“好味泰國菜”

真心泰國菜館 (旺角)
香港排名第2,649 (共 15,251 間餐廳)
2020年11月20日的評論 透過行動裝置

星期日下午茶時段去咗旺角朗豪坊附近覓食 我本身喜歡食辣同食泰國菜,俾我見到呢間位於朗晴坊嘅泰國菜於是上去一試,一看裝修同擺設好地道,老闆娘又好nice食個下午茶有驚喜, 好正宗嘅泰國菜……
裝修設計如置身泰國一樣
下午茶款式多,大大碟,仲包熱飲一杯,好抵食
生蝦刺身 生蝦肉質夠甜夠黏,每片配上蒜片,辣椒及調製的醬汁,殺菌同時帶出蝦肉味道,夠惹味
酸辣鳳瓜 呢款泰式酸辣鳳爪都幾好味,酸酸辣辣,而且d酸辣度啱啱好,越食越開胃,喜歡食辣的朋友一定要試
青咖哩海鮮炒飯 呢個飯炒得乾身,內藏一種清新嘅青咖哩味,材料十足,有蝦肉、蟹柳、魷魚等,有咬感
冬蔭功海鮮湯飯 食泰國菜必點冬蔭功湯,而這碗有湯外更有飯,個湯底同平時出面食開嘅有啲不同, 呢度略為偏酸,但味道濃郁,足料,撈飯食正

參觀日期:2020年11月
1  感謝 KKMan123

2020年3月8日的評論

放工想食泰國菜,朋友便提議食這間,位於朗豪坊旁邊的大厦,非常好找。 這裏的環境佈置很有風味,天花板佈滿紙油傘裝飾。 我們兩人各叫了一個套餐,再加了一碟雞翼。 首先出場的是我最愛的雞翼雞翼是煎的,生菜放在底部既可吸油又有泰式風味,雞翼與泰式辣醬配合得天衣無縫☺️是我喜歡的味道。 這碟是豬頸肉炒丁,豬頸肉雖然無放在面,影不到很多,但吃的時侯,差不多每啖都有,炒得香口,又咸淡適中,而且份量十足,抵讚!

參觀日期:2020年2月
感謝 Samchu1231
2019年11月4日的評論

今日成班朋友提起去食泰國野,我就搵左呢間地道泰國菜,7點到步,已經無乜位,等左15分鐘就已經可以入座,我地望左餐牌好耐,實在太多野想食,但最後我地就叫左兩個套餐,因為包含既款式都有齊大家想食既,包括明爐蒸烏頭、泰式通菜、串燒(雞、豬)、菠蘿炒飯、喇沙雞柳米粉! 烏頭算係大條,重有好多肉碎,個湯酸得黎好好飲,魚肉吸收左湯既精華,簡直無得彈,而且條魚一D都唔腥!之後黎左串燒,燒得香之餘,配搭既醬汁都好惹味,菠蘿炒飯係我既至愛,一上枱,炒飯既香味已經深深吸引住我啦,飯中有菠蘿、提子乾、臘肉、雞柳,而通菜真係值得一讚,好惹味而且只係帶小小辣,而喇沙米粉個湯就有好多花生粒,米粉分量都幾多!

參觀日期:2019年7月
感謝 hohoyincalvin
2019年10月2日的評論 透過行動裝置

今天考試完成後,還要繼續工作,期間朋友致電相約晚膳,就想起有一間泰國菜館的燒雞非常美味,所以相約在朗豪坊等
生菜包飯套餐
生菜包通常需要散叫,這個配搭比較優惠,朋友說有點辣,但是辣妹如我覺得剛剛好,肉碎帶一點魚露的香味
套餐附送一杯飲品,選擇了泰式凍檸檬茶,泰式紅茶配青檸,不會太甜,增進食欲口味清新
泰式燒雞(半隻)
外皮燒得香脆,淡淡的香料味道,雞肉香滑,配上兩種醬汁:酸甜醬及泰式辣醬,一口接一口完全停不了
椰汁糕
上層椰汁糕,下層大菜糕,不會太甜,口感比較爽口

參觀日期:2019年10月
2  感謝 Ptoto
2019年4月1日的評論 透過行動裝置

想吃泰國菜, 想起了這一家在朗豪坊附近的餐廳。餐廳位於大廈二樓, 在繁忙鬧市中自成一角。

裝修很有泰國特色, 餐廳放滿了大大小小的泰國風擺設, 再加上有些店員是泰國人, 令餐廳更有泰國風味。

泰式燒豬頸肉份量很多賣相也吸引, 火喉控制得剛剛好, 表面有煙燻香氣微焦感, 內裡帶微紅不會過熟, 肉質嫩滑而且帶有肉汁, 搭配醬汁令豬頸肉味道更上一層樓。燒豬頸肉絕對是驚喜之選。

泰式冬蔭功湯份量充足抵食, 湯底濃郁, 湯頭集合了酸、辣、甜、鮮的味道, 還有兩三隻大大隻的鮮蝦、草菇、番茄等, 倍增鮮味。

泰式蝦餅, 經典泰味滋味, 香脆彈牙, 炸得金金黃黃, 蝦肉沒有剁得太細, 因此保留了些許蝦肉的口感。沾上泰式甜酸醬, 既香脆又開胃。

青咖喱可以從豬牛羊中選一款, 我們選了青咖喱雞, 另外還點了一份泰式煎薄餅。青咖喱不太辣, 當中帶有淡淡的香葉香料味, 相比起辣味, 椰香味更見突出。雞件也很嫩滑入味, 跟薄餅絕對是完美的配搭。

最後送上甜品, 三件椰汁西米糕看起來平平無奇, 但味道出奇地好吃, 質感煙韌軟糯, 又吃到天然的椰香。

跟朋友說說笑笑不知不覺已過了兩個多小時, 餐廳服務很好, 侍應有主動加水, 服務態度也很親切。吃過這一餐, 令我更期待之後的泰國之旅呢。

參觀日期:2019年3月
感謝 JoJo Y

去過真心泰國菜館 (旺角)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片