“環境味道並重的雞煲店”

18樓雞煲火鍋專門店
訂位
網上訂購
香港排名第1,364 (共 13,808 間餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
4 週前的評論

第一次幫襯這家店已是幾個月前,不過裝修及口味都非常合我心意,所以今日就帶了媽咪過來試試。媽咪喜歡吃雞煲,不過經常覺得鋪頭衛生麻麻,抽氣時出問題,特別侷促,今次是少有一間令她滿意的鋪頭,所以特地介紹下!
——————————
雞煲
食雞煲點可以不辣!今次同樣叫了小辣,惹味一點,二人份量多,雞件飽滿不肥,最重要是調味剛好,不會煎得太焦或太濃,加入紅洋蔥、芹菜、芫荽等提香,香氣好足!如果香菜量更多就更好!

火鍋
$178雞煲+火鍋,任食2.5小時,抵食又有時間同親朋傾計!點菜用QR code系統,沒漏單亦快送到,服務不錯;食物種類多,超過80款任飲任食,質素亦好。

雪花肥牛選用美國肩胛,色澤鮮紅,肉味濃而不肥;頂級梅頭豬肉同樣重肉味,不過肉片可能未完全解凍,肉色偏暗;豬潤驚喜,粉嫩不會有雜味。

鯇魚新鮮脆口,蜆肉飽滿大隻;即炸響鈴大大件,吸滿湯汁夠入味。媽咪最喜歡外面自取的蔬菜,每一款摘好用碗裝好,超級鮮甜,最愛西洋菜,養生又清甜。

參觀日期:2020年3月
感謝 haru d

2020年3月31日的評論

繼「打邊爐家族」之後,
少左好多人去打邊爐,
不過只要做好個人衛生,就唔洗過份擔心~
唔少火鍋店都為左增加食客嘅信心,
搞衛生都搞得份外用心,
入門口之前要量體溫️,
又有酒精搓手液,
仲有提供紙袋放口罩等,方法層出不窮!

是日同同事收工之後去左荃灣大鴻輝中心嘅「18樓雞煲火鍋專門店」食雞煲火鍋放題,
餐廳環境大,整層樓都屬於餐廳嘅,
所以即使實施左政府新措施,
每枱最多只可坐4人,及每張餐桌間必需相隔1.5米或設下阻隔,
都坐得夠舒適!

價錢唔洗$200/位,
星期一至四 21:30前$178/位,21:30後$148/位,
任食2.5小時,
星期五、六、日就每位加多$10,都幾抵!
如果唔食雞煲,
可以任選一款特色湯底:鮮濃番茄湯、粟米蘿蔔豬骨湯、四川麻辣湯、花雕藥膳湯、鹹菜胡椒豬肚湯。

不過呢到嘅雞煲係最出名,識食一定係食雞煲!☺️
雞煲可自選大、中、小、BB辣或唔辣。
雞煲雖然唔係任食,
份量按照食客嘅人數,
兩人份量大概有一隻雞,
採用了三黃雞,肉質厚肉,爽嫩彈牙,
自家製嘅醬汁夠辣又有麻香,微辣惹味!

食完雞煲就可以倒入豬骨湯打邊爐~

Scan barcode就可以點配料啦~
蔬菜係自己鐘意食幾多就拎幾多,
全部火鍋配料有超過80款,無限任食,
款式都幾多,
豬牛雞、海鮮都有。

雪花肥牛 vs 特級肥牛
個人比較鐘意雪花肥牛,
選用美國肩胛位,
肉味更香濃,口感更有嚼勁!⭐️推薦❗️
特級肥牛比較肥美,紅白相間,口感軟滑。

頂級梅頭豬肉都幾軟嫩~

⭐️推薦❗️滋補花膠滑嘟嘟,滋補又養顏!

⭐️推薦❗️海中蝦好新鮮,肉質鮮甜爽彈!

是日海鮮推介為蟶子,幾肥美,
不過呢種蟶子真係好難洗得乾淨,所以食落有啲沙。

不過呢到嘅魚真係幾新鮮!
鮮魚頭雲新鮮,
鮮脆鯇骨腩鮮甜爽脆,
脆鯇片、白鱔片都很不錯!⭐️推薦❗️

⭐️推薦❗️豬膶厚薄適中,爽滑美味。

⭐️推薦❗️響鈴自家製,灼2、3秒之後,質感介乎于鬆脆和軟腍之間,正!

原個出前一丁,自己落粉落麻油最原汁原味!

飲品都係任飲!
仲有乳酪雪糕任食!

參觀日期:2020年3月
感謝 foodie_talk
2020年3月13日的評論

今日雞煲癮起又想勁食一餐,最好就嚟呢到嘆番晚,呢到嘅雞煲超惹味,有辣度選擇,每件雞都排滿濃濃香辣汁,雞肉都幾嫩滑又入味,食完肚煲就加豬骨湯打邊爐
鮮蝦好新鮮都爽口彈牙,而蘿蔔都要叫,腍哂入哂味好正
肥牛都好靚仔,紅肉部份都多帶一點牛脂,牛味都出嫩腍帶點咬口
唔唔食牛仲有豚肉及羊肉,豚肉唔都好嫩,羊肉就有一點羊羶味
牛柏葉係我致愛,嚟哂啲濃湯汁好好食
仲有好多丸類及蔬菜選擇
最最後要留肚食雪糕,當日係椰子味喔,口感滑滑椰子味又清香

參觀日期:2020年2月
感謝 Favoritespicyhotpots
2020年2月27日的評論

來到荃灣區餐廳種類都好多選擇,幾個朋友今日想打邊爐,又想食得豐富食火鍋任食啱哂,呢到仲有雞煲送
餐廳喺18樓全層,入到去好大好舒適,玻璃窗都望到出面感覺開揚
雞煲話咁快就到了,一上檯滾起就食得了,雞件嫩滑入哂味,揀咗小辣好惹味
食完就原煲加豬骨湯打邊爐,肥牛都不錯,牛脂比例都好好,食落牛味都有
仲有羊肉帶一點羶味,我幾鍾意
唔食牛嘅仲有豚肉㗎
基本火鍋料都好多款好齊,有牛柏葉,脆鯇片
仲有爽口彈牙嘅蝦,當天食好新鮮
吸味系列有響鈴,豆卜同埋枝竹
丸類都好多款
最後記得食雪糕,係乳酪雪糕啊,酸咪咪好解膩

參觀日期:2020年1月
感謝 Superloveeatbear
2020年2月7日的評論

18樓雞煲火鍋專門店 (荃灣)
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心18樓

近派天氣轉涼,係時候打邊爐同食雞煲,又再一次黎到呢間18樓食鷄煲放題,仲要係任飲任食2粒鐘。

雞煲可以簡辣度,可揀大/中/小/微辣/不辣,我地就揀左小辣,剛剛好麻麻香香,麻而不辣,味食已經聞到陣陣香味,醬汁濃郁咸度剛好,D 雞肉好滑呀。

食鷄煲前可先點選打邊爐的湯底及配料,我地慳家會拎上湯自己加,因為其他味既湯底要加錢。呢到係掃QR Code , 係連接既apps 內下單,方便快捷,而且環保♻️,省卻很多紙張。食物款式夠多元化 好新鮮肥牛肉好彩係任食,食落牛味香濃推介,雪花❄️比例平均,每款多數半份,幾好既做法,唔使浪費食物。仲有我最愛既豬潤同豬紅,仲有牛拍葉,吸曬上湯既汁好濃好重口味。

海鮮方面仲有大蝦 ,蝦好鮮甜,蝦肉夠扎實如果食多幾串都值回票價。仲有即炸響鈴,一睇就知係自家製,放湯索哂d湯汁,再加上d炸油,真係好香好好食

菜類方面:有一個大雪櫃有吾同款既菜,有生菜、大白菜、西洋菜,樣樣新鮮,乾淨企理。

飲品方面有酒精類啤酒,汽水甚至有茶飲,仲有熱茶提供。

總結:
價錢合理 地方寛闊 坐得舒服
打邊爐配料選擇多

參觀日期:2020年2月
1  感謝 SANDRAFUNG

去過18樓雞煲火鍋專門店嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD