“很完美的泰式乾炒牛河”

真心泰國菜館 (旺角)
香港排名第2,619 (共 15,151 間餐廳)
5 週前的評論

午膳在「真心泰國菜館」享用泰菜。

泰式乾炒牛河~~
炒河粉的豉油很美味,加蛋炒特別可口,
夠鑊氣、沒有油膩感!
牛肉肉味鮮,芥蘭沒有苦澀味,
爽脆有嚼勁,很完美的一碟乾炒牛河。

泰式海南雞飯~~
海南雞有鮮味,飯粒乾爽而且份量很足夠。

泰式炸蝦餅~~
香脆、鮮味、爽彈!

泰式燒豬頸肉~~
有炭香,肉味香濃嫩滑!

泰式椰汁&我的海底椰青檸梳打~~
海底椰,爽口!青檸,開胃!梳打水,清新!
組合成一杯令我感覺喚然一新的透心涼特飲!

參觀日期:2021年1月
感謝 Stella L

2020年11月20日的評論 透過行動裝置

星期日下午茶時段去咗旺角朗豪坊附近覓食 我本身喜歡食辣同食泰國菜,俾我見到呢間位於朗晴坊嘅泰國菜於是上去一試,一看裝修同擺設好地道,老闆娘又好nice食個下午茶有驚喜, 好正宗嘅泰國菜……
裝修設計如置身泰國一樣
下午茶款式多,大大碟,仲包熱飲一杯,好抵食
生蝦刺身 生蝦肉質夠甜夠黏,每片配上蒜片,辣椒及調製的醬汁,殺菌同時帶出蝦肉味道,夠惹味
酸辣鳳瓜 呢款泰式酸辣鳳爪都幾好味,酸酸辣辣,而且d酸辣度啱啱好,越食越開胃,喜歡食辣的朋友一定要試
青咖哩海鮮炒飯 呢個飯炒得乾身,內藏一種清新嘅青咖哩味,材料十足,有蝦肉、蟹柳、魷魚等,有咬感
冬蔭功海鮮湯飯 食泰國菜必點冬蔭功湯,而這碗有湯外更有飯,個湯底同平時出面食開嘅有啲不同, 呢度略為偏酸,但味道濃郁,足料,撈飯食正

參觀日期:2020年11月
1  感謝 KKMan123
2020年3月8日的評論

放工想食泰國菜,朋友便提議食這間,位於朗豪坊旁邊的大厦,非常好找。 這裏的環境佈置很有風味,天花板佈滿紙油傘裝飾。 我們兩人各叫了一個套餐,再加了一碟雞翼。 首先出場的是我最愛的雞翼雞翼是煎的,生菜放在底部既可吸油又有泰式風味,雞翼與泰式辣醬配合得天衣無縫☺️是我喜歡的味道。 這碟是豬頸肉炒丁,豬頸肉雖然無放在面,影不到很多,但吃的時侯,差不多每啖都有,炒得香口,又咸淡適中,而且份量十足,抵讚!

參觀日期:2020年2月
感謝 Samchu1231
2019年11月4日的評論

今日成班朋友提起去食泰國野,我就搵左呢間地道泰國菜,7點到步,已經無乜位,等左15分鐘就已經可以入座,我地望左餐牌好耐,實在太多野想食,但最後我地就叫左兩個套餐,因為包含既款式都有齊大家想食既,包括明爐蒸烏頭、泰式通菜、串燒(雞、豬)、菠蘿炒飯、喇沙雞柳米粉! 烏頭算係大條,重有好多肉碎,個湯酸得黎好好飲,魚肉吸收左湯既精華,簡直無得彈,而且條魚一D都唔腥!之後黎左串燒,燒得香之餘,配搭既醬汁都好惹味,菠蘿炒飯係我既至愛,一上枱,炒飯既香味已經深深吸引住我啦,飯中有菠蘿、提子乾、臘肉、雞柳,而通菜真係值得一讚,好惹味而且只係帶小小辣,而喇沙米粉個湯就有好多花生粒,米粉分量都幾多!

參觀日期:2019年7月
感謝 hohoyincalvin
2019年10月2日的評論 透過行動裝置

今天考試完成後,還要繼續工作,期間朋友致電相約晚膳,就想起有一間泰國菜館的燒雞非常美味,所以相約在朗豪坊等
生菜包飯套餐
生菜包通常需要散叫,這個配搭比較優惠,朋友說有點辣,但是辣妹如我覺得剛剛好,肉碎帶一點魚露的香味
套餐附送一杯飲品,選擇了泰式凍檸檬茶,泰式紅茶配青檸,不會太甜,增進食欲口味清新
泰式燒雞(半隻)
外皮燒得香脆,淡淡的香料味道,雞肉香滑,配上兩種醬汁:酸甜醬及泰式辣醬,一口接一口完全停不了
椰汁糕
上層椰汁糕,下層大菜糕,不會太甜,口感比較爽口

參觀日期:2019年10月
1  感謝 Ptoto

去過真心泰國菜館 (旺角)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片