“鋸扒好地方!”

The Grill Room (堪富利士道)
12/8(週五)
20:00
使用外送服務
香港排名第78 (共 15,739 間餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2022年7月1日的評論 透過行動裝置

想食呢間餐廳既牛扒好耐架喇, 今日約左個同樣中意鋸扒既朋友一齊黎試! 估唔到平日都咁多人, 我地8點到場基本上已經full house! 所以我地焗住要坐吧枱 不過都冇所謂, 係吧位可以睇到廚師表演, 有另一個風味

1/ 燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 $328
鋸扒最考功夫就係佢嘅熟成度, 係香港好多時叫個熟度到送黎既時候都係錯, 而呢到我叫四成真係比四成(非常緊要), 肉質細膩, 嫩滑, 配埋薯蓉同燒汁一齊食冇得彈

2/ 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽$198
扁意粉鮮甜龍蝦汁味完全唔油膩, 配上三粒原粒帶子, 煎得十分香口, 而面頭加上三文魚籽, 令整個意粉加多一份咸鮮味

3/ 黑松露薯條 $48
我中意薯條淋身, 洒上滿滿既黑松露粉正呀兩個人食份量岩岩好

4/ 南瓜湯 $58
南瓜湯非常creamy, 入口綿滑, 配上烤過既麵包, 更加咬口感

參觀日期:2022年6月
感謝 Foodlifequest

2022年1月15日的評論 透過行動裝置

三文魚他他 配香草乳酪汁 88
好味度:
最近同男朋友都有啲迷他他,所以就試吓。作為前菜都唔錯,將生雞蛋拌勻之後,令到三文魚質感更加滑,配埋香草乳酪汁,酸酸甜甜幾好食,配埋麵包嘅鬆脆咁會更加有層次 如果可以多兩塊麵包就好了

鐵板燒汁烤吞拿魚 配蒜蓉銀魚椰菜花 188
好味度:
呢度彩色真係睇得出好花功夫,要燒到吞拿魚成個外層好均勻咁樣熟,但係內裏要保持到粉嫩嘅生魚肉 真係要比廚師一個讚 熟咗嘅吞拿魚食落口感有啲似雞肉,配埋蒜蓉椰菜花就鹹鹹地,雖然唔算特別好食,但係賣相同攤貼功夫好出色,值得一試

燒紐西蘭安格斯肉眼扒 配黑松露薯蓉 328
好味度:
一上枱就聞到好香嘅燒肉味,望落格格分明嘅網格真係好自癒 安格斯肉眼扒相對上冇咁多根,食落去多牛味,我哋係叫咗五成熟,啱啱好 配左兩個醬汁,個人喜歡紅汁多過青汁。另外黑松露薯蓉都好好味!

Xmas Honeycomb 68
呢個係聖誕限定嘅mocktail,上面有一塊糖餅,魷魚遊戲嗰塊 本身係打平方嘅,然後店員話佢正式嘅飲法係將塊餅打直浸入去杯嘢飲度,咁我哋當然照做啦 然後我都有好好奇咁樣將塊餅拎起嚟試吓,只有滿滿嘅甜味 本身杯嘢飲都有幾款莓同荔枝味,再加埋糖餅真係sweet爆
人均消費: 370(已加一)
依家OpenRice訂位仲有六折!
環境:
服務:
推薦:
餐廳: The Grill Room
地址: 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓
分店:
銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓

感謝 minionfood

準備要食生日飯既可以諗諗佢
C.ookngbear推介指數 9️⃣

感謝 cookingbear
2021年12月15日的評論 透過行動裝置

紀念日來到The Grill Room 慶祝。愛這裡環境舒適而有氣氛,服務員勤快有禮。印象中午餐出品是有水準的。
香草白酒煮青口配黑松露薯條 $238/500克
青口是緊熟或接近熟的狀態,非常軟滑,靑口味重,也帶海洋的味道,這道菜是頗出色的。

鐵板燒汁烤吞拿魚扒配蒜蓉銀魚椰菜花 $188
第一次吃五成熟的吞拿魚扒,平時大多會吃三文魚扒,這次體驗,感覺吞拿魚味道比較清新輕盈,

燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 $398/16安士
安格斯肉眼烤香滿溢,肉質嫩滑多汁,牛味豐滿,,二人分享16安士,份量剛好。黑松露薯蓉非常香軟。

蒜蓉牛油烤蔬菜 $48
西蘭花和椰菜花都很新鮮,其牛油香氣,惹人垂涎。

Kesehills Reserve Shiraz $98/Reg
這紅酒帶肉桂的香氣,單寧細膩,層次豐富。

Corona $68

感謝 Spfok
2021年12月12日的評論 透過行動裝置

今晚老闆請食生日飯,我們去了尖沙咀The Grill Room,看來生意也不錯,越坐越多人。

前菜鐵板燒汁吞拿魚配溫室青瓜車厘茄水牛芝士沙律,吞拿魚份量多,還有新鮮蔬菜等配料,喜歡食魚的人都應該會喜歡。食完吞拿魚,當然要叫三文魚,慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米,有新鮮沙律伴菜,顏色鮮艷,口味清新,三文魚又嫩滑。

再來主菜燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉,肉眼扒煎得好香好靚,又大塊,放入口充滿肉汁,叫牛扒又想食海鮮就另加$58多兩隻大蝦!老闆今日高興還開了一支紅酒,紅酒配牛扒感覺又真的豐富了很多。

慶祝生日,生日蛋糕當然不能少,最後還叫了一個甜品朱古力心太軟作為小小的生日蛋糕,78%黑朱古力不是太甜剛剛好,今晚真的非常滿足。

參觀日期:2021年11月
感謝 miffyhk123

查看過The Grill Room (堪富利士道)的旅客也查看過

去過The Grill Room (堪富利士道)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片