“美味豐富台式晚餐”

桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳
香港排名第5 (共 202 間小吃)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
3 週前的評論

前幾日屋企電視壞了,剛好在將軍澳廣場行街,就順道看看大型電器店,最後都未選到心頭好 不過就食到一間好食的台式餐廳
當天七點半來到,已經有十幾人在門外排隊,一邊是等買外賣,一邊是等待進店用餐,真是很受歡迎~
——————————
地獄三盛牛肉麵 $73
這個牛肉麵是地獄口味,不知道是否真的那麼辣,三盛分別有牛腩、牛丸和腱心牛肉,份量真的很足☺️未食已經聞到陣陣辣椒味~ 果然牛肉湯底配上辣椒味,很惹味!牛腩滷得很軟,台灣麵煮得剛好,軟軟的,可以吸收湯底的精華好食
煲仔紅燒肉定食+原盅燉湯 $88
這個定食和燉湯,真的可以兩個人share!紅燒肉是半肥瘦,滷到很深色,還有豆腐乾和雞蛋,所以食起來不會很單調 旁邊還有台式酸菜,酸酸甜甜,配飯一流!
燉湯是無花果雪梨排骨湯,味道偏甜,有滋陰潤肺的功效,飲完都覺得變健康☺️
麻辣豬肚 $38
麻辣豬肚份量很多,味道夠麻夠辣,食多幾條會感覺到嘴唇會麻 喜歡食辣的朋友,可以叫叫這個。
黑糖珍珠鮮奶 $29
這個黑糖珍珠鮮奶,味道與其他台式飲料店有點分別,因為珍珠有很濃郁的黑糖香氣,還帶點焦糖味,混合鮮奶一起喝,很香~甜度夠
芝士奶蓋阿里山金萱 $28
起初對芝士奶蓋都沒有太大期待,但原來都很不錯 芝士奶蓋很厚,飲到很香濃忌廉和奶味☺️雖然裏面是用上茶包,但茶香味同樣很夠,越飲越香

感謝 haru d

3 週前的評論 透過行動裝置

放假去左幫舊同學搬家,佢搬入將軍澳,攪左成日,係時候食晚飯,佢請我去附近的將軍澳廣場食台灣嘢,去到桂花小幸門口已有不少人等位,我們以自助式取票等位,店員叫號碼安排入座後,客人要到收銀處落單付款,食物會由店員送上。酥炸排骨雞肉飯,排骨炸到金黃色,十分酥脆不油膩,雞肉飯夠份量,雞肉飯加入葱花、炸過的蔥頭和醬汁,伴匀食十分美味!紅燒滷水雞翼麵,雞翼滷得入味。肉質滑嫩,湯底有得揀,牛肉湯或清雞湯,有辣有唔辣,我揀左清雞湯,配彈牙的台灣麵,味道不錯。加滷水蛋,蛋香入味。台灣烤香腸味道帶甜味。滷水豬手夠入味,豬手皮有口感,滿口都是骨膠原。芝士奶蓋阿華田,阿華田味濃,芝士奶蓋滑溜,味道甜中帶少許鹹味,比普通阿華田好公飲好多。日式紅豆抹茶,紅豆林甜,抹茶味香。

感謝 LUIHANG210
2020年4月23日的評論

偶爾也會過來這邊吃飯,整體份量大份,味道帶台灣的地道,台式茶飲款式多。而且價錢划算,沒有加一服務費,都是以自助形式下單。餐廳無論外賣或堂食,均很受食客歡迎,常常都要排隊等候。

地獄三盛牛肉麵
材料:腱心牛肉、牛腩、牛丸、蘿蔔,材料大件、豐富。牛腩炆得入味,肉質厚件;牛腱是肌肉位置,筋多且肉質結實。
湯底:地獄麻辣牛肉湯,棕楬色、香辣濃醇的。地獄辣度是特辣程度,對於嗜辣者來說特別過癮。湯頭應該加入大量辣椒、辣椒醬、香葱、滷包等熬製,出色是沒有牛肉膻味。
麵底:台灣麵

蕃茄花枝丸麵
材料:花枝丸大大粒,口感彈牙有嚼勁,還吃到花枝小粒呢。
湯底:特濃蕃茄湯,濃郁酸甜,還有些蕃茄切成小塊。
麵底:台灣麵

另外,還加配些前菜,上湯浸白菜仔、滷水豆腐、涼拌貓耳朵,都是些開胃細小碟,跟朋友分享,份量剛好。

當然不少得台式飲品。
脆脆柯華田
冰凍的柯華田底,上面有忌廉及脆脆,帶點麥芽香。不過,柯華田味道淡了點。

感謝 yoyo_cly
2020年4月23日的評論 透過行動裝置

今晚太夜收工費事返屋企食,就同同事一齊食完晚飯先至返屋企,見呢間台灣食店開左好耐都未試過,現在又冇得去旅行,就一於入去試吓,已解相思之苦,店內嘅環境都幾寬敞舒適,即刻睇吓餐牌都幾多唔同款式嘅食物,我哋叫左幾款美食和兩款特飲來品嚐一吓
鹽酥雞排滷肉飯:雞排外脆,鹹度剛剛好,好惹味,滷肉好入味,撈飯一流
另外跟餐加15蚊要左兩個小食,滷水豆腐和涼拌黑醋茄子
滷水豆腐:普普通通,好處一啖一粒
涼拌黑醋茄子:茄子軟滑,酸酸尾尾,食完胃囗大開
三盛紅燒牛肉麵:腱心牛肉炆得好腍滑,牛腩一層筋膜 一層肉,一咬即開,牛丸咬落爽囗味濃,台灣麵入囗煙煙韌韌,紅燒牛肉湯底,好香濃牛肉味,飲完唔囗乾
椒鹽花枝丸:大大粒香脆爽囗彈牙
台灣烤香腸:台灣香腸真係特別美味可囗
夏日水漾鮮果茶:有藍莓、火龍果、士多啤梨、青檸、檸檬和西柚呢幾樣鮮果,好香茶味,入口味道似百香果
蜂蜜檸檬蘆薈:甜甜地,好多蘆薈粒增加囗感
以後返工或收工都可以來呢度醫肚

感謝 Kwok C
2020年4月20日的評論 透過行動裝置

▪️麻辣牛肚 ($42) 餐跟兩款小食 ($15)
桂花小幸既前菜真係好高質‍♀️ 黑醋茄子份量大大份,酸酸甜甜十分醒胃, 就咁樣沾醬黎都未食最好食,應該要將茄子撕成一條條咁食更重口味!手拍青瓜我諗大家都唔陌生,係必備既前菜,凍冰冰食更爽口。而麻辣牛肚cp值極高,酸辣惹味,份量仲一啲都唔孤寒,撈飯食一流!
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️蟲草花杞子豬肚雞湯飯 ($73)
平時食野一啲都唔養生既我,同親媽咪食飯都會叫一道聽個名好似好健康嘅食物。今次媽咪睇準佢又有蟲草又有杞子,就叫左依個湯飯。果然無令我媽咪失望!用料十足,味道都唔淡,融合咗咁多種食材嘅精華,飲完個人慶慶地好舒服
▪️煲仔紅燒肉定食 ($73)
紅燒肉煮得幾入味,但質地上無我想像中淋,搬肥瘦嘅口感食落富有層次。相信好多人食多兩舊紅燒肉就會濟左,呢個餐好細心嘅地方係佢仲附帶一碟酸菜,醒下胃之後又可以再食
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️3/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️黑糖珍珠鮮奶,芝士奶蓋白桃烏龍($29,$29)
我媽媽話次次黎都一定要叫黑糖珍珠鮮奶,咁我相信依款飲品真係好難整得唔好飲 但我自己就覺得芝士奶蓋白桃烏龍既味道清香得黎,飲啖芝士蓋又充滿奶香,一次過滿足我兩個願望☺️
Overall ($261)
桂花小幸 (將軍澳)
將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖

感謝 amber1117

查看過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳的旅客也查看過

去過桂花小幸 b+bc cafe - 將軍澳嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD