“高質食材▪半放題火鍋🥘”
胡爐的評論

胡爐
香港排名第1,181 (共 15,647 間餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年10月10日的評論 透過行動裝置

終於都試到胡爐嘅半放題火鍋 胡爐嘅火鍋一向高質,食材高級質素保證 有半放題真係滿足到我嘅慾望 半放題嘅食材一樣咁讚
訂位奉送嘅澳洲麵包蟹相當吸睛,大大隻好有驚喜 蟹膏鮮甜微微起沙,蟹肉結實飽滿,估唔到奉送嘅都咁高質
煲底有3款選擇,除雞煲、鴨煲外,仲有較少見嘅卜卜蜆煲 即時點咗佢黑白胡椒卜卜蜆煲 好香濃嘅胡椒味,個人十分喜歡 每一粒蜆肉都充斥住黑白胡椒香味同滋味,推薦大家order哩款
食完蜆煲就到主角火鍋出場 三款高質配料拼盤一一奉上 每款只可以食一round,都足以令人再三回味
️海鮮拼盤
包括 鮮鮑魚、大蜆、海蝦、帆立貝,鮮鮑魚勁爽口,帆立貝肥厚鮮嫩,正呀!
️胡爐牛拼盤
包括 澳洲和牛、牛舌心、黑毛豬豚肉,紋理好靚 和牛輕輕一涮就食得,好嫩滑嘅口感 薄薄一片都好滿足~
️手工魚餃拼盤
包括 黑松露墨魚丸、手打蝦丸、芝心丸、泰皇鮮蝦雲吞、XO醬帶子餃、魚皮餃。每款都係小小一粒,一口搞掂 芝心丸一咬口爆芝 芝士湧出好好味 鮮蝦雲吞小小一粒都包裹住飽滿蝦肉,真材實料
任食配料有成三十幾款咁多,絕不遜色。居然有廣島蠔任食 另外仲推薦八爪魚鬚都係必點 食飽飽好滿足!
尖沙咀厚福街8號H8 16樓

參觀日期:2021年8月
感謝 foodie_anniechan

2021年10月10日的評論

地址: 尖沙咀厚福街8號H8 16樓
電話: 37021282

打完8號波,食左兩餐罐頭公仔麵與一餐在屋企附近,仍為人民服務架茶餐廳常餐,一落風球即去了comfort food

半自助邊爐一位星期日$238 起,有6款湯底湯底,要了卜卜蜆,估唔到都幾足料

送花膠鮑魚燉盅,太豪啦!

有海鮮4 款,手工丸同餃,同肉片拼。海鮮有鮑魚,扇貝,蜆

我唔食牛因此要了全豬。手打丸有芝心丸,蝦丸,黑松露墨魚丸,鮮蝦雲吞,xo 醬帶子餃,魚皮餃

而蔬菜等就是以任食形式,因前段都食夠肉了,就點了菇類蔬菜。

海鮮真係好高質,仲要半自助任食值回票價。

價錢加$38飲品任飲就perfect, 當然作為食客如可以加錢任飲我都覺得物有所值

參觀日期:2021年10月
感謝 elaine20326
2021年10月6日的評論 透過行動裝置

1開始揀左鍋底之後 就有麵包蟹同啲啲拼盤送上枱。
今次揀左藥膳麻辣鍋,好辣 無乜藥膳嘅味。
任點食材種類較少,海鮮質素幾好

參觀日期:2021年10月
感謝 Moooon2002
2021年9月17日的評論 透過行動裝置

上次去食係主打高級單點火鍋, 宜家轉左做半放題$298,食物質素依然唔錯,更加抵食。 每位加多$38 任飲啤酒汽水玉露竹蓆茅根海底椰。

重點來講,每兩位就會送一隻麵包蟹,麵包蟹即使分開2 邊都超級大隻,最重要係超多金黃嘅蟹膏,蟹肉亦幾鮮甜,係全餐嘅MVP, 最難忘嘅。

我哋選左藥膳雞煲,好足料,有齊紅棗、少量雞件, 味道剛剛好,唔會遮蓋食材原味。

隨即好快送上海鮮盤、手打丸、特色餃子同鮮肉。 時令海鮮:鮑魚、大蜆、卜卜蜆、帶子、海蝦,海鮮都經拆殻,好方便食,特別鍾意有嚼勁嘅鮑魚。手打丸子爽口彈牙,黑松露墨魚丸、牛肉芝心丸、蝦丸,個人鍾意黑松露墨魚丸,黑松露味突出。

澳洲和牛、牛舌、西班牙豬肉紋理清晰,幾嫩口。另外,可以試下其他配料,貴精不貴多。廣島生蠔肥美,響鈴幾大件,尚算脆口,肥牛不過不失。

尖沙咀厚福街8號H8 16樓

參觀日期:2021年9月
感謝 Cheers H
2021年9月12日的評論 透過行動裝置

胡爐之前本來係一間高級嘅單點火鍋店,最近喺尖沙咀呢間分店推出左半自助套餐,但係食物質素仍能保持一貫水準,唔會將價就貨,所以梗係要嚟試吓啦!
呢個半自助入面包左一個煲,一個海鮮拼盤,一個胡爐拼盤,一個手工丸餃拼盤,當然唔少得任點任食火鍋配料。
佢哋依家仲做緊優惠,兩個人就送上大大隻嘅麵包蟹。即拆即食當小食,蟹膏蟹肉都好鮮甜,令人一食上癮。
胡爐雞煲:我哋揀咗雞煲,佢哋嘅雞煲上檯就可以食,雞肉夠哂嫩滑,又夠入味,佢哋嘅雞煲用左秘製嘅醬汁,食得出有好重嘅花椒藤椒嘅味道,夠哂惹味。
海鮮拼盤:有鮑魚,海蜆,海蝦,扇貝。樣樣都夠哂新鮮,鮑魚扇貝嘅肉夠厚,鮮甜又彈牙,海蝦蝦肉夠爽口,而蜆食落好乾淨,一粒沙都食唔到。
胡爐拼盤:入面有澳洲和牛,牛舌芯,黑毛豬豚肉呢三款。牛舌芯較少用嚟作火鍋,肉香爽口,黑毛豬豚肉肉味夠哂濃,我自己就最鍾意和牛,牛味濃郁,又夠油香,有入口即化嘅口感。
手工丸餃拼盤:入面包括有黑松露墨魚丸,手打蝦丸,芝心丸,泰皇鮮蝦雲吞,XO醬帶子餃,魚皮餃。而我覺得最欣賞嘅係黑松露墨魚丸同埋XO醬帶子餃。前者爽口彈牙,黑松露味夠哂濃,食完都仲有餘香喺口腔入面,而後者夠哂惹味,帶子用料夠新鮮,唔會話有陣陣嘅雪味。
佢哋任點任食嘅火鍋配料同外面餐廳嘅都差唔多,大部份嘅菜類肉類麵食等配料都有提供,而任點食物入面竟有廣島蠔,Size都幾大隻都幾飽滿。
#likes #likesbackalways #likeback #followbacknow #likesforlike #follow4followback #followforfollow #tagsforlikes #folloebackinstantlyu #wwhkfood #ufoodhk #delicious #yummy #hkfoodie #foodporn #hkfood #foodie #foodporn #foodlover #foodkiller #foodpics #ufoodphoto #hkig #foodphotography #美食 #相機食先 #食好西 #吃貨 #photooftheday #大口仔在尖沙咀

參觀日期:2021年9月
感謝 hkngtmfood

查看過胡爐的旅客也查看過

去過胡爐嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片