“親民Cafe”
街坊Cafe的評論

街坊Cafe
香港排名第78 (共 473 間咖啡和茶)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2018年4月30日的評論 透過行動裝置

今日下午同朋友出開旺角女人街揾食, 女人街兩旁有好多餐廳, 我們見到這間餐廳名稱好親民, 多數都是為街坊服務, 於是進店坐下, 店舖牆壁畫上壁畫, 很卡通亦很美觀懷舊。

鲜蝦青蘋果沙律 $68

青蘋果清爽很甜, 鮮蝦亦很有鲜味, 沙律菜拌底有很多和清脆爽甜, 伴以沙律醬頓時覺得很新鮮開胃。

三文魚牛油果焗飯 $98

牛油果都幾多, 焗飯都沾满了牛油果的味道, 很creamy, 焗飯係先炒完啲飯再去焗, 所以很有飯香味, 飯粒很爽, 不會太硬太黏, 三文魚亦很鮮甜。

紫薯西多士 $68

這個西多士真係不得了, 有六件似薯餅既西多士, 底部仲有棉花糖, 上面有吉士醬和紫薯蓉, 仲有雪糕和爆谷點綴, 真夠份量。西多士的熱度令雪糕和棉花糖溶化, 再沾上紫薯蓉一齊食, 熱中帶凍亦有甜味, 這種食法很新鮮很特別。

其實食左兩件都很飽, 但不想浪費食物, 於是點杯熱檸水消消滯後再食。

感謝 sillycat0812

2018年4月27日的評論 透過行動裝置

旺角通菜街1號威達商業大厦地下1E,F& H號舖

Easter holiday 請了數天假忙家中的事,四處走比上班更費體力,5時許已肚餓要食晚飯了

$68細份烤雞三文魚沙律,有齊我最鐘意架兩款肉,鹹香三文魚更卷成玫瑰花形,加上芝士粉麵包粒同適量架醬,健康有咬口雞肉,有蔬菜食落爽曬

見是推介$58素鮑素傳統雞骨碗仔翅,好耐無食過啦,因街頭小店都消失無跡,想不到竟然有!湯頭杰度剛好唔會似飲生份水,好多肉絲冬菇絲,加埋素海蔘由魔芋做成好彈牙爽利,鮑魚又富嚼勁,

$32加杯不敗凍檸寧菜

食物好多款架,我見到甜點類仲好吸引,下次要拉朋友一齊試

感謝 elaine20326
    2018年4月26日的評論 透過行動裝置

有網紋的黑毛豬,伴菜有味道不錯的薯格、烤茄子和車厘茄。講返黑毛豬,質素ok,有肉質,仲有烤過的微焦香,咀嚼中也嚐到肉香。喜歡的更可以蘸上松露汁,但黑松露味道不算太明顯

感謝 LEONL1666
    2018年4月24日的評論 透過行動裝置

午餐及下午茶消費很抵,食物款色多,主食、小食、甜品都有!價錢唔貴但質素也很不錯,推介全日早餐、碗仔翅、心太軟!

感謝 Navigate810134
    2018年4月21日的評論 透過行動裝置

和朋友午餐,環境不錯,可以輕鬆傾談。龍蝦汁海鮮蝦子麵是頗特別的菜式,調味可口,海鮮味道不錯。凍檸茶糖漿另上,可自行調較甜度。

感謝 Venus L

去過街坊Cafe嗎? 請分享您的經驗!