“Mamaday:超旺既銅鑼灣樓上cafe”
嘛嘛地的評論

嘛嘛地
香港排名第34 (共 14,732 間餐廳)
卓越獎
價位: US$6 - US$26
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前的評論

限聚令之下,兩個人都費事去得遠,近近地去老地方啦。係呀就係老銅既樓上Cafe Mamaday。

今日居然冇午餐餐牌,可能因為係聖誕假期前夕既關係啦。咁我地就試吓主餐牌既新野啦。

今天我咩心情?關你咩事先?比薩 $118+10%

比薩呢度一向都整得幾好。今日揀左個是日口味比薩食,有芝士同火腿。比薩一貫超薄底,超脆口。比薩一開6塊,每塊上面都有一塊非常咸香既風乾火腿,配上唔咸既芝士,味道都ok。呢個比薩特別在於佢地加左d薯蓉係面,食到薄脆餅底同軟綿綿既薯蓉。如果可以都d芝士,等佢冇咁乾就更好啦!

蕎麥麵沾魚露配美利堅合眾國草飼牛扒扒扒$152+10%

黎過幾次都冇試過呢度d扒。原來呢個係早午餐,跟餐有沙律,蝦片同水果,好豐富喎。牛扒叫左5成熟,廚師好細心已經幫手切開左7份,份份都係超厚切,份量十足。生熟程度難得啱啱好半成,牛味幾濃,不過咁啱有條筋同埋半生熟所以有d咬口。賣相幾靚,唔錯。伴碟係一兜少少既蕎麥麵加左木魚碎同日式芝麻醬,一啖就食完,清新健康。兩塊大蝦片超脆,可以點伴碟既甜酸辣醬食。兩塊大蝦片下面原來係沙律同水果,原來佢地係平時加錢跟餐既沙律,新鮮沙律菜配上幾塊新鮮藍莓和紅桑子,再加上日式芝麻醬,清新健康。

午餐時候有好多人walk in 居然要等到第11號,大家想黎就記得訂位啦!

感謝 PickyCouple616403

4 週前的評論 透過行動裝置

型爆嘅樓上店名字攪鬼、餐牌特別菜名玩嘢、出品唔差
點咗個《都幾辣的泰式打抛豬烏冬》
濃厚泰風味,香辣酸齊惹味十足
加多杯醇厚既Cinnamon Coffee 燒過既玉桂好鬼香☕️
呢餐味蕾全開,食得好過癮嘅一餐

感謝 maggielauyy
4 週前的評論 透過行動裝置

媽媽愛新鮮事物。今日天朗氣清便帶她去人氣店Mamaday吃飯打卡。

媽揀了必吃的軟殼蟹pizza。Pizza大大個是我們喜愛的薄批,批焗得香脆,有薄薄的薯蓉,蟹柳,菠蘿和千島醬。Pizza上那隻炸得香脆的巨無霸軟殼蟹真係無得輸,好好味!

我選的辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯好食又抵食。大大碟上面鋪滿肉碎和豬頸肉。初食覺得辣,愈食愈開胃。日本蛋香滑,飯香甜有咬口。媽都讚好。

士多啤梨奶昔又香甜又滑,好味。

吃得滿意,每人消費约170元。碟頭大,吃不完打包了半個飯回家。

店員服務態度很好,抵讚。

感謝 aliceyuens
4 週前的評論 透過行動裝置

朋友聽到我約佢去Mamaday,已經話個名咁特別,上到去無論裝修、擺設、以及餐牌都好有玩味,地方選闊落,即使我地Lunch Time去都坐得好舒服。

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $124
鰻魚燒得好香亦好大塊,鰻魚汁同鰻魚好夾,加上木魚碎非常好味,蛋包飯最緊要梗係蛋,蛋香味濃,滑嫩,而且粉量非常多,好抵食。

哇,係鴨肉喇沙蛋麵呀 $98
鴨胸肉非常有鴨香,油脂分佈平均,有肉汁得嚟唔油膩,喇沙味道帶辣,蛋麵煙韌
有咬口,炒得好乾身,但唔會覺得好Dry。

美式咖啡
午市套餐跟Americano,咖啡味香,唔酸亦唔澀,非常高質。

感謝 Carol_kwonggg

最後叫左杯豆腐豆腐豆腐咖啡
佢係咖啡上面加左嘅豆腐雪糕
個豆腐雪糕好好食 豆味好濃 值得一試

感謝 Jennielee20

去過嘛嘛地嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD