“特色工廈餐廳”
Non Kitchen的評論

Non Kitchen
香港排名第768 (共 15,233 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2020年11月24日的評論 透過行動裝置

觀塘工廈食肆多好多人都知,但係牛頭角工廈其實都有好多野食,今次就食咗間西餐廳,餐廳座位好闊落,坐得好舒服,環境裝飾得好靚,人多都唔會太迫。

2人餐$548

凱撒沙律+是日餐湯
沙律菜食落爽脆,唔會勁凍,配埋分量剛好既沙律醬,感覺唔會太膩,仲有芝士碎同麵包粒提味。餐湯係南瓜湯,香甜南瓜味,將忌廉拌勻,湯更香滑。

黑松露野菌意式燴飯。菇菌味香濃,燴飯煙韌有咬口,除咗菇味仲好香芝士味,仲要夠熱,啖啖追住食。

醬燒美國豬肋排。正。一刀切,骨肉分離。夠淋又入味,表面燒得香脆。味道屬於香甜口味,配少許咸酸既燒烤醬,味道層次又多的,幾好食,最後食返兩啖沙律做結尾。

廚師精選甜品+餐飲
香濃朱古力蛋糕作結尾,一口size有2件,伴有淡忌廉,食落幾香濃嘅朱古力味,蛋糕結實而且夾雜着朱古力粒,唔太甜,配淡忌廉食可以減低甜膩感

職員會一道一道菜慢慢上,唔會推晒係枱面,唔洗怕食得慢會凍晒

Non Kitchen
觀塘鴻圖道12號精棉工業大廈1樓

2  感謝 kkyy0401

2020年11月24日的評論

又到週末,出外食飯又是時候要支持本土餐廳。今次我們想找間西餐的,於是上網找到一間位於牛頭角 工廠大廈,叫做「Non Kitchen」的。據我們經驗,週末的本土餐廳大多都非常多人,所以我們都要提早訂位,加食早一點就會更為舒適。我們訂了6:30,早到了少少,餐廳暫時未算多人。Non Kitchen 的環境相當寬敞,座位之間相距甚遠,在這個情況下使食客更為安心。

因為我們怕煩的關係,所以就不想太多,直接點一個二人Set 。其實心算了一下,點Set 比起單點加餐湯、沙律和飲品更加便宜,是一個不錯的選擇。

☋ 1. 餐飽
餐廳會附上餐飽及脆條,為一道隱藏前菜。

☋ 2. 凱撒沙律
套餐沙律來說,份量十足。沙律不會有過多sauce,味道變得更為直接,然而Non Kitchen 在沙律上添加不少芝士碎,令到淡清的沙律份外添加芝士的香味。

☋ 3. 是日餐湯
是日餐湯亦不會馬虎了事。今晚的餐湯為蕃茄薯仔濃湯,確實能夠飲出濃濃的酸酸甜甜味道,湯內亦有相應蕃茄和薯仔配料,可以邊飲湯邊食材料。食完餐飽、沙津及飲完湯後,其實已經相當飽肚,但亦無阻我們期待主食。

☋ 4. 香辣茄汁尤魚墨魚汁意大利麵
第一道Main選了香辣茄汁尤魚墨魚汁意大利麵。由於朋友不太食得辣的關係,我們點了少辣。雖然看起來意大利麵的份量不多,但其實碟的深度十足,食起來沒有眼睇這麼少。意大利麵的味道相對較為偏向蕃茄味,可能因為少辣的關係,而墨汁相對較輕,食起來就不怕滿口黑漆漆。

☋ 5. 炭燒安格斯西冷牛扒
第二道選了炭燒安格斯西冷牛扒。我們點了7成熟,西冷切落內裡肉質顏色剛好。意想不到的是,Non Kitchen 的西冷富有牛肉的香味,牛味濃郁,而且餐廳已經將牛扒調好味道,鹽及胡椒已經按份量妥善落好。另外,牛扒還配有經醃製過的薯角及蘆筍,配菜方面比一般的炸薯角及雜菜來得更加用心,味道自然就更勝一籌。

☋ 6. 廚師精選甜品
Set 的最後一道就是是日精選甜品,甜品是每人一客的朱古力布朗尼,brownies 上面都打上一層微cream,加上雜莓,味道既有濃濃的朱古力味,亦帶點莓的果香味,不會有苦味。質感介於餅乾和蛋糕之間,香濃可口的。它的口感綿軟中透着酥鬆,吃在嘴裏有一種很實在的感覺,味道香甜不膩口,裏面的巧克力夾心使其吃起來也更多了一份香醇。再配上空氣感的忌廉泡沫,口感多了重享受!

☋ 7. 熱咖啡 | 熱檸茶
Set 還配有兩杯餐飲,點了一杯熱咖啡及熱檸茶。

以一間西餐廳來說,性價比其實相對較高,套餐份量足夠供兩人享用。加上其本土小店的因素,實在份外加分!

3  感謝 Food4HK
2020年11月21日的評論

今晚帶媽媽食好西,估唔到工廈都有靚牛扒食。餐廳環境闊落乾淨,二人套餐 ($548) 吸引,樣樣都咁好味。

凱撒沙律
羅馬生菜新鮮爽脆,撈左酸甜凱撒汁酸甜開胃,為今晚美食打開序幕。

餐包
麵包條脆身,另一款則軟熟,伴湯食為佳。

餐湯
甘荀薑湯味道清爽不膩,口感綿滑熱飲暖胃。

意大利巴馬火腿薄餅
薄餅鋪滿巴馬火腿和火箭菜,淋左酸甜開胃的黑醋汁,餅底脆薄,夾層薄薄的芝士咸香美味,加埋爽爽的洋蔥絲,精工細作好味到呢,值得一食。

炭燒安格斯西冷牛扒
牛扒有網燒坑紋賣相靚仔,大大塊足十安士。牛扒燒至七成熟肉質粉嫩保留肉汁,以少量黑椒和鹽作調味,食出原味好有牛味,非常高質抵讚。

甜品
布朗尼蛋糕朱古力味濃甜度適中,食落有朱古力碎粒有多層口感,好味。

飲品
叫左凍檸茶和奶茶,味道正常,糖漿自行添加,啱個人口味。

感謝 cargolam
2020年11月7日的評論

呢排同閨蜜密密見,食咗唔少好西!今晚佢又帶我去牛頭角工廈食好西喇餐廳有唔少菜色選擇但因為閨蜜想食銀鱈魚,所以我哋就叫2人餐因為計落價錢會抵啲

餐包配上黑松露牛油,好香會令人好想食多幾件

凱撒沙律: 開頭以為係細細份,點知份量一啲都唔少仲要係每人一碟!沙律菜新鮮爽脆,沙律醬均匀沾上每一片生菜,仲灑上芝士碎好開胃

是日餐湯: 番茄蔬菜湯,有滿滿嘅蔬菜粒非常足料,飲落酸甜蕃茄味濃郁

意大利巴馬火腿薄餅: Parma Ham份量多肉質柔軟,薄底餅皮脆卜卜,仲有好香蒜蓉味同芝士!火箭菜同埋黑醋醬汁好夾好清爽可以中和Parma Ham嘅鹹香平衡一下口感❤️❤️

西京燒銀鱈魚: 白味噌味道帶甜唔會太鹹,魚皮煎得好香,魚肉充滿油脂肉質嫩滑沒有腥味,沾上新鮮檸檬汁可以消除油膩感!仲有香滑軟綿嘅薯蓉做配菜

精選甜品: 雪糕泡芙外層有滿滿嘅朱古力醬包圍住,但食落唔會覺得膩

初夏: 唔係好飲得出蜜桃味但有好香荔枝味嘅有氣飲品,仲有少少士多啤梨粒做點綴好fresh☺️

破曉: 帶有淡淡酒香嘅榛子咖啡,仲有一球雪糕喺入面有得飲又有得食

餐廳侍應好細心會留意住人客嘅進食進度安排上菜!同埋呢度環境唔錯坐得好舒服,可以同閨蜜慢慢傾慢慢食

參觀日期:2020年7月
感謝 angelee1989
2020年10月31日的評論 透過行動裝置

Non Kitchen - 工廈西餐夜

近年工廈餐廳掘起,主打水準高、氣氛好的西餐廳,今日的餐廳就是其中一間。

凱撒沙律
爽口的新鮮沙律菜,配上沙律醬、芝士和脆脆麵包粒。

是日餐湯
暖笠笠的椰菜花忌廉湯配上兩款不同的餐包。

炭燒安格斯西冷牛扒
選了五成的熟度,炭火燒的關係,香味特別出,而且有著格仔坑紋,頓時食指大動,一切開時肉汁溢出,安格斯牛扒牛味濃,肉質軟腍。

蕃茄汁海蝦意大利麵
香濃的蕃茄醬汁,汁底帶點黏身,完完全全沾在意大利麵上,還有蕃茄粒,茄味升級,另外有彈牙海蝦,令意大利麵多了一份鮮味。

Dinner set 還包含了飲品和廚師精選甜品

參觀日期:2020年10月
感謝 justforshan

查看過Non Kitchen的旅客也查看過

去過Non Kitchen嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片