“ʙᴀᴋᴇʜᴏᴜsᴇ 牛角包”
Bakehouse的評論

Bakehouse
香港排名第20 (共 280 間麵包糕點)
周圍地區: 大佛口
周圍地區: 大佛口
2020年11月14日的評論 透過行動裝置

ʙᴀᴋᴇʜᴏᴜsᴇ 人氣真的好高,
大家對於包及蛋撻的熱情真的從不間斷,
店開了很久還是要排長龍
紙袋及包裝袋都整得好靚
夠厚身,從港島走到九龍牛角包還是完好無缺

初見牛角包表面覺得焗得有些燶,
過了大半日外皮依然好脆,
整個牛角包都好鬆化,包內有好多層,
內裡空氣感十足
不過食了半個已經覺得有些熱氣

參觀日期:2020年11月
感謝 siuling1223

2020年11月8日的評論 透過行動裝置

Bakehouse❤️
估唔到我咁快再回訪Bakehouse, 因為真係唔甘心上次黎排左咁耐隊但都食唔到既葡撻今次平日10點左右到,見到Dine in 既人龍‍♂️仲有兩三個人等緊,但Take Away 就唔使排,重點係我終於成功買到葡撻了。
Sourdough Egg Tart ($12)
向左滑動至最左有menu
"蛋嗰層係有d 似有法式焦糖燉蛋,酥皮更是一層層好分明咁連埋一齊 咬落去好脆口好香!"
“好成功地將港式蛋撻和牛角包的製作技巧crossover"

參觀日期:2020年11月
感謝 kanalaw
2020年10月18日的評論 透過行動裝置

其實我都唔知自己一日食幾多餐,唔知點解明明好飽都仲可以食得落野。

Sourdough Egg Tart $12
Bakehouse最出名應該係個Sourdough Egg Tart
呢個Egg Tart嘅厚度大約係普通蛋撻嘅兩倍,有好多層鬆軟嘅酥皮,個酥皮食落嘅感覺同牛角包都幾似。
Egg Tart一拎出黎熱辣辣好正,味道似葡撻,面層有焦糖。一啖咬落去覺得好滑,有蛋香,甜度啱啱好,唔會覺得太甜。
因為太好食所以堂食完之後再takeaway左幾個,拎返屋企比屋企人食。

Plain Scone $18
(Clotted Cream and Jam +$18)
我會形容呢個為一個好正嘅scone。
首先,呢個scone可以好輕易就搣開做完整嘅兩半。然後搽上好濃郁奶味嘅clotted cream同埋果醬。我知咁樣講好似好誇張,但作為一個scone愛好者,我一啖咬落去嗰陣覺得有種上左天堂嘅感覺。Clotted cream同jam嘅份量好多,但我一滴不漏咁用曬所有clotted cream,因為佢真係好正!而個果醬充滿果味,而唔係好假嘅藥味,值得一讚。

其實bakehouse以呢個quality黎講,佢嘅價錢真係幾抵食,抵佢無論任何時間都咁多人排隊。

參觀日期:2020年10月
感謝 poorstudentlovesfood
2020年10月14日的評論 透過行動裝置

香港最佳的麵包店,店主自創的蛋撻及牛角包絕對值得一試,兩者都是香港首屈一指。蛋撻的皮有別於一般的酥皮及曲奇皮,店主用了自創的酸種皮製成,口感特別。服務方面店員服務親切有禮,有時會見到店主親自接待客人值得一贊。

參觀日期:2020年10月
2  感謝 JacobFung21
2020年10月7日的評論 透過行動裝置

(實在太愛呢間麵包店,怕食評篇幅過長會分開兩個post黎寫)
Bakehouse既烘焙食品主打以自家培養既酸種黎製作,佢地出品既牛角包係香港黎講係數一數二好食 創辦人兼老闆Gregoire Michaud係前四季酒店糕餅總廚,加上呢個頭銜加持後,呢間餅店開業幾年至今依然人氣高企,特別係朝早既時候,餅店未開門已經有條人龍企係門口等堂食/外賣‍‍
唔講唔知,呢度所用既個舊酸種麵團係Greg係15年前以麵粉、水同提子乾作為原種養落,呢10幾年黎佢就好似湊仔咁每日都風雨不改keep住加入新鮮麵粉同水養住舊酸種麵團令佢保持健康同活力;直到今日舊酸種麵團已經有成2百公斤架啦,仲重過你同我呀!
除左牛角包之外,呢度既酸種葡撻同樣大受歡迎 yαɴɴy真係好鐘意食呢度既呢兩款產品,可惜為左健康著想,咁邪惡既食物只可以間唔中先食一次
✨牛角包 ($20)
要成為一件出色既牛角包,切落去既橫切面應該要呈現平均而且多層次既蜂巢組織 呢部分取決於牛油份量、揉麵技巧同埋酥皮既摺疊次數等多個因素,所以並唔容易架!
個人認為呢度牛角包質感上都幾穩定,每一次幫襯既牛角包外層咬落都十分酥脆,酥皮層次分明,每咬一口都總會有酥皮碎層跌落黎,而且牛油既味道係非常、非常、非常濃厚,每次食完都會有種意猶未盡既感覺
唯一要批評既地方係牛角包偶爾會出現焗過頭既情況 雖然對於味道同口感無構成好大影響,不過就唔太美觀,同埋食得多焦香食物始終對身體都唔好,希望佢地係爐火控制方面可以再做得好d啦
✨酸種蛋撻 ($12)
如果就咁同5蚊一個港式蛋撻黎比較,呢度既蛋撻無疑係細個,加上索價12蚊好似好唔抵食咁。但如果同你講呢度既蛋撻日賣900個,仲試過15分鐘賣出300個,成件事聽落係咪好不可思議呢?
雖然size細細個,但係佢既口感同樣酥脆,酥皮外層咬落去比起牛角包更為有韌度 而自帶酸種既特有味道,加上中間帶有濃郁焦糖甜味既蛋漿,食起黎就有如食緊一個被酥皮包住既法式焦糖燉蛋咁,令人越食越上癮 yαɴɴy每次食緊佢都會期望如果佢既size可以再大個d就好啦
************************************************************
人均消費:$12-$70
味道指數:4/5
抵食指數:4/5
環境指數:3.5/5
再訪指數:5/5

參觀日期:2020年7月
2  感謝 big_foodie_yanny

去過Bakehouse嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片