“好味的牛肉火鍋放題”
壹壹漁一的評論

壹壹漁一
香港排名第1,450 (共 14,148 間餐廳)
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
4 週前的評論 透過行動裝置

點左肩胛肥牛餐放題,壽喜燒湯底,啲牛幾靚,食左幾round都keep到水準,湯底好味,唔會越打越鹹,除左牛肉,仲有豬肉同牛舌芯無限添加,當然仲有各式蔬菜,甜品有四款口味雪糕,個人覺得都幾抵食呀,值得一試。

參觀日期:2020年9月
感謝 YUCHIRO

4 週前的評論

今次嚟到呢間打邊爐喺酒店內,晚市主打日式火鍋放題,宜家仲有二人同行一人半價,同埋任食Haagen-Dazs雪糕
環境都好大好舒適,所有食物需落單,由侍應代勞好乾淨衛生,而放題有5款肉類選擇,最平係$188精選下牛胸腹肉,仲要係二人同行一人半價㗎,低至$141/位~
有6款湯底選擇,我呢個鍋係花膠雞湯鍋,勁大塊花膠湯底都鮮甜,另外仲有(泰國冬陰公湯、四川麻辣鍋、日本豚骨白湯、日本壽喜燒鍋、日本美顏豆乳鍋)
而我今次係食$298澳洲M6和牛,油花分布平均,肉質嫩腍充滿牛脂香,除咗主攻食和牛外,仲有丸類及海鮮都要必叫,啲丸唔係普通貨(必食豬骨濃汁貢丸、椒麻貢丸、濃汁牛骨丸),仲有大蜆及大蝦勁大隻又鮮甜
另外有多款蔬菜、菇菌類、小食及麵類,記得記得記得留肚任食Haagen-Dazs雪糕,任飲多款汽水,果汁,咖啡及茶酒鬼注意加$48有4款生啤任飲

參觀日期:2020年9月
感謝 eddie_ilovefood777
2020年8月29日的評論

已經有接近兩個月無試過週末外出用膳,見今日風和日麗,陽光普照,嚟大角咀旺角帝盛酒店 2 樓呢間「壹壹漁一」食 Lunch。

餐廳早排推出咗個 90 分鐘午市半自助餐,定價非常親民,基本收費只是 $58,就已經包括有沙律、湯、飲品、泰式甜品及 4 款 Häagen-Dazs 雪糕、雪葩,全部都係任食,所以一早就 bookmark 咗。

如果想食得豐富啲,另外亦可以加配主菜,定價由 $20 - $50 不等,有泰式、日式、西式等多達 22 款可供選擇。

點完主菜,店員隨即送上一客支豆,之後就可以點沙律、餐湯同飲品等,全部都係由服務員送上,無需自取。

沙律即叫即製,每日款式都會唔同,而到訪當日就有野菜沙律、海蜇沙律、泰式鳳爪沙律、秋葵沙律,幾款沙律味道都唔錯,不但用料新鮮,而且食材健康,尤其是海蜇沙律,味道很清新,入口酸辣惹味,食多幾碟都唔怕滯!

餐湯有兩款,分別為味噌湯同南瓜湯,味噌湯味道啱啱好,唔會太鹹;南瓜湯熱辣辣,入口順滑。

主菜我哋揀咗蒲燒鰻魚丼 (+$30) 同 和風稻庭烏冬配和牛。 先試下個鰻魚飯,食物質素很有誠意,鰻魚非常大條,幾乎把整個飯遮蓋,加上面頭鋪滿櫻花蝦,賣相相當吸引。嚐一口,鰻魚散發陣陣焦香,食落肉身肥厚,不帶骨,啖啖肉,口感豐富。

至於個和風稻庭烏冬配和牛 (+$40) 亦很有驚喜,烏冬面頭鋪滿薄切和牛及粟米粒,和牛生熟度剛好,入口非常嫩滑、脂肪纖細,肉味濃郁,同超爽滑彈牙嘅日本稻庭烏冬簡直係絕配!

甜品以泰式糕點為主,有大菜糕、椰汁糕,前者爽口、後者煙韌,加上全部都小巧的骰、細細件,就算多吃幾件也不怕個胃裝不下。

雪糕有四款口味,包括哈密瓜、士多啤梨、香檸雪菓、比利時朱古力。Lemon Sorbet 味道很清新,入口微酸,果香豐沛,吃下有沙冰之感。

飲品有咖啡、奶茶、汽水等,要特別推介這杯香茅班蘭茶,入口帶陣陣檸檬香味,很適合夏天飲用,非常清新,食飽飽再嘆番杯,真係賞心樂事。

感謝 mjqueen7e
2020年8月29日的評論

90分鐘半自助午餐非常抵食。因疫情關係有專人送上,衛生方面值得一讃。
有四款沙律,野菜,泰式木瓜,南瓜,海蜇,四款要齊。海蜇,泰式木瓜微辣,開胃。以蔬菜爲主,健康有營。
餐湯兩款,木瓜和麵豉。我只飲了木瓜湯,是中式口味,加入了雞肉,紅蘿蔔,鮮甜好飲。
主菜楝選了龍蝦汁海鮮意粉,原來意粉是三色紐紐粉,有彈性有嚼勁,龍蝦汁沾滿,正!
海鮮的蝦隻爽脆,蜆肉嫩口,不錯。
甜品方面有名牌雪糕,我嚐了蜜瓜味和青檸雪葩。
咖啡或茶都是任飲,可慢慢嘆番杯

感謝 pcsy
2020年8月22日的評論 透過行動裝置

二人世界 午餐約會
甚少去大角嘴啊
「壹壹漁一」於帝盛酒店二樓

環境裝潢設計不錯,寧靜舒適

特價半自助午餐,包括一款主菜、任添湯、雪糕、甜品、罐裝飲品、沙律,$58 起 超抵食

泰式海南雞配雞油飯
大大件雞(雞肶位)
算是嫩滑,點薑蓉及醬汁
增添味道
淡黃色 香飯

沙律:-
泰式木瓜,辣辣、汁略為咸,一般啦
海蜇沙律 , 呀,爽脆
甜甜南瓜我鐘意

仍有滋味南瓜湯

重點來了,有Hagen Dazs雪糕
香甜哈蜜瓜味兩個小小球
滿足了
最後,嘆杯醒神咖啡

感謝 cchbonnie

去過壹壹漁一嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD