“⭐️【食物唔會麻麻哋】”
嘛嘛地的評論

嘛嘛地
香港排名第32 (共 15,251 間餐廳)
卓越獎
價位: US$6 - US$26
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年11月21日的評論 透過行動裝置

⭐️【食物唔會麻麻哋】mamaday ⭐️

一直都好想呢一度❤️今日終於嚟到喇!

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面:完全唔係用蟹柳,一絲絲嘅蟹肉再加蟹膏佈滿係整碟意大利麵上❤️猶如置身意大利南部一樣,rich得來以蟹肉嘅鮮味平衡☺️超好食!

蜜糖芥末雞翼:呢款雞翼有少少微辣,夠惹味又脆口,以蜜糖嘅甜味平衡,恰到好處☺️。雞翼已經起骨成單骨,超級方便!

店舖玩味十足,每個角落都有打卡點,食物亦超乎意料之外,怪不得成為網紅店

Mamaday 銅鑼灣
銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓

2  感謝 collins_lai

2020年11月20日的評論 透過行動裝置

< Mamaday > 銅鑼灣
琴日lunch去咗呢間人氣cafe 食物質素都唔錯

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128
蟹膏同蟹肉嘅份量都好多 每一啖都食到鹹香嘅蟹膏 而且佢唔係蟹柳 係食到一絲絲嘅蟹肉 意粉上面仲有兩隻蟹鉗 好足料

黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 $126
呢個食完個嘴會變咗黑色 有幾舊炸魷魚圈 炸得香脆 仲好彈牙 另外仲有墨魚滑 燉飯入面都有好多墨魚膠 墨汁好濃郁 抵食

隨便炸啲啦 $98
姐係炸物拼盤 有魷魚圈、炸蝦、洋蔥圈同薯條 另外有茄汁同沙律醬俾你點 每樣都炸得好香脆 薯條粗切 唔會淋晒 整體份量都幾多

黃金啊婆塊皮 $48
幾清新嘅青蘋果沙冰 甜甜地唔酸 可以解膩

士多啤梨奶昔 $46
野飲好靚 打卡一流 成杯都唔太甜 士多啤梨味突出 配埋上面嘅奶泡飲好正

感謝 blissfulfoodiary
2020年11月18日的評論 透過行動裝置

好高興第一次為這家寫出食評,作為銅鑼灣食神,本來對銅鑼灣道路應該好熟悉。竟然都搵咗幾耐,霎東街過天橋近街市方向,未到南洋酒店,就是呢間銅鑼灣穩世Cafe(可能係我孤陋寡聞....)

作為一間香港人店,佢都滿有香港人特色,有機會你睇吓餐牌,定會送上微微一笑。

服務員嗰種係真誠嘅態度,我都喜歡嘅。總好過虛情假意,講返地方舒適,人流都比我想像多,喺銅鑼灣,如果想搵地方hea下呢個都係好地方。

睇到我食評都知道我對食品,不會多作描述,如果好食的話。

今次嚟到係Tea Time時間,我都係想靜靜咁樣,渡過一個好平常嘅下午,當然餐牌我見到mojto 一定試吓啦 ,就知嗰間餐廳嘅功力,叫餐嘅時候我同佢講我揸車嘅,服務員好細心好淺酒,最重要係沙冰上薄荷葉打碎呢個好特別應該係第一次

飲品方面我叫咗甜品,抹茶味夾餅。佢onSide配左紅豆。非常之夾,可以用好食來形容,跟少少甜奶,正正夾返有啲人唔鍾意食太甜,但有啲人又喜歡甜,細節做得好好。

值得推介!:yummy:

1  感謝 hk_wine_market
2020年11月18日的評論

呢間嚟自台北嘅Cafe,裝潢以街頭風塗鴉為主題,玩味甚濃更獲得最優秀開飯西式餐廳同至尊大獎
每天都一樣的沙律(+$8)
新鮮翠綠嘅沙律菜配上清甜車厘茄、紅桑子同火龍果粒,以日式胡麻醬調味,感覺清新解膩
有得食手打漢堡仲想點?+日本雞蛋($98)
漢堡包搽上牛油烘脆,不過包身略為有d乾手打漢堡扒邊位煎至微焦,食落牛味濃郁,如果多番d肉汁就更好 配上爽脆生菜、新鮮蕃茄、半熟煎蛋、鹹香嘅車打芝士同炸蜜糖洋蔥圈,層次非常豐富,另外加入酸甜嘅千島醬。
原味薯條(+$18)
呢到嘅薯條係連薯皮,每條都炸到金黃,內薯肉綿密
又係黑松露野菌比蕯⋯好悶呀($116)
薄餅香脆薄身,係傳統意大利批底底層搽上綿密嘅黑松露薯蓉,再舖上爽口嘅野菌芝士份量多到覆蓋哂成個表面,仲有黑松露醬做點綴,味道非常濃烈
自家製手工蛋糕(+$28)
是日蛋糕係花生醬煉奶芝士涷餅花生醬味道濃郁純厚不過稍為蓋過芝士味。面頭淋上香滑嘅煉奶,甜而不膩。最值得讚係有麥維他餅底,口感更加豐富

感謝 Quest09595597620
2020年11月17日的評論

之前有到過尖沙咀店食過晚餐,覺得銅鑼灣店座位雖然沒有太多,但相對坐得比較闊落舒服,尖沙咀則坐得比較迫。但店內裝修一樣有很多打卡位置。餐牌的菜式名稱同樣攪笑呃like。晚餐只有單點,而平日就有餵飽你午餐供應,價錢比較抵食。
午餐點了[有得食手打漢堡仲想點],大大份的,賣相吸引,烘過的包皮夾著充滿牛肉的手打漢堡,牛肉不會煎得過熟令肉質死實,食落仍然充滿肉汁,還有炸得香甜的蜜糖洋蔥,配上生菜,蕃茄,芝士來減輕油膩感,醬汁亦不會過多令包身變得淋身。一大堆的粗身香脆薯條好味又邪惡。
另外一客午餐是魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉,濃濃的蕃茄醬汁包著每條意粉,酸酸甜甜令人愈食愈開胃,炸芝士有拉絲感,魷魚薄片則增加口感,整體不錯啊。
午餐還可加$要一客比利時窩夫,有抹茶/紫薯/焦糖的選擇。我選的紫薯窩夫賣相吸引,烘得外脆內軟的窩夫內有少許紫薯粒,配上紫薯泥,一球的茶味雪糕及煉奶,十分抵食。

1  感謝 chickenwingtip

去過嘛嘛地嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片