“將平凡變成不平凡 。。。 型格、美味共融”

栢档去骨海南鸡饭 (白加士街)
香港排名第4,789 (共 14,150 間餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
4 週前的評論 透過行動裝置

不經不覺位於銅鑼灣百德新街「天天海南雞飯」開業已有兩、三年,記得首次去幫襯全因為名牌效應。
今晚再嚟吃晚飯,因為疫情下不少餐廳相繼結業,我們可以做得到的就是出外消費,包括支持一下食店。
星期二晚大概非繁忙時間,餐廳人流不多,客人可以坐得更自在,加上1.5 米距離,大家都更安心。

餐廳裝潢夠潮,暗藍色燈光我鍾意,圓拱形天花配上復古吊燈,更顯不平凡。

客人先經過酒吧再進入用餐區。

先睇下drink menu , 飲品有不小選擇,想chill 下,揀左杯 Mocktail 無酒精飲品, 型得來又唔會醉。

Tea sensation $68

以中式瓷器杯奉上,充滿玩味。以伯爵茶底、熱情菓和糖漿調製而成,熱情菓酸夠突出,同時令伯爵茶的濃度降低,同時喝到果香和茶香,相當醒胃。

朋友點了「豆花咖啡」$38

杯底是一層味道淡香豆花和濃郁咖啡成強烈對比,咖啡超濃, 味道貼近越南咖啡,味濃帶苦澀,超提醒,苦怕失眠的人要慎選。

天天海南雞 (例)$158

和一般食到的海南雞有點不同, 雞件加上了醬汁,醬汁有點像淡味蠔油, 不會太濃。
更附上了星洲海南雞必備的三色醬。

海南雞切得略細,雞肉細嫩無渣,雞味唔太突出, 三色醬令雞味提升, 缺一不可。

食海南雞又點可以沒有雞油飯呢 ,石窩鷄飯 $38

份量夠兩人食, 香而不油,飯粒不黏立, 我勁鍾意, 好好味。

這裡還有頗多的石窩菜式,包括了 「炆蘿蔔、豬軟骨」

「炆蘿蔔、豬軟骨」窩仔細細但其實塞得滿滿,大大件豬軟骨,一夾起肉已略有分離,肉質十分鬆化,骨則有點兒咬口;不過識食當然係食蘿蔔,炆到半溶化,超吸汁,蘿蔔同時令醬汁變得更甜,食多幾件都吾覺濟。

千祈唔好太心急食,因為石窩將食物溫度keep 得相當好,超熨口。

「馬拉盞炒椰菜、油麥菜 」$98

以快炒方法炒蔬菜可以保存蔬菜的養份, 蔬菜爽口,咸香突出。

店員超好人,送左兩碗飯後甜品比我她享用

「豆花」口感超滑溜,半凝固狀態,比本地豆腐花更細滑,不過豆味就爭小小,但甜度吾高,絕對可以一試。

以鉄壼上茶,超有mood , 茶介@$9/位 也不為過。

參觀日期:2020年9月
感謝 Fiona L

2020年5月14日的評論 透過行動裝置

再見栢檔

一段時間無泥,今晚再次泥到佐敦嘅栢檔,未入去已經見到門口寫住做到今個月嘅通知,感到有點可惜。

一間係無論係自己一個 或者係 同其他朋友都會泥食嘅餐廳就嚟要結業,栢檔呢個名真係比我有好大嘅親切咁。雖然有其他分店,但佐敦呢間分店位置方便,希望老闆可以襯最近其他街舖都減租,喺同區附近搵番個更好又租金相宜嘅位置。

近排係非常時期,餐廳有做到用圍板去儘量分隔食客嘅距離,所以今晚坐得較為鬆動。

至於食物方面,海南雞飯依然好食,同三色嘅雞汁好相配。 而今晚個湯有少少失望,因為平時飲開有好多南瓜溶,今晚個湯好似稀咗少少。

參觀日期:2020年5月
感謝 mleung25
2019年10月28日的評論 透過行動裝置

海南鷄半隻八十八元,鷄很滑,連皮都食埋,飯也香,外加一個肉骨荼,但就比較油,而且有肉不連骨,恐怕不是排骨,所以有些鞋,三人共享剛剛好。

參觀日期:2019年10月
感謝 Beautiful_Mayday
2019年5月20日的評論

這裡的海南雞都是去骨的,很方便客人食啖啖肉。價錢合理,但油飯不夠香,雞肉質尚算可以,配湯幾好飲。份量適中。

參觀日期:2018年6月
感謝 sumgirl0822
2018年12月28日的評論

價錢合理, 食物也合符基本要求, 海南雞滑溜, 油飯似白飯比較多, 醬汁也不特別出色, 沒什麼特式, 比較適合速食文化的香港人, 對於遊客並不太推介.

參觀日期:2018年10月
感謝 nataliemum

查看過栢档去骨海南鸡饭 (白加士街)的旅客也查看過

中國香港

去過栢档去骨海南鸡饭 (白加士街)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD