“80年代回憶”
莎樂美餐廳的評論

莎樂美餐廳
香港排名第1,662 (共 13,989 間餐廳)
價位: US$9 - US$9
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2020年7月1日的評論 透過行動裝置

一人有一個夢想, 兩人熱愛漸迷茫
懷舊既扒房,八十年代既裝潢,今日播發着黎瑞恩既「一人有一個夢想」。聽住呢首歌突然倍添傷感,我都有一個夢想,希望有日有人可以陪我呢個單身狗,一齊黎呢度割扒,事關呢度既扒真係超大份,自己一個食好罪惡。

獨自享用左一份日本帶子伴美國雞扒,雞扒有一共2塊,大大塊,成隻手掌咁大,又厚身,好中意佢個白菌蒜茸汁,零舍開胃。雞扒食唔出有雪味,肉質亦唔鞋,食物質素同價錢成正比。
隨餐更附送餐包和湯,有羅宋湯同周打魚湯,我簡左酸酸甜甜既羅宋湯來打開味蕾。

參觀日期:2020年7月
感謝 pandasmall

2020年3月20日的評論

從餐廳門口就可以睇得出呢間"莎樂美餐廳"歷史悠久,係一間懷舊西餐廳。一踏進餐廳,立即好似進入時光隧道一樣,時光倒流到八丶九十年代。聽到播緊張學友的歌,裝修陳設全部都好有懷舊氣氛,綠白色格仔地磚,呢度有兩層,上層坐位比下層多。燈光比較昏暗。
午餐餐牌的選擇唔多,只有幾款。當日點左越式札肉雞絲炒飯$50丶串燒大蝦皇伴莎地亞雜扒$64,兩個都係套餐,包一杯飲品丶餐湯丶仲有雪糕,非常經濟實惠。份量十足,保証一定捧腹而回。我選擇飲周打魚湯,配經典麵包。周打魚湯有一塊梳打餅,而且好多西芹。炒飯好大碟。鐵板餐亦都好大份,有雞扒丶豬扒丶串燒蝦丶薯條丶火腿⋯⋯份量驚人。甜品永遠都係一款,就係一球朱古力雪糕。

參觀日期:2020年3月
感謝 pakkawu
2020年2月27日的評論

香港的老字號扒房,入內很有懷舊感覺,必點鐵板餐,牛扒分量大,配料多,味道還可以,是童年回憶的味道,耐不耐都會想起。

參觀日期:2019年10月
感謝 manymomo
2020年2月15日的評論

平民平價西餐廳,最出名就是鐡板餐。牛扒份量十足,叫了七成熟,加了黑椒汁,用鐡板的熱力,令牛扒剛剛好!

參觀日期:2020年1月
感謝 PiggyC9
2020年1月7日的評論

傳統扒房之餐廳,抵食大件一個人吃不完,但環境比較嘈吵擠迫,十分差既態度,無服務,食物方面非常普通,味道已經每況愈下,不及以前好吃

參觀日期:2019年11月
感謝 KitmanW4

查看過莎樂美餐廳的旅客也查看過

去過莎樂美餐廳嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD