“唔係麻麻地 | Mamaday下午茶”
嘛嘛地的評論

嘛嘛地
香港排名第29 (共 13,784 間餐廳)
價位: US$6 - US$26
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前的評論 透過行動裝置

今日天氣炎熱,最好就係相約閨蜜嘆一個休閒下午茶。Mamaday 餐廳名字 大玩廣東話諧音 “麻麻地”,意即一般般,十分謙虛!

其實佢係網紅餐廳,食物同裝修都係一流水準,經常要預約才有位,樓上鋪窗邊座位可飽覽窗外時代廣場和銅鑼灣繁忙街景。

微辣原味雞翼
雞翼炸得好香脆,外層鋪上芝麻,增加香味和口感,內裏肉質鮮嫩,熱辣辣咬開 仲會冒煙, 醃得入味不會過鹹!

黑松露野菌pizza
黑松露配pizza 有驚喜,黑松露濃郁醇厚配上什菌,相得益彰,pizza為薄批邊皮香脆,餅底加了一層類似薯蓉混和芝士,令松露味道更加突出!

香蕉朱古力奶昔
朱古力味道濃郁,鮮奶細緻幼滑,打成泡沫做奶昔,把本來稠口厚身嘅感覺,做得輕身順口!

紫薯芝士蛋糕
顏色鮮豔奪目,打卡一流。紫薯蓉天然果甜,配上芝士蛋糕,柔嫩細緻芝香味濃,甜中帶淡淡芝士咸香,滿足味蕾,必食之選!

感謝 foodiehumprey

3 週前的評論 透過行動裝置

餐廳本身設計裝飾都非常特別,由入門口到坐底都見到唔同既擺設,基本上你坐邊一枱都係打卡位,而且地方好闊落,完全冇壓迫感坐得好舒服,餐牌亦玩味十足,款式又多。

夏日熱辣辣慢煮炸雞明太子冷烏冬$92
炸雞熱辣辣,亦都滑捋捋,配上明太子汁既冷烏冬,酸酸地好開胃,食哂都唔會覺得好濟。

青檸蜂蜜梳打$46
青檸梳打飲得多,加上蜂蜜嗰種甜味成個層次又唔同左。

有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵$128
淨聽個名都見到有好多個蟹字,首先擺盤已經非常吸引,有兩隻蟹鉗喺面頭,中間有大量蟹肉蟹膏,再加上蟹籽增加口感,基本上冇得輸,意粉軟硬適中,結果當然係清哂碟啦。

參觀日期:2020年4月
感謝 Carol_kwonggg
3 週前的評論

難得約了媽媽岀街,而又知道佢喜歡新奇趣怪的餐廳,所以今次試新野,同佢來人氣designer cafe Mamaday @ 銅鑼灣。 媽媽一見Mamaday 就說乜咁搞笑tongue 下午時段有set lunch 至兩點半,我們叫左手打漢堡$88 有蕃茄、芝士、蜜糖洋蔥圈、生菜,好正有口感的漢堡。大愛的伴碟薯條也有一大碟 wow 另外也點了素食沙律$78, 好新鮮的沙律菜。而且仲有車厘茄同藍莓,好開胃。媽媽非常滿意! 來Cafe 當然要飲咖啡,媽媽估佢唔到選了棉花糖咖啡,我就要左個豆腐咖啡。 兩個都非常特別,棉花糖咖啡有一層厚厚的甜味,夾雜香滑咖啡,好軟又泡泡的口感,十分獨特。 豆腐咖啡就有一球雪糕,淡淡香味不太甜,混合咖啡其實似一球冷的忌廉,好香又滑。冷飲用紙飲管,夠環保,我鍾意❤️ 仲有甜品,焦糖窩夫,好脆的格仔餅,配海鹽雪糕,媽媽第一次食,因為不太甜,大愛

感謝 Lin L

窩夫又幾出色喎
近年受到奶綠男渲染下都食多左唔同小店既窩夫 今次嚟試吓唔叫主食 又發現原來佢既窩夫都幾好味仲正過饅魚飯 個啲

呢日天氣幾熱 一坐低即刻揀返杯凍飲同叫左個沙律我叫左杯洛神花柚子茶 奶綠男叫左杯焦糖脆脆咖啡沙冰 洛神花柚子茶 甜甜酸酸 飲落都幾消暑解渴 又幾開胃 岩曬食飽但想搵位坐下舒服食得落既人飲

奶綠男叫左杯焦糖脆脆咖啡沙冰 咖啡幾香濃 沙
冰幾綿密 上面既焦糖脆脆好香甜惹味 幾好飲得嚟又有啲甜食食下 唔錯仲叫過 基本野:肉食者沙律 肉食係炸雞粒 配上好足料嘅沙律菜同黃桃 配搭幾清甜得嚟唔單調 沙律都幾惹味

對於奶綠男杯焦糖脆脆咖啡沙冰印象幾好 所以叫左份焦糖脆脆窩夫 再戰多啲焦脆脆脆 焦糖脆脆窩夫中間有球既雪糕 食落微鹹香 係海鹽味雪糕球 窩夫內軟外微脆但唔會太硬身 幾好喎

旁邊仲有一兜仔奶蓋 加落焦糖脆脆 超級正 甜甜鹹鹹好惹味 再加上雪白既糖粉同紫紅既乾花瓣 擺盆都幾靚 係份起味道外觀上都好有誠意
既作品份量都幾多下 有成4塊足一個大圓碟大既窩夫 鐘意食窩夫既唔好錯過

感謝 pennywspang
3 週前的評論

約左好友食LUNCH,
終於可以試想試好耐既Mamaday。

今日去左銅鑼灣分店,裝潢玩味感十足,
坐得舒服,可以慢慢歎返個LUNCH。

午市套餐12:00-14:30,只限星期一至五,
有漢堡、飯、意粉、PIZZA揀,都幾多元化,
包一杯無糖紅茶或Americano,
亦可以揀其他飲品減HK$20,
仲可以加配其他小食~

有得食手打漢堡仲想點(With Orange Jam) HK$88

嘩一上枱超吸晴,勁多配料好豐富!
有齊生菜、蕃茄、芝士、手打漢堡同蜜糖洋蔥圈。
手打漢堡牛味香濃多肉汁,口感鬆軟特別鮮嫩,
配以半溶芝士,啖啖「芝」味無窮!
仲有份量十足既炸薯條,口感酥脆,勁滿足。

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵HK$128

濃郁蟹膏勁滋味, 仲有大量蟹籽、蟹絲同蟹鉗仔,
鮮味十足,味道層次豐富,意大利扁麵彈牙有韌性。

脆炸魷魚圈 午餐加配HK$28

炸至金黃色,香酥可口,
魷魚嚼勁十足,好食到停唔到。

比利時窩FULL(紫薯) 午餐加配HK$38

賣相吸睛,窩夫外脆內鬆軟,
紫薯蓉質感軟滑甜度剛好,
配以雪糕同吉士醬一同食用,
味道層次相當豐富。

無糖紅茶順口唔苦澀。

Americano咖啡質感醇厚好順喉。

參觀日期:2020年4月
感謝 heimenmen

去過嘛嘛地嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD