“Chilly late lunch”

Odelice! (尖沙咀分店)
6/3(週六)
20:00
香港排名第29 (共 15,148 間餐廳)
卓越獎
價位: US$19 - US$45
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
3 週前的評論 透過行動裝置

今日同朋友去尖沙咀行街,經過The One見到間fusion法國菜西餐廳環境幾好,就入去食個late lunch。

香煎帶子闊條麵 $128
特色啤酒烤雞 $145
紅肉血橙焦糖烤布蕾 $78
椰青 芒果 熱情果 冰沙 $42
杏脯果茶 $40

同朋友一齊各叫一份午市套餐,前菜我點左田園沙律,今日嘅dressing係柚子汁,味道清新,朋友就叫左周打蜆湯。

香煎帶子闊條麵係番茄底,食得出係用番茄膏調出嘅醬,又有四粒帶子,份量足夠,性價比高!特色啤酒烤雞,皮脆肉香,食到微微啤酒香味,令人有點失望係雞胸肉好乾,但配菜蕃薯條加香辛蛋黃醬超好食,炸得剛剛好,醬汁味道層次豐富,酸酸甜甜又有辣吊味。

叫左一份甜品同朋友share,créme brûlée最緊要有雲尼拿籽先夠香,每一啖燉蛋都有滿滿蛋味同雲尼拿味,上面塊橙係可以係食完燉蛋後食,refresh下口腔又會冇咁滯。

另外飲品杏脯果茶唔係就咁用糖漿加水溝出嚟,真係用杏脯乾然後再配蜜糖另上,欣賞餐廳會留意呢啲小細節。

餐廳環境採光好好,天氣好時打卡一流。

參觀日期:2021年2月
感謝 cfm820

5 週前的評論 透過行動裝置

大家滯留香港,放假都喜歡去郊遊,有時變得比市區更擠擁喧鬧,今個週日決定反其道,與朋友去尖沙咀午膳。

K11的 Odelice是家法式餐廳, brunch set 的款式挺多,我們選了青口及蕎麥餅。

是日餐湯是甘筍湯,香滑的湯中可嚐到少許甘筍蓉。

法國藍青口 -
藍青口粒粒飽滿,非常鮮甜,伴以白酒、洋蔥、蕃茄及芫荽煮成的汁,令青口鮮味提升。

蘆筍蟹肉蕎麥餅 -
蕎麥餅內放滿鮮味的蟹肉,十分足料,配以甜椒及蘆筍等,還有沙律,美味輕盈之選。

食完 brunch set 還想食甜品,點了 crepe,肉桂香滲透在蘋果裡,再加上海鹽焦糖醬,配以軟滑雲呢拿雪糕,明知邪惡但食不停口。

週日嘆個法式 brunch,很不錯的享受。

參觀日期:2021年1月
感謝 Fion1210
2021年1月22日的評論

好耐冇見朋友仔‍♀️今日同朋友仔去將軍澳食法國菜,位置仲好容易搵到,就係地鐵隔離個商場上一樓就見到啦;環境舒服又光猛,地方又大;呢餐法國菜真係抵食又大碟,食完仲勁滿足

兩個人叫咗2份午市套餐;前菜每人叫咗一樣,朋友選擇是日精選餐湯:周打蜆湯,夠哂濃郁又夠滑,好Creamy好好飲;而我就揀咗田園沙律,Fresh 沙律菜,配埋個沙律醋甜甜酸酸夠哂開胃

煙三文魚菠菜意粉 $125
三大塊整成玫瑰花形狀嘅煙三文魚;法式芝士白汁做醬汁,勁creamy,仲唔怕油膩;菠菜撈埋落啲意粉一齊食,口感豐富,意粉煮得適中,唔會好淋

橡果級伊利比亞黑毛豬柳 $ 188
伊利比亞黑毛豬柳真係唔錯,肉質好鬆軟,仲有成7塊咁多,再配埋個紅酒醬汁一齊食,好正;配菜比較多,有香滑薯蓉,仲百薯蓉粒在內,好有咬口;煎到好香嘅蔬菜半個香煎蕃茄;成碟份量剛剛好,一個人食夠哂飽

煙三文魚拼盤 $78
揶威煙三文魚,配埋青菜幼苗檸檬肉酸豆,乾蔥,特級初榨橄欖油

熱Latte + $10
個拉花好靚☕香滑Latter,飲一口Latte,咬一口餅乾

百香果 + $10
百香果鮮榨果汁,味道一啲都唔甜

Odelice! (PopCorn)
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖

參觀日期:2021年1月
1  感謝 SukiYeung
2021年1月8日的評論

好耐之前食過灣仔、尖沙嘴分店,Set Lunch有Crepe/Pasta加餐飲,都幾抵食。事隔多年,喺將軍澳開左分店,一於過黎試下晚餐。

《香煎帶子蕎麥薄餅 $135》
可能因爲係蕎麥薄餅的關係,Galette顔色比較深色,蛋味無咁突出。不過配料仍然做得幾出色,香噴噴的煙肉醬汁,配上煎到金黃色的帶子,滿有牛油香,口感多汁;加埋重量級忌廉野菌粒,味道非常芳香濃郁,保持到水準。

《經典肉眼牛排配薯條 $155》
用上新西蘭草飼肉眼牛排,叫左7成熟,肉質有嚼勁,肉味濃郁,另外提供牛肉醬汁。薯條亦有驚喜,配菜好食真係一個加分位,滿有薯香,外脆内軟,沾少少番茄醬減低罪惡感。

《Tiramisu $65》
食西餐點都想叫個甜品做Ending,叫左個Tiramisu,口感好Creamy、Rich,酒味突出,蛋糕質感軟綿濕潤,整體幾好食。

參觀日期:2020年3月
1  感謝 eatwithbabe
2020年12月11日的評論 透過行動裝置

上星期和朋友到尖沙咀,晚餐時分路經了這一間平時門口很多人等候入座的法國餐廳,剛好當日人流不算太多,我和朋友想也不想便決定進去一試

餐廳菜式選擇不少,但是主菜已經有漢堡包意粉和肉類選擇,而且價錢亦不算太貴,更有誠意的是他們還有二人分享主菜

生牛肉他他,習慣了每逢有生牛肉提供的餐廳都會點,因為生牛肉是最能夠顯示餐廳對食材的要求,這一道生牛肉並沒有失望,牛肉的質素十分高,肉質鮮嫩重牛肉香,配搭他們的調味和法式麵包,是一道非常開胃的餐前小食

主菜點了他們的經典漢堡,同樣沒有失望,包皮烤得香脆,另外漢堡扒份量不少非常厚身,配搭他們香濃的芝士,是一款味道有層次和高質素的漢堡

朋友特意點了一款香烤盲糟魚分享,同樣沒有失望,魚肉非常嫩滑,而且配搭檸檬和蔬菜作調味,多了一份清甜的層次,值得推薦

最後甜品點了血橙燉蛋,香橙的酸甜配搭了燉蛋的清甜,令到這套甜品的甜香味道帶有層次感,為這道感覺良好的法國餐畫上圓滿的句號,絕對會再來的一間餐廳

參觀日期:2020年11月
2  感謝 VankoC1

查看過Odelice! (尖沙咀分店)的旅客也查看過

去過Odelice! (尖沙咀分店)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片