“芝士控必試UFO芝士火鍋”

Goobne Chicken (V Point)
網上訂購
香港排名第3,311 (共 13,988 間餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年7月3日的評論

之前幫襯過Goobne旺角及銅鑼灣分店,今日再次到訪銅鑼灣店,氣氛依舊良好,多數一大班人或女仔居多,我同朋友幸運地安排到靠窗位置,望住香港夜景食炸雞真係第一次!

UFO芝士火鍋 $268
呢個有得Mix烤雞口味,又可以食到芝士,雖然係好邪惡,但真係忍唔住!Goobne主打健康烤雞,可以係6款口味中選2款,我地揀左無骨的韓式BBQ醬煙燻烤雞同甜辣烤雞,中間混合左Mozzarella、Cheddar、Grana Padano三種芝士,芝味濃郁,奶香味重。

店員會先幫手炒溶d芝士,軟熟既拉絲效果真係好吸引,直接食雞或者沾滿芝士的食法各有風味。

甜辣烤雞外層香脆,沾滿近似Sweet Chilli的醬汁,甜得黎又有少少辣,食得過癮,雞件亦係熱辣辣好Juicy。韓式BBQ醬煙燻烤雞入口有種Smoky BBQ味道,煙燻味道好濃郁,相比平時的BBQ醬更增添風味,呢款的肉質更加嫩滑,充滿肉汁。

蟹籽沙律醬芝士雞蛋卷 $128
呢個賣相的韓式雞蛋卷幾有新鮮感,有別於日式玉子燒,韓式版本無咁甜,蛋香仍很足夠。雞蛋卷包裹著流心Cheddar和Mozzarella芝士,鋪上微辣的沙律醬和酸甜開胃的番茄蓉,再有口感清脆的蟹籽,夾埋一齊食,味道好香、好清新。

參觀日期:2020年6月
感謝 eatwithbabe

2020年6月28日的評論 透過行動裝置

Goobne Chicken
銅鑼灣 • 登龍街18號V Point 25樓

位置超棒,旁邊就是落地玻璃,身處25樓,景色超美✨

▷ 企業社會責任(CSR) ◁
從中學就有學習「CSR」對一家企業的重要性了~
《Goobne Chicken》的CSR做得很好,讓我留下了深刻印象~
記得數月前來過,那時候疫情剛開始,物資都搶的半件不留。在這裡吃飯後,他們會送你口罩/消毒酒精;另外他們還有到市區中心派發口罩~
現在他們也有以優惠價售賣從韓國來的消毒搓手液喔~
這些統統都證明了他們「取之社會、用之社會」的宗旨,對社會有所貢獻

▷ UFO芝士火鍋 UFO Fondue 유에프오 퐁듀 ($268) ◁
| 甜辣烤雞 | 韓式BBQ醬煙燻烤雞
| Sweet & spicy chicken | Korean smoky BBQ chicken
起司火鍋用三種起司製成:水牛起司 (mozzarella cheese)、車打起司 (cheddar cheese)、帕達諾起司(grana padano cheese)
店員會為客人溶掉和攪拌起司,這個時候就最適合拍影片了,那拉絲
圍繞「UFO火鍋」的是兩種不同口味、共18件的烤雞,可選有骨/無骨~
在六種口味中,我們選了「甜辣烤雞」還有「 韓式BBQ醬煙燻烤雞」。
兩種都十分美味,雞槌沒有加油、不經油炸,全是烤的。肉質幼嫩、充滿肉汁,調味也非常入味。
配上濃滑的起司,超好吃唷 (*´∀`)♪

♡ 還點了:
• 韓式雞蛋卷 Special egg roll 스페셜 계란말이 ($148)
• 鯊魚之淚 Shark blood rita (non-alcoholic) 샤크 블러드 리타 (무알콜) ($88)

參觀日期:2020年6月
感謝 Vacationer816014
2020年5月26日的評論

Goobne Chicken向來是我最愛的韓式烤雞每次到韓國都會外賣到酒店當宵夜現在去不了韓國,還好香港有分店可以解解口癮 一入店看到一位韓國ajusshi,原來香港店也是由韓國人主理!

食物: 4.8/5

▪️蜜糖咖喱脆烤雞
每次我必點的口味表皮配上蜜糖烤得香甜脆口!肉質有咖哩味道十分惹味,嫩滑仍留有肉汁!連雞胸肉也做到嫩滑

▪️鐵板芝士炒年糕
有年糕、韓式拉麵、韓國魚糕、芝士及雞蛋極邪惡但美味的菜式,拉絲芝士與年糕拉麵簡直是絕配!不過味道有點辣,我要點少辣

▪️西柚沙冰
也是我每次必點!西柚酸酸甜甜,開胃之餘亦減烤雞油膩感!

▪️芒果沙冰
朋友點的,甜度適中又解渴!

參觀日期:2020年5月
感謝 desertfoodiehk
2020年4月5日的評論

每當有心事的時候,我都會搵朋友出黎食飯,往往有人和你傾訴後,都會開心好多☺️今次選擇去食韓式烤雞,因為好耐無食
這間餐廳在VPoint 25樓,有不同款式的烤雞、韓式食物和酒。我很喜歡到這裏食野,因為當睇住成個維港景色,與朋友傾計、食雞、飲酒,什麼煩惱心事都容易解決啦
1. 韓式雞蛋卷 $148
雞蛋卷內有黃瓜、青瓜、醃紅蘿蔔、餐肉、蟹柳、海苔和芝士,味道非常豐富,蘸芝士醬食更滋味
2. 蜜糖香滑烤雞 $218
這間餐廳所售賣的是烤雞,而不是炸雞,心理上我覺得冇咁熱氣烤雞是淋上蜜糖醬黎燒,燒至金黃色的雞皮,非常吸引,如果蘸蜜糖芥末醬黎食,甜甜酸酸,更好味
3. Somersby Apple Rita $88
蘋果酒加埋酸甜的沙冰,解渴又好飲
4. 鯊魚之淚(酒精) $88
味道似檸檬和蜜桃,加埋沙冰,很清新的味道

參觀日期:2020年1月
感謝 glassesgor
2019年9月18日的評論

餐廳很大,環境舒服,不會太逼,
落地玻璃可觀景色,
點了果味醬油蒜香烤雞,
雞不像一般油炸雞乾身,味道適中,
雖然係連續店,但都值得一試

參觀日期:2019年7月
感謝 Carita_CY

去過Goobne Chicken (V Point)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD