“快靚正”

翠華餐廳 (黃大仙中心)
香港排名第5,124 (共 14,077 間餐廳)
周圍地區: 黃大仙
周圍地區: 黃大仙
2020年8月1日的評論

去越南本身以為食嘢濟左幾日,所以返到香港第一餐就去咗食魚腐墨魚丸米線。 一個墨丸大家應該會諗到譚仔,但係吃貨朋友聲稱翠華嘅墨魚丸比譚仔更好食,所以專登叫嚟試一試。

魚腐就普通啦,墨魚丸都真係幾出色,有墨魚味,唔會好似好多街邊檔咁只係一團粉,但係要同譚仔比嘅話呢,就要睇吓你鍾意食比較爽口(譚仔)定係比「林」身(翠華)嘅口味喇。而如果你食慣譚仔,另一個問題就係湯底清咗少少。 上菜時間都幾快,叫咗幾分鐘之後都已經即刻有,適合好似我咁放咗工好肚餓趕住食嘅食客。

參觀日期:2020年1月
感謝 KaiserW27

2020年1月2日的評論

一般喜歡順滑奶茶的朋友,必定會愛上它。
杯和碟也很有特色。
另外,配上他們的出品『奶油豬』(即煉奶牛油豬仔包)就更好味。

感謝 ChingKwokM
2019年8月18日的評論

茶餐廳的食品從來都給人不健康的感覺!但隨著時代的變遷翠華餐廳亦引入了純植物成份的Omnipork新豬肉,更成了全港首間提供Omnipork新豬肉的大型連鎖茶餐廳。

這天到黃大仙探老爺後就在黃大仙中心內揾吃,見到翠華門口有個新時代翠味餐牌介紹,這0膽固醇、比真豬肉低的卡路里和飽和脂肪新豬肉,很合Keep Fit中的我吃。

我很久以前已十分喜歡餐廳的蜂蜜凍檸檬茶$22,這天當然要成機重溫一杯啦!

這天決意吃素點多客冰鎮秋葵$29,車爸爸也喜歡吃秋葵用日本醬油和芥辣吃夠刺激,怕辣亦可用胡麻醬點吃同樣滋味。

我們將兩款都點上先來新豬肉芝味焗意粉$49,香噴噴熱辣辣的上檯很誘人,*肉醬*吃下口感富彈性加上芝士的香跟吃真肉無異,另意粉亦焗得al dente挺有驚喜。

而不愛吃意粉的車爸爸則享用了未來肉碎煎蛋飯$45,耀眼的太陽蛋盪漾的躺在*肉碎*飯上,破開蛋黃後蛋汁跟*肉碎*混為一體來吃,口感超級豐富令不太愛吃素的他也高聲讚好呢!這新時代翠味真心有驚喜啊~

2  感謝 maggiemV9544SJ
2019年8月2日的評論 透過行動裝置

喜歡吃素的人,相信一定認識這隻Omnipork® 新豬肉,無論味道、口感或香氣均與真免治豬肉無異,幾可亂真;而且不含膽固醇,無添加激素及抗生素;更要比真豬肉的卡路里含量少66% ,脂肪含量更少於86%,不管用煎、炒、煮、炸也同樣出色。
為了一眾食客的健康着想,翠華餐廳不惜工本,引入這隻新豬肉,炮製出兩款色香味俱全的素菜,為大家帶來素食的新體驗。

#未來肉碎煎蛋飯
#新豬肉芝味焗意粉
#火菠蘿油
#升呢西多士伴雪糕
#熱奶茶

翠華餐廳
地址: 黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地庫LG04及LG07號舖
電話: 23929933

1  感謝 127nelsoncheng
2019年3月17日的評論 透過行動裝置

同家人去食左碗粉麵,炒飯,同炒意粉。粉麵普通,炒飯同炒意粉就唔好講鍋氣喇,唔難食囉!而且意粉偏酸!唔推介

參觀日期:2019年3月
感謝 MELOOODYLI

去過翠華餐廳 (黃大仙中心)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD