉絲蝦、泰式牛肉沙律及番茄凍湯,減少客人翻動食物,自然衛生得多。
又有好少見既越式三文治,有扎肉及蝦兩種口味,細細件,不怕佔胃納。

本身有蕃茄忌廉湯與肉骨茶,但每晚7點半,就會推出更滋味既燉湯。
Cold Cut及芝士
大堂一角,放滿了西班牙白毛豬、莎樂美腸及西班牙辣肉腸。
芝士更有Camembert Cheese、Boursin Cheese、Goat Cheese 及 Emmental Cheese。
甜品
當然由IScream雪糕打頭陣,榴槤gelato之前講左,其他口味有草莓雪葩、椰子雪葩、泰式奶茶 gelato、芝麻gelato、香草gelato、朱古力gelato 與及食極都想食既Mandarin Earl Grey gelato,好多口味都好難係外邊食到。
恆溫甜品櫃有朱古力椰子、杏仁蛋糕脆胡桃牛奶朱古力慕絲、椰子士多啤梨蛋糕、開心果仁醬蛋糕、黃梅芝士杯、 拖肥蛋糕焦糖熱帶水果醬黑朱古力慕絲、焦糖蛋糕檸檬醬配花生慕絲、鮮果撻、柑芝士蛋糕、 朱古力慕絲脆蛋白、麵包布甸
其他東南亞甜品豐富到一個點,椰汁西米糕、泰式奶茶吉士、班蘭cupcake、班蘭蛋糕及芒果糯米飯,每款都是迷你版,食多幾款都可以。
鮮果杯
為了保持衛生,水果都變成小碗上,都幾好吖!

參觀日期:2020年7月
感謝 foodiephilip
2020年6月23日的評論

最近因為疫情而不能夠出國旅行,很多香港酒店都推廣本地staycations 套票,包食住。我和妹妹於今個星期六日在Kerry Hotel 度過一日一夜,送$1000餐飯劵,我們決定在big bay cafe享用午餐自助餐,因為有美食之餘,亦有維港美景。

身為一間五星酒店內的餐廳,其實我是有期望和要求,加上價錢不平,我以為有特色食物提供,當然不是要求龍蝦、鮑參翅肚,我明白這些食物是晚市才有,但午市提供的食物實在過分普通,跟一些間三、四酒店的自助餐毫無分別,結果難以引起我和妹妹的食慾,感到失望,不值得此價,性價比低。

環境:一流,環境寬敞明亮,加上有露台一覽無敵海景,在室外享受食物和涼風送,非常舒適寫意,所以環境是滿分!

服務:高,服務員上菜、收碟速度算快,但refilling food service 就慢些,經常去ham的位置都沒有食物,有點不開心。

食物質素:熟食種類繁多,但只是普通麵、飯、不同特式小炒(有避風塘炒蟹鉗、墨魚油炸鬼),沒有任飲提供,要另外加錢。至於海鮮只是蝦、長腳蟹(不新鮮,吃到肉質分散,跟前一晚所吃的蟹鍋相差大)、三文魚、吞拿魚等。

總之,一句說話: 不要有期望,就不會失望 。

參觀日期:2020年6月
感謝 ying0564335
2020年1月16日的評論

第3次黎Big Bay Cafe食晚市自助餐. 食品質素依舊冇得彈. 員工服務態度超好, 最深刻係帶位小姐Alice, 講解詳細態度殷勤, 面對住我同我朋友嘅提問都不厭其煩逐一解答. 另外海鮮同甜品corner都相當出色. 同朋友傾下講下咁就過左嘅一晚, 相當滿足~

參觀日期:2020年1月
感謝 gordonyeung23
2019年10月23日的評論

從來喜歡大灣咖啡廳的自助餐!食物質素佳之餘更有超長的自助餐線,選擇多到眼花撩亂呢!!步進餐廳先有款式眾多的自助沙律區,多款新鮮沙律、配菜及汁醬任君選擇!

然後是日式專區有多款刺身供應,包括有八爪魚、油甘魚、吞拿魚、三文魚等,另外還有質素不俗的壽司和卷物。

冰鎮海鮮有龍蝦、青口、鱈場蟹腳和鮮蜆,全都新鮮靚仔回本首選!

冰鎮海鮮旁有現成沙律最合有選擇困難症的朋友享用!款式包括有海鮮芒果沙律、帶子三文魚酸汁醃魚、蝦塔博勒沙律、軟殼蟹凱撒沙律。

另外一個即淥石鍋專區,有多款配料供選擇然後選泡菜或麵豉湯,師傅便會為您製作專屬的即製石鍋美食。

另邊廂是頭盤前菜區有煙三文魚、莎樂美腸、西班牙辣肉腸、谷巴火腿和沒入鏡的芝士等。

接著走入餐廳心臟地帶先是甜CC的甜品專區,一櫃子精緻小甜點放於櫃中衛生企理!

最吸引的分子雪糕依舊屹立不倒,這天供應的是牛奶咖啡雪糕,像我不好咖啡走到隔籬的雪糕櫃包您驚喜滿滿!

意大利雪糕口味超多!包括有雲尼拿、抹茶、士多啤梨、椰子、朱古力、芝麻、Cookie & Cream,最大的驚喜必是榴槤味的意大利雪糕今次大獲鳥!!

水果選擇亦不少有蜜瓜、哈密瓜、西瓜、菠蘿及蘋果,真的要好好打底先得!

必要推介這兒自家製的朱古力,尤其是開心果白蔓越莓朱古力,只能說不吃便走寶是了!!

熱葷區先聲奪人的當然是肉肉!香噴噴的先有烤羊架、燒豬腩肉、黑松露牛油烤春雞、燒雜菜、豬肋骨、有骨肉眼扒等,食肉獸必定高呼萬歲!

再來是燒大頭蝦、燒鯖魚、番紅花忌廉青口,亦照顧到喜歡吃海鮮的朋友!

間場有麵包餐湯區,喜歡喝口熱湯吃個麵包的西胃也有著落!

接力的是中式美食先有香口的椒鹽魷魚和黃金大蝦、前行還有海鮮炒飯、乾炒叉燒烏冬、避風塘豉椒炒蜆、咕嚕魚塊、薑汁芥蘭苗等鑊氣小炒!

咖喱專區供應著咖喱青口、印度羊肉咖喱、野香草咖喱牛配蕉葉蒸飯、另有青咖喱海鮮、冬陰功湯和粟米甘荀栗子煲唐排。

即淥粉麵檔有三款湯底可選包裹有豬骨湯、喇沙湯及雞湯,另配備多款麵食新鮮蔬菜和餸料,可以拼出一碗豐富的大碗麵。

最後還有XO醬帶子蒸豆腐、雲耳蒸雞、蝦乾冬菇豬肉蒸荷葉飯、小籠包及黑松露蒸蝦等中式美食,還有限時燉湯也在這兒新鮮熱辣出爐。

吃了下午茶當然不太肚餓所以食物選擇貴精不貴多!

來一碟精選的生果、海鮮、沙律魚生及凍肉,冰鎮龍蝦爆膏一看便知好品質,肉質爽嫩具鮮味正喔!另鮮甜不鹹的鱈場蟹腳亦是心水推介之一啊!刺身首推油潤富魚香的油甘魚,加上我獨門菠蘿配風乾火腿,第一碟已滿足到瀉了!

然後還有香脆可口的炸蟹肉薯球,西班牙煮蜆等特色美食真的大快樂!

這一刻聽到鈴聲的呼喚意味著限時燉湯要出爐了!這天是淮山蟲草花燉湯,熱騰騰的燉湯喝下香甜不膩暖在心頭!

說到熱辣辣那可不提即製石鍋,我沒空間品嚐但也借來美女的韓式石鍋跟大家分享!而我則將剩餘的胃納留給美味的中、西熱葷,那大頭蝦燒得焦香而且肉爽多膏超班水準,見到燒豬腩肉新鮮出爐忍不住取上一件,皮脆肉香真的很美味,我還吃了一口美美的青咖啡海鮮飯呢!

最後還有避風塘炒大頭蝦,香口惹味吃到吮晒手指喔!

本想跳過甜品但這夜重遇自家製的朱古力那可不吃!那開心果蔓越莓白朱古力仍然深得我心,最後我亦逃不過榴槤味的意大利雪糕,還配多球甘醇的抹茶口味,那唯有回家多做半小時運動吧!

參觀日期:2019年10月
1  感謝 maggiemV9544SJ

查看過大灣咖啡廳的旅客也查看過

去過大灣咖啡廳嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD