“創意新穎卷物”
古今二的評論

古今二
使用外送服務
香港排名第545 (共 15,259 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2020年11月20日的評論 透過行動裝置

之前去過這家覺得不錯,難得經過就去吃點東西吧。在新張期還有9折優惠,可以便宜一點吃。店舖位於千色匯三樓角落,環境不算很大但挻舒適。

雞泡魚乾 HKD$68,這個味道很香,是日料店常見的小吃之一。這個口感很煙韌有咬感,味道甜甜的挻喜歡吃,這個小吃挻合適用來拌酒。

黑豚荔枝卷 HKD$38,這個吃過一次就很喜歡,黑豚肉飲質煙韌,還帶點油份散發著。荔枝味道甜甜的很清新,這個組合挻配合的。

彩虹卷 HKD$98,看著賣相就想快點吃了,用青瓜/牛油果/蟹柳/刺身魚製作而成。賣相挻美挻吸引的,味道雖然簡單但食材新鮮。

煙花 HKD$98,這個名字挻特別,用辣味三文魚/辣味吞拿魚/脆片很作而成。由於這個帶微微辣味,所以不用效醬油吃也沒有問題。加入脆片更有咬感,這個味道挻好的。

三文魚魚頭湯鍋 HKD$88,這個鍋配料挻多,有豆腐和雜菜,可以吃到飽飽的。三文魚魚頭挻多肉的,魚雲部分很嫰滑。湯底味道濃郁不咸,拌飯吃不錯。

參觀日期:2020年11月
2  感謝 CHINGCHINGJAIII

2020年11月19日的評論 透過行動裝置

特色卷物係依到既招牌,黎到緊係要叫返幾條。舖頭外用鐵皮包裏,幾有工廠風。座位都幾闊落,環境幾舒適既工廠風,好適合三五成群吹下水。

今次揀左幾條卷,小食同前菜各1,2個人已經好夠食,爭的食唔晒。

龍捲風沙律$68西生菜底,大量既中華沙律,同蟹柳絲,配以甜甜酸酸中帶有微辣既沙律醬,仲有的做你唔到既薯片碎。食對落有微辣幾惹味,夾雜住的中華沙律同蟹柳絲一齊食又會平衡左個辣味,然後薯片又會發揮左個功能,又會出現脆脆地嘅感覺,幾特別

吉列廣島蠔$55新鮮熱辣辣,食落好脆口,唔油膩又幾香蠔味,炸得金黃,真係幾靚。配少少沙律醬提味,好好食,一客有4粒幾抵食架

金龍卷$88係炸蝦芝士壽司,然後有三文魚係表面。粒芝士好軟滑,同炸蝦好夾。沙律醬帶起左芝士同蝦味,食落有香滑嘅芝士口感,然後又有香脆炸蝦嘅味道

綠野仙蹤$98表面有水蜜桃,裏面有青蘋果蟹柳同少少牛油果,配埋甜酸嘅沙律醬,加埋香甜嘅水蜜桃,食落幾fresh,又有蘋果嘅爽口,幾特別,好似水果壽司咁,幾特別,又好食,‼️‼️推介‼️‼️

午夜牛郎$85炸左既壽司,餡料係牛油果三文魚,表面鹹辣嘅沙律醬,完全帶出咗三文魚嘅鮮味,因為經油炸,所以似半熟狀態,而牛油果又中和左炸物嘅油膩感,真正嘅外脆內軟

秘製蒜香牛油燒帆立貝$48超香既蒜味,牛油已經完全溶化包裹着成粒帆立貝,未食已經滿足左嗅覺,食落幾juicy又有蒜香味,一串2粒,幾滿足

參觀日期:2020年11月
2  感謝 kkyy0401
2020年6月10日的評論 透過行動裝置

食店位於工廠大廈內,但很近觀糖地鐵站,不難找。主打新派日式料理,走年輕人路缐。
比較特別的地方是卷物,加上生果,感覺清新又有特色。魚生很不錯,價錢尚算合理。
燒物味道都唔錯,推薦自家製雞肉丸子串。唯獨是天婦羅比較遜色,不夠鬆脆。整體環境不錯。可以一試。

參觀日期:2020年5月
感謝 teresawongws1
2020年1月11日的評論 透過行動裝置

這一天放工約了朋友去觀塘食飯,是日想食日本菜,於是就揀了呢間古今二,位置很方便,地鐵站一出就見到了
菜單有好多選擇,有選擇困難症XDXD
首先,上了一份日式麻醬豆腐沙律,賣相都不錯,豆腐凍凍地,麻醬味道很好,我們一下子就食完
午夜牛郎,名字很特別,外面的米飯煎過,有點焦脆的口感,味道不錯
綠野仙蹤,很仙氣的名
日式天婦羅,甜薯很好食,煙煙韌韌的,傳統的蝦天婦羅都還好,蝦都很嫩滑
自家製香菇雞肉丸串燒,很大一粒,肉質很鬆軟,而且多汁,不錯不錯

參觀日期:2020年1月
感謝 sharonkwok410
2019年10月10日的評論 透過行動裝置

今日放咗工,上完堂,同女朋友喺觀塘地鐵站附近搵野食,女朋友話想食日本菜,但系又唔想去d傳統居酒屋食,所以就周圍搵下,發現咗依間叫古今二嘅日式餐廳。

雖然喺工廈入面,但系好近地鐵站,好方便。餐廳裝修好modern,菜式都好特別,菜名都好新派,好有特式。

我地叫咗d燒物

虎蝦,好大隻,肉質好彈牙,夠新鮮

粟米,好香牛油味

照燒肉串燒,個照燒沖好味

仲有一個叫辣妹嘅卷物,入面有吞拿魚,炸蝦同芝士,個味道真系一流,好味!

最後仲有女朋友好鐘意嘅牛肉壽喜燒,好大碗,好滿足

感謝 Edward_cch

查看過古今二的旅客也查看過

去過古今二嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片