“被磨菇馬蕯拉迷住了”
Kailash Parbat的評論

Kailash Parbat
27/9(週日)
20:00
香港排名第1,022 (共 14,089 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年8月6日的評論 透過行動裝置

位於尖沙咀既印度素菜 環境比想像中舒適 裝潢設計色彩繽紛 十分寛敞 好適合一大班朋友聚會 重點係四周圍都坐滿印度人 我諗味道都應該幾正宗?!

一定要記錄一下個心路歷程
睇餐牌 隻隻字都識 不過夾埋一齊完全想像唔到係咩
見到實物 都未想像中到係咩味道
放到入口 終於有種恍然大悟嘅感覺 但係味道都係難以形容
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀
▪️磨菇馬蕯拉 $85
咖喱質地濃稠 好香磨菇味 調味十足 富鹹香又唔會太辣 食落香料味比想像中容易接受 亦幾惹味 當中加有粒粒磨菇 好鍾意食蘑菇嘅我大推 同行朋友都勁鍾意

▪️傳統印度素咖喱 $85
味道大致同磨菇既一樣 只係無左陣磨菇味 調味十足帶鹹香 當中加有粒粒素芝士 質地軟綿綿 比較似豆乾 如果嗌左磨菇馬蕯拉 會建議大家嗌另一款咖喱 因為呢兩款嘅味道真係好似

▪️大蒜烤餅 $30
烤餅個底烤得好脆 質地鬆軟 淡淡大蒜香 配咖喱一流

▪️印度特色街頭拼盤 $135
街頭拼盆 包括 乳酸扁豆球 孟買圓脆餅 特色鷹嘴豆 圓脆餅 脆玉米
呢個拼盆 真係食完都唔知自己食咗啲咩
第二張相起個舊 有啲番茄粒同豆 酸酸甜甜 幾開胃
鷹嘴豆 脆玉米等 mix埋一齊食 口感好豐富 不過整體味道同口感都唔係好岩我口味

▪️青馬蕯拉芝士香飯 $85
米飯乾身 粒粒分明 加有薄荷葉 味道相比起其他清淡 中規同矩

整體而言 環境舒適 好適合一大班人聚會 私心推介蘑菇咖喱配nann 街頭拼盤就唔太岩我地既口味

參觀日期:2020年6月
感謝 sistersnfood

2020年7月16日的評論 透過行動裝置

今次黎左呢間食印度菜既餐廳食晚飯,呢度嘅裝修同埋佈置都好別出心裁,充滿着印度風情。而且環境幾靜,岩哂同約朋友集會傾計或者約埋心宜對象食下晚餐。

留意!!!呢間印度餐廳相當之正宗,呢度既嘅Menu係用印度語同埋佢翻譯成嘅英文拼音,所以有機會睇唔明不過部份菜式會附有圖片,另外為左顧及本地既客人,會提供翻譯成中文嘅Menu比客人去睇,相當貼心。如果對自己既印度文冇咩信心,記得問佢攞中文menu。以免造成不便。

(由於印度文翻譯成英文太繁複,所以用番中文)
食物方面:
奶酪球:有兩款唔同嘅味道提供,其中一款嘅味道相對清淡小小,其實2款都味道唔錯,經過烤焗嘅奶酪,有一種外脆內軟嘅感覺

印度特色拼盤: 包括有扁豆餃子、炸圓脆餅、油炸青辣椒、乳酸薯仔配甜酸醬和香料等等。值得一提係佢嘅造型,相當有特色,會用架單車模型嚟載着個拼盤,啱晒女士們打卡之用。‍♂️賣相一流呢個拼盤係一款凍食嘅拼盤,酸酸甜甜,適合當作餐前小食值得一試

青馬蕯拉芝士香飯,用青馬蕯拉煮印度芝士加上印度香飯一齊炒,芝士嘅濃郁配上香料嘅香味,味道好特別,充滿着印度嘅特色。值得一試

餡餅:餡料有唔同既口味可供選擇,呢次我簡左印度芝士,香脆嘅外皮配上濃郁芝士嘅鹹了味道一流,而且相當正宗。非常好味

奶酪菠菜:用奶酪同埋新鮮既菠菜蓉混合埋一齊打爛成醬汁,濃郁嘅菠菜味但係有芝士嘅鹹味,用距離配埋餡餅一齊食,簡直係絕配 。

總括而言呢間係相當之正宗嘅印度餐廳,充滿着印度嘅特色,有興趣是印度菜嘅朋友可以一試

Paneer tikka (2types)(6pcs)$95
Mix chaat $80
Paneer tikka hara masala biryani $85
Stuffed paratha (paneer) $45
Saag paneer $85

Kailash Parbat (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室

參觀日期:2020年7月
1  感謝 big_bababa
2020年6月10日的評論 透過行動裝置

平時食開既餐廳都係比較大眾化,離不開廣東菜、泰國菜、日本菜等等。最近好想試一啲平時未食過嘅餐廳,上網見到尖沙咀呢間印度餐廳,名氣唔錯,而且全世界各地都有分店,於是就黎食下~
呢間餐廳嘅裝修都好有印度特色,色彩好鮮艷,入到去呢間餐廳俾人一種喜悅嘅感覺
雖然佢哋嘅Menu係我哋睇唔明嘅英文拼音但係部份菜式會附有圖片,同埋佢哋會有翻譯成中文嘅Menu比客人去睇,好細心咁照顧唔同國籍嘅客人~~~~
首先我哋點左個奶酪球,有兩款唔同嘅味道,其中一款嘅味道冇咁濃郁,不過兩個食起上嚟都好好味,而且經過烤焗嘅奶酪,外層都會比較脆香一點令人食到有點唔想停口
之後點左個印度特色拼盤,入面有扁豆餃子、炸圓脆餅、油炸青辣椒、乳酸薯仔配甜酸醬和香料。呢個拼盤比較特別,佢嘅造型好有特色,用架單車嚟載着個拼盤超級吸睛佢係一款凍食嘅拼盤,酸酸甜甜幾開胃
我哋重點左個 青馬蕯拉芝士香飯,呢碟係用青馬蕯拉煮印度芝士,再同印度香飯炒埋一齊到飯粒粒分明,食落去好乾身唔會黐埋一舊入面除左有一粒粒嘅奶酪之外,食落去仲有淡淡的薄荷味口感好清新
食印度菜點少得印度薄餅呢呢度有烤餅同餡餅兩種選擇,我哋就揀咗餡餅,入面嘅餡都有唔同口味選擇,我哋就揀咗印度芝士~~入面嘅印度芝士餡都好多,外皮煎到好香脆正啊
最後我哋重點左個奶酪菠菜呢個係用奶酪同埋新鮮既菠菜蓉煮埋一齊,入面有一粒粒嘅奶酪,味道唔會太濃味,食嘅時候唔會蓋過左菠菜嘅味道而且用佢黎點餡餅黎食,味道亦都好夾❤️❤️又係另一種新食法!!
Mix chaat $80
Stuffed paratha (paneer) $45
Saag paneer $85
Kailash Parbat (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室

waitress態度良好 一進門就為我們量好體溫
有時很怕印度餐廳冷氣不夠 吃辣時冒汗卻一直散不了熱
這裡的冷氣超夠XD
————————————————————
印度黏土烤特色奶酪 Malai Paneer Tikka $95:烤檸檬薄荷青辣椒奶酪,配洋蔥圈沙拉和薄荷酸辣醬 (右邊條狀器皿)
這個真的太好吃 奶酪味道夠重 微微燒過的表面有焦香
配著香料 洋蔥 味道層次豐富 有種味蕾被炸掉的感覺(?)

特色鷹嘴豆馬薩拉:洋蔥馬薩拉配特色鷹嘴豆 Pindi Chole Masala (中間橙色小鍋)$75
香濃的馬薩拉 調味適中 不會太辣 (我是很能吃辣,覺得沒怎麼辣)

印度特色薯容餡咖哩角samosa chaat $80

超滿足的一餐 試過一次後覺得絕對會再來

參觀日期:2020年4月
感謝 Yin Ching N
2020年1月8日的評論

約了以前讀大專的舊同學相聚,他們都想找個香港的中間點,坐得舒適的地方吃晚飯和聊天,其中一位朋友誤打誤撞,找到吃這家印度素菜,大家異口同聲說贊成,即管一試。
位置的確非常容易找到,位於尖沙咀寶勒巷。
餐廳環境很舒適且闊落,讓我們快樂地相聚了三小時!
食物非常特別,第一次吃印度素菜,我們無從入手,不太知道如何選擇,有一位印度藉侍應姐姐過來,向我們以英文簡介餐牌上的食物,還向我們推介了幾款必吃食物。服務態度滿分!

我們一共點了六款印度食物和一杯芒果特飲,盛惠600元有找,平均每人150元。雖然價錢屬於中上,但食物卻是高質且特別,想不到印度素菜是如此好吃,下次一定會再來!

參觀日期:2019年12月
感謝 Hahappi8

查看過Kailash Parbat的旅客也查看過

去過Kailash Parbat嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD