“豬扒包好味過魚柳包”

紅茶冰室 (觀塘)
香港排名第3,582 (共 13,792 間餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
3 週前的評論

今日公司清假,好開心可以訓到自然醒,同媽媽二點半去左食T,我地已經平日去估唔到餐廳都咁多人,好似個個人唔駛返工咁嘅。餐廳非常大十分闊落,一坐低望望餐牌,在明亮的燈光照射下過左膠的餐牌反晒光非常難望,桌枱玻璃也是反晒光看到有點眼花花。餐牌選擇甚多,二點半食下午茶係最好不過。點左兩個餐食,媽媽揸唔定主意究竟魚柳包定豬扒包好,結果就下佢兩款都點晒,她可以停下來唔駛再運算邊樣好。

芝士炒蛋魚柳包伴沙律 $38
薯仔沙律味道一般料唔多,炒蛋好滑但欠了蛋香沒有調味蛋味唔出,一大片芝士但唔溶,夾住魚柳食芝士味唔突出,魚柳炸粉薄身,滑蛋和魚肉味道接近,軟包夾住一大啖咬落去只feel到軟淋淋,味道唔太豐富,普普通通而已。

豬扒包伴薯菜 $37
食埋豬扒包比較下,豬扒包好味好多,味道和口感較全面,軟包中間夾住豬扒咬落有層次有口感,豬扒軟淋淋咬落有肉汁,豬扒面落了大量沙拉醬令成個包食落好juicy惹味,美味分加了不少。而薯皇炸得唔透食落唔脆有點失望,相信係缺憾美~

參觀日期:2019年8月
感謝 cargolam

3 週前的評論

紅茶的菜式真係好出色!
次次諗唔到食咩做晚餐都會去紅茶解決。
好多間分店都去過~
今晚9點先食到晚餐,就去左近近地觀塘個間。

但今日先發現原來唔係間間分店都有小菜食。
平時旺角個間食開就有。
咁所以今晚就叫左一咖哩飯,一焗豬扒飯食

我點既係焗豬飯!真係要大大大讚!
飯底係炒飯,面頭芝士夠足,有拉絲
豬扒已切件上!好好味,好大碟。
以$55蚊呢個價錢,我用出色黎形容。

以男朋友既咖哩都係一樣好食。
但相比焗豬,今晚焗豬勝

參觀日期:2020年5月
感謝 qqxmandy
2020年1月7日的評論

這餐廳很厲害,長期排隊!這裏有很多不同類型的食物給選擇。食物味道很好,賣相亦都幾靚。但這裏的服務態度真是要改進一下, 每次入來的時候店員都不太有禮貌

感謝 KitmanW4
2019年12月7日的評論

最能代表香港本土特色的茶餐廳,什麼也有得吃,推介新鮮出爐的港式麵包,雞尾包菠蘿包墨西哥包,熱辣辣又好吃。

感謝 Billbill08
2019年12月4日的評論

早上經過,店外有麵包櫃,有很多款包,大大個菠蘿包只是六元,而且新鮮,有點脆皮,甜度適中,麵包鬆軟,以這樣的價錢比起大型連鎖麵包店更出色,值得試試。

感謝 Jasmine L

去過紅茶冰室 (觀塘)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD