“咖哩遇上忌廉”

吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)
香港排名第851 (共 14,150 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年9月23日的評論 透過行動裝置

日式烏冬食得多,韓式甚少食。友人鐘情呢間咖喱忌廉烏冬,喜歡味道夠濃厚。
賣相特別,好似加大碼的cappuccino,面層是忌廉泡泡,下面就是咖喱汁烏冬。將忌廉混入咖喱汁內,隨即香氣撲鼻,十分誘人。每條烏冬都沾滿醬汁,濃稠而滑溜,味道十足,果然好味。

呢間餐廳另一款吉列牛定食都係人氣之選。
吉列牛肉只外層炸過,內裡還是生的,利用小小的火爐,將牛肉一片片的烤成自己喜歡的熟度,入口軟熟,可蘸少許醬汁或沙律醬調味。
套餐包括飯,湯和前菜。

我們各點了杯特飲,citrus ocean 和passion punch, 色調迷人,味道十分清新,夏日炎炎的最佳飲品。

感謝 pcsy

2020年9月17日的評論 透過行動裝置

‍去Donki血拚之前當然要食飽個肚先啦行到時代廣場突然落到勁大雨‼️於是即刻搜尋附近有乜嘢食肆,見到呢間「吉列牛忌廉烏冬」喺附近,就決定去呢間喇☺️‼️​

吉列牛定食+ 咖喱忌廉烏冬HKD$246​
新鮮嫩滑既牛肉上枱的時候牛肉只是外層有薄薄的脆漿裏面還是鮮紅色,旁邊備有一個小型燒爐,可供食客將牛肉放到爐上自己煎至適合的成數口感嫩滑,肉汁鮮味‼️配以芥末或忌廉汁味道都配搭得宜;麵豉湯亦唔會太鹹​

咖喱忌廉烏冬​
均勻滿滿的忌廉滿足了視覺鋪在咖喱烏冬上咖喱汁被烏冬照單全收,每一啖均沾有忌廉,口感幼滑味道豐富,日式咖喱味濃而不膩​

日式木魚秋葵 HKD$38​
秋葵新鮮爽口,配以木魚絲、醬汁,味道清甜​

鹹蛋薯條 HKD$38​
鹹蛋香氣撲鼻,惹味濃郁薯條香脆熱辣,必點小食之一‼️​

Rose Garden HKD$36​
清新的玫瑰花味加入了玫瑰花乾入口清新香甜☺️每一啖都充滿玫瑰香味,色澤清透特別​

韓國蜂蜜紅棗茶(熱)HKD$28​
清甜養生紅棗味道香濃,蜂蜜味恰到好處☺️入口清潤​

✒️小記:店內客人絡繹不絕即使下大雨的天氣,仍然座無虛席‼️環境舒適,食物美味‼️

感謝 foodiephoenixx
2020年9月5日的評論 透過行動裝置

想出街食飯又唔想同人迫,又怕等得耐,所以食個早飯都係一個唔錯嘅選擇。

牛里脊套餐 $178有一件牛里脊,芝士大啡菇同少量配菜,有個爐仔附上,我自己鐘意切開一片片放上去燒下,生熟程度可以隨自己喜好,有得食有得玩幾過癮。牛肉肉質好嫩,燒到9成熟都唔鞋口,加上秘製醬汁調下味,咸咸酸酸,味道又唔同左。

鹹蛋薯條 $38唔係金沙個種,真係粒粒鹹蛋黃,夠熱好新鮮,好香蛋味

咖喱忌廉烏冬 $78黎到嘅時候係白雪雪,好特別,明明係咖喱但係點解會係白色呢?其實面頭個層白色係忌廉,以為撈勻左個烏冬之後個味會淡咗?錯,原來係會咖喱味依然而且會更滑更creamy。

感謝 kkyy0401
2020年7月1日的評論 透過行動裝置

之前黎過一次食佢地既麵食,今次反而想試下牛定食,本身想叫最受歡迎的吉列牛,不過見到有個美式頂級牛里脊套餐都幾吸引,所以最後揀左呢個。

美式頂級牛里脊套餐 $178
呢個比吉列牛更豪華,廚師會先將整塊牛里脊燒至2-3成左右,然後自己再切件慢慢燒,自行控制生熟度。簡單燒20-30秒,牛里脊出名肉質柔嫩,脂肪比列較少,入口Juicy有咬口,頗有驚喜。

套餐配芝士大啡菇、洋蔥、咸蛋薯條,大啡菇非常厚肉唔縮水,菇味香濃又多汁,配埋軟滑的芝士拉絲超正;旁邊的洋蔥亦係另一賣點,炒到完全熟透,軟身又充滿洋蔥的香甜味。雖然咸蛋薯條唔係好食到咸蛋碎,但薯條勝在脆口重薯味,沾埋黑松露醬都幾好食。

咖喱忌廉牛肉烏冬 $78
上次叫左雞肉,今次就試牛肉~望落似Whipped Cream既忌廉烏冬賣相仍然好靚,咖喱味不算太辣,攪勻忌廉一齊食口感更Creamy,烏冬算是煙韌,配料還有牛肉、西蘭花、洋蔥粒,整體無咁單調。

參觀日期:2020年6月
感謝 eatwithbabe
2020年6月23日的評論

食過返尋味呀! 最岩係落雨天, 有個地方可以慢慢食飯,又可以睇下風景。
Kobekyu有2間分店,我係去銅鑼灣個間。
餐廳座落百樂中心22樓,地方闊落,又可以遠眺跑馬地景色,環境寧靜又唔錯。 今日同樣地 叫左雞肉咖喱忌廉烏冬 同 美式頂級牛里脊配大啡菇。

先講下 哩碗白雪雪既雞肉咖喱忌廉烏冬,表面厚厚既忌廉被打都起泡,賣相似忌廉蛋糕,十分靚,令我都想整返碗忌廉烏冬當生日蛋糕。整開D忌廉,就可以見到咖哩烏冬在此。而且咖哩味非常濃。食落,會因為有忌廉既作用,令到烏冬更加滑。當然一定要拌勻來食。烏冬彈牙,雞肉嫩滑。唔錯之選。

另一道菜,係令我食過返尋味既首要因素 - 美式頂級牛里脊配大啡菇
石燒爐一早準備好啦!
厚厚既牛脊里牛扒,只要將牛肉放上燒熱的石板上,就可以自己較熟度。 隨意煎啦~ 唔過熟就一定係鮮嫩多汁,牛味十足,再點啲醬汁食非常好味。配菜有芝士大啡菇同炒洋蔥。所有菜都可以放上石燒爐上煎煎。
再配上非常邪惡既鹹蛋薯條真係非常滿足,熱辣辣香噴噴既薯條,點埋黑松露醬點就真係好夾。

參觀日期:2020年5月
感謝 lannatsang

查看過吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)的旅客也查看過

去過吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD