“OPPA用餐”

OPPA Coffee Bar Restaurant
香港排名第3,302 (共 13,782 間餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2 週前的評論

呢輪留在家中時間多左,係咁睇韓國飲食節目,睇到口水直流,忍唔住今晚都要去一去食返餐

呢間餐廳開係呢條專賣韓國食材嘅街中

店名叫得做OPPA,店內真係有真OPPA招呼你 (心心眼中.......)

餐牌上提供芝士溶岩飯,炸鷄,韓式主食,小食,拉麵或烏冬,仲有多款韓式酒類及罐裝飲品

呢度嘅韓式豬手 ($238),份量相當唔野少,起好一片片,與其他店舖出品嘅多一份醬汁,配埋生菜,蒜片及泡菜,顔色配搭吸引

首先淨食豬手,煮得相當入味,豬皮軟中帶點煙韌,滿滿骨膠原在口中; 肉質唔嚡口之餘仲幾鬆化

跟住配埋蒜片加泡菜,用生菜包住,又係另一種滋味食法,菜同肉比例均衡,亦係當地人食法,無論口感及味道再多D層次!

呢客Jumbo拉麵 ($98) 芝士,年糕,魚糕及泡菜,所有韓國特色小食材料都加埋入去,原個金色拉麵煲上枱

睇韓國飲食節目都見過佢地煮即食麵,好鍾意加隻生蛋落去,今晚呢煲都有,可以試下有咩分別

趁熱用筷子撈均晒所有材料,偶然食到蛋碎,增加香滑度; 另外芝士半熔化夾埋魚糕一齊食,睇下有拉絲效果,芝士夾咩都咁好味嘅......

拉麵煮至偏腍身,湯底唔覺好辣,加埋泡菜微酸辣,減低膩度!

今晚呢餐完全滿足我嘅口癮,其待快D可以去韓國瘋狂美食一番!

參觀日期:2020年5月
感謝 gingerszeto

3 週前的評論

我成日覺得寫愛情故事既作家大多數都係離地,
因為佢無必要係親身經歷過,佢只係需要美化
故事情節,憑幻想空間締造一個又一個既賺人
熱淚既橋段。尤其是韓劇之中好多餐廳都充當住
配角令兩位男女主角既對白更加動聽,今晚我就
黎到「OPPA Coffee Bar Restaurant」飾演一下
Oppa既滋味,可惜既係欠缺左好動聽既對白。
不過無論係月台上相見定係餐廳相見,都希望
每個愛情故事都會係一個Happy Ending。
V O L C A N O -
▪ 해산물볶음밥 - $168
▫ 今次二訪必點既經典Oppa「海鮮蛋漿熔岩炒飯」,
炒飯先放係預熱左既鐵板上,再由餐廳既Oppa
全程幫你serve你。先係鐵板周邊淋上蛋汁,
再灑上海量既芝士,再用火槍燒到半熔狀態,
最後將所有海鮮、芝士、炒飯撈勻。食落啖啖
都係滿足感,炒飯帶濃郁既芝士香,入口帶少少
黏性,再配搭唔同海鮮既口感,
整體相當滋味,食得過!
F R I E D · C H I C K E N -
▪ 허니버터 · 치킨 - $178(Half)
▫ 唔叫埋「蜜糖牛油炸雞」點夠過癮呀,
最鍾意食落帶甜甜地既口味,加上佢地既炸雞
肉質鮮嫩,炸完出黎完全唔會乾身。裡面仲食到
豐富肉汁,而表面沾滿哂蜜糖,底部仲有配埋
薯條一齊食,滋味滿分呀!
A L C O H O L -
▪ 그린애플 · 소주 - $82
▫ Soju係韓國能夠稱霸當然有原因啦,我呢d酒鬼
最岩就整返支咖啦,呢款「青蘋果味燒酒」
酒精濃度相對無其他燒酒咁高,而且多左份果香味。
飲落完全唔係藥水果種死甜,而且愈飲愈開胃,
用黎送炸雞就一流啦。
OPPA Coffee Bar Restaurant
尖沙咀金巴利街1號F地鋪

參觀日期:2020年5月
感謝 lankiman6330
2020年2月4日的評論

因為唔想等位, 所以走入呢間餐廳試試! 畢竟金巴利街也只剩下2間韓國菜餐廳未試, 這是其一!

總括而言…..又貴又細碟, 食物質素唔高, 服務態度亦唔見得好….! 完!

三色薄餅 $175 ~ 味道好似早餐煎餅, 好重麵粉味! 泡菜嗰款最好食, 因為辣味遮蓋麵粉味! 沾醬喺薄餅上枱後10分鐘先拎嚟!

炸雞一份 $228 ~ 呢碟係一份, 呢隻係咪春雞呢? 同一般韓國餐廳既炸雞半份份量相約, ! 味道可以! 炸雞下擺放炸薯條, 一個字….淋晒!

反而醃蘿蔔幾好, 唔酸, 啱我!

2碟, HK$4xx 埋單! 一定無下次!

參觀日期:2020年1月
1  感謝 foodiekatkat
2019年12月16日的評論

呢排一直心思思想食炸雞,終於比我試到新野,芝士炸雞好好味,雖然份量比較少,炸雞好鬆脆、肉質嫩滑好juicy,如果芝士份量可以多少少會更加好。

三色煎餅實在比佢個賣相呃左,見到有三隻色,以為會唔同味,除咗中間係泡菜煎餅,另外果兩款根本食唔出有咩分別,同埋啲粉太厚 卡邦尼炒粉絲好細碟,主要有三色椒同少少雞肉,同埋呢碟要趁熱食,凍左就會凝固左一pat 題外話keep左個生日蛋糕喺度,要額外加$80,真係有啲貴。

參觀日期:2019年2月
感謝 eatwithbabe
2019年12月15日的評論 透過行動裝置

餐廳:OPPA Coffee Bar Restaurant (尖沙咀)
地址:尖沙咀金巴利街1號F地鋪

好耐之前係網上見過芝士熔岩炒飯,一直都好想試,今次去到尖沙咀韓國街嘅OPPA Coffee Bar Restaurant終於有機會試到喇

餐廳職員都係韓國人,操一口流利英文。有真正嘅Oppa,唔知肯唔肯跳Gangnam Style比我睇呢,餐廳仲好濃厚聖誕節氣氛

雞肉蛋漿熔岩炒飯 $168
Oppa分別送上雞肉炒飯、蛋漿同芝士,再係我地眼前撈埋一齊,最後即場用火槍燒熔芝士,形成拉絲芝士炒飯,淨係望都覺得吸引。香濃嘅芝士加上蛋漿炒飯,啖啖芝士香,真係睇得又食得

鐵板芝士五花肉 $180
作為芝士嘅愛好者,見到有芝士嘅野食緊係想叫多兩樣架啦,所以另外叫左個芝士五花肉,薄薄嘅五花腩見到一半脂肪一半肉,每一塊都好均勻,一啖放入口真係好味到食唔停口

三色韓國煎餅 $135
三色嘅意思即係3️⃣款唔同口味,分別係微辣爽口嘅泡菜煎餅、充滿香蔥味嘅蔥煎餅同煙韌彈牙嘅南瓜煎餅,我就最鍾意辣辣地嘅泡菜煎餅,唔知你又鍾意邊款呢

參觀日期:2019年12月
感謝 hinsonfoodhk

去過OPPA Coffee Bar Restaurant嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD