“情迷The Point美食🤤”

The Point (将军澳)
使用外送服務
香港排名第143 (共 15,251 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2020年11月22日的評論 透過行動裝置

逛街逛到累了,發現The Point在這裡開了分店,所以我有馬上進去吃吃才行。除了套餐之外,還有其他不同款式的食物選擇。這次決定吃個Pizza吃吃看,看看味道如何吧。

Antipasto Platter HKD$148,裡面有各式意大利風乾火腿/香腸/水牛芝士拼盤,用料份量十足。這個拼盤咸香味十足,是個挻好的頭盤小吃,這個用來拌酒是個不錯的選擇。

香蒜辣椒白酒煮大蜆 HKD$118,這個小吃我們很喜歡吃,這個味道很香濃。蜆肉大隻味道鮮甜惹味,醬汁味道香而不咸,份量也挻多的。

BBQ烤雞披薩 HKD$108,這個是9吋版本,材料有烤雞肉/野菌/焦糖洋蔥/燒烤醬。批邊口感脆身煙韌,Pizza味道甜甜的很惹味,這個洋蔥甜甜的很喜歡吃,靜靜很怕吃辣的洋蔥,但這個很甜所以很喜歡。

Salty Point HKD$68,這杯是熱飲的咖啡酒精飲品,用濃縮鮮奶咖啡/Rum酒/Kahlua酒/焦糖/海鹽製作而成。這杯咸咸的咖啡味道香濃☕,還有酒香味慢慢散發出來,整體味道不錯的。

Espresso Ice Cube Latte HKD$48,每次來到這裡必點的咖啡之一,可以自己製作飲品和咖啡豆慢慢融化感覺很棒。咖啡味道香濃☕,奶味不會蓋過咖啡的香味。

Strawberry Ice Cream Float HKD$48,用士多啤梨肉/雲呢拿雪糕/梳打製作而成飲品。面頭還有泡泡在面作為點綴,但這個要快快拍照片,因為是會下沉的。這個味道酸酸甜甜的,既解渴又開胃的飲品。

2  感謝 CHINGCHINGJAIII

2020年11月21日的評論 透過行動裝置

將軍澳有好多間食店,今日到The Point 品嚐意式晚餐,響門口餐牌,有抵食二人餐,試下先。

另外加了個頭盤,先叫香辣白酒煮蜆$118 ,好大隻,夠飽滿,微辣夠惹味。
二人餐,包了湯同沙律,湯係南瓜湯,好稠身。薄餅叫了卡邦尼味,忌廉味濃,有一片片薯仔薄片,中間有隻流心蛋,Parma Ham唔會太咸,餅底好脆口。
另外主菜叫了M5 和牛肉眼扒,牛扒厚切,烤得剛好,叫了五成熟,好稔呀,肉汁多,好香牛肉味,配菜也豐富,有車厘茄、薯蓉、茄子、青瓜。

餐飲還包了菠蘿梳打,好醒胃。

感謝 Winnie0515
2020年11月18日的評論 透過行動裝置

朋友在將軍澳返工,介紹呢間THE POINT,所以試下,見餐牌,有個二人餐,又不錯,都好經濟。
頭盤可選湯或沙律,南瓜湯夠足料,

沙律有黑醋汁夠開胃。

Pizza 叫了Carbonara Pizza,平時已很喜歡食Carbonara 意粉,所以見到呢個味道放在pizza 上,原來又好夾喎,中間仲有一隻溫泉蛋,令個pizza 有juicy 既口感,巴拿馬芝士和拉絲的水牛芝士,配上意大利風乾火腿,好香口。

主菜叫了澳洲M5和牛肉眼扒,真係好香牛肉香味,油份也唔算多,剛好;面層有燒過的網紋,但估唔到冇燒焦燶味,但令面層的肉層有口,再配了菠蘿梳打,非常解喝。

1  感謝 chingmic

雪糕慢慢用法
同麵包般既批底好夾

Pink Champagne
超好飲同好打卡既mocktail飲品
由蘋果汁,青檸汁同薑味汽水調製而成
入口微酸似果汁酒

但都俾我發崛到唔少得意野
相信大家都會鐘意呢個新商場

感謝 nkcfung
2020年10月17日的評論 透過行動裝置

將軍澳The Point 喜歡這兒坐位舒服環境開揚,侍應生又有禮貌而且笑容滿面好親切,中午餐都好多款呢!價錢也不算貴,坐低享受午餐是個好地方!慢慢食慢慢享受下。

而且午餐還可以享用優惠價加小食添。

加$12迷你凱撒沙律

加$24棒棒雞翼(3隻)叫左二份

我都唔客氣了

Lobster Set$138~~

雙龍出海,哈哈!是龍蝦湯和龍蝦芝士通粉。

龍蝦湯裏面有幾隻蝦子入口熱騰騰,龍蝦湯味道很濃郁。

龍蝦芝士通粉熱辣辣,好多芝士啊!通粉好大粒,成只龍蝦腳放通粉上面,龍蝦腳淡淡肉,味道濃郁。

安格斯西冷牛扒$138~~

餐湯是南瓜湯,個湯都好正,濃鬱熱辣辣㗎!

西冷牛扒配薯蓉蘆筍,牛扒好大塊 肉汁juicy好淋,薯蓉也多啊!

The Pont 出名Pizza就唔洗講啦!

連甜品都有Pizza呢!

香蕉天堂pizza$72~~

配料有烤香蕉 棉花糖 杏仁片

朱古力醬 雲呢拿雪糕

兩個人食份量啱啱好,再配埋咖啡一流,入口熱辣辣香蕉甜味濃,杏仁片脆香口,再配雲呢拿雪糕超正呀!真心推介一定要試。

感謝 monchanym

查看過The Point (将军澳)的旅客也查看過

去過The Point (将军澳)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片