“貼心服務火鍋店”
打邊爐的評論

打邊爐
訂位
訂位
Eatigo
香港排名第1,986 (共 13,986 間餐廳)
價位: US$26 - US$77
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
2020年6月30日的評論

今天與朋友相約一同晚膳,一向是火鍋愛好者的好友推介到此進餐,說這裡食材新鮮,服務質素良好,於是我便隨他到此一嘗究竟。

餐廳防疫措施做得充足,入內需要先量度體溫,亦會提供酒精搓手液,而且每位客人均會派發一個口罩套,進食前職員亦會先用熱水清洗餐具,服務相當貼心安心。

枝豆
未點菜前先奉上一碟枝豆小食,枝豆呈現青綠色,豆穀略帶鹹味,是不可食用的,枝豆粒味道清香爽甜,口感粉糯紮實,是十分健康的餐前小食,且含有豐富的蛋白質及纖維。

冰火魷魚
魷魚貼心地切作一小塊以方便進食,入口肉質新鮮,味道香辣爽脆,鮮甜嫩滑,於表面灑上白芝麻使味道更香口惹味。

刺身
刺身點選南非龍蝦仔一隻,贈送了日本希靈魚,是限時放送的。上桌時,兩款刺身均由冰粒冰鎮著,南非龍蝦仔肉質新鮮結實,嚼勁十足,味道甘甜嫩滑,鮮爽味濃。日本希靈魚口感鮮甜爽脆,微酸帶香,用作頭盤開胃相當適合。

意大利蕃茄薯仔牛坑腩鍋
火鍋湯底選擇了意大利蕃茄薯仔牛坑腩鍋,湯底用料十足,蕃茄份量眾多,其餘還有粟米、蔥蒜、菇類、薯仔、牛坑腩,牛坑腩入口軟腍嫩滑,而湯底味道則清甜香濃。

新鮮牛白肉
牛白肉又叫牛胸肉,是接近胸骨的軟骨位,色澤呈現透白,口感彈牙爽口,味道牛味濃郁,充滿油香,而且帶股牛羶香氣。

頂級本地手切肥牛
肥牛分量充足大塊,脂肪分布均勻,肉質新鮮肥美,口感細緻嫩滑,鮮甜軟腍,味道充滿油香,牛味濃郁。

脆鯇魚
脆鯇魚食糧是蠶豆,因此肉質結實,口感柔韌清爽,有嚼勁,味道鮮美軟滑,脆口彈牙,而且沒有腥味。

嫩滑鴨血
鴨血選用厚切方式,色澤呈現暗紅,表面細滑,幾乎沒有氣孔,口感柔滑鮮美,軟嫩細緻,如同豆腐口感一般,味道不太重腥味。

農場鮮雞子
雞子是雞的睪丸,色澤乳白,上桌時使用冰粒及液體浸放著,雞子分量充足,入口新鮮,口感爽脆綿密,軟嫩鮮美,且有滋陰潤燥等功效。

自家製鮮炸響鈴
響鈴是即叫即炸的,色澤呈現金黃,內餡放有紫菜,入口外脆內軟,酥脆香口,味道帶有濃郁的黃豆香氣。

甜粟米
粟米粒粒飽滿圓潤,色澤金黃,口感脆嫩新鮮,皮薄多汁,香甜可口,且含有胡蘿蔔素、玉米黃素,具有保護眼睛的功效。

娃娃菜
娃娃菜外形畢直平整,葉子色澤嫩黃,纖維幼細,口感爽滑鮮嫩,味道潤滑甘甜,清淡健康,可以幫助清熱降火,排出毒素。

整體而言,環境舒適寬闊,乾淨衛生,裝潢富有中國風味,服務質素良好,食材新鮮出色,是與家人朋友吃火鍋的好選擇。

參觀日期:2020年6月
感謝 PatrickCheung0502

2020年1月15日的評論

冬天季節,羊腩煲開始出爐, 佐敦雖然好多打邊爐店選擇,但這一間唯一出色的邊爐湯底好出名,尤其是黑羊羊腩煲,佐敦只此一間 !

必吃羊腩煲,採用黑羊,肉質鮮嫩,骨肉分明,食落口分別到同普通羊腩不一樣,嫩滑帶點羊肉香味

服務員推介- 貴妃滑牛肉$108 好特別,用新鮮牛奶與牛肉攪拌,肉質鮮甜新鮮,很出色

智利特大刀貝蚌$108 跟我掌心一樣大,新鮮鮮甜,超正!

自家制韭菜餃 $43 足料多韭菜

珊瑚蚌 , 新鮮爽口!

家製竹蔗茅根水/ 自家製香茅檸檬薏米水, 下火,不太甜,正合我心意

最後送上驚喜甜品,凍雪梨杏仁雪耳糖水,絕對不是求其普通糖水,真係喜出望外!值得再來!!!

參觀日期:2020年1月
感謝 wanwan113
2019年12月6日的評論

上星期日早上去行山,晚上當然要去大食一頓補充體力。天氣轉涼最又是吃火鍋的季節。佐敦這火鍋店裝修走中國風,電子落單很方便。

刺身拼盤
我們選了海膽和赤貝,都很新鮮。海膽很大瓣,鮮甜甘香,配有青瓜片和紫菜,兩種食法。赤貝厚肉,超級爽脆。

冰火魷魚
份量很足,水魷魚冰冰涼涼,很爽口,配上惹味辣汁和芝麻,很不錯的小食。

椰子沙白蟹窩
材料豐富,有很多蜆,都沒有沙,很乾浄。重點是花蟹,有一大隻,新鮮鮮甜,肉質嫩,但要注意不要煮過時哦!湯底有海鮮鮮甜,還有椰子清香,很好喝。

牛柏葉
黑色的牛柏葉沒有經過漂色,食得安心。牛柏葉很爽口,不韌。

牛白肉
賣相一流,白玫瑰花造型漂亮極了。我第一次食,感覺過癮,雖然應該是肥肉,但非常有牛香,口感少少爽。

鮮腐竹片
這也是第一次吃,鮮腐竹豆味香濃,滑滑的,但不會太軟爛,很特別,吸收湯汁更好吃。

豆苗
吃火鍋又怎會少得了蔬菜,豆苗是我的最愛,一盤份量足,豆苗香,吃的過癮。

飲品方面,我們選了自家製檸檬薏米水和菊花蜜,都是比較清潤的,適合吃火鍋下火。

最後,餐廳還附送了甜品。甜品是非常清潤的桃膠紅棗雪耳糖水,喝完感覺非常滿足。

參觀日期:2019年12月
感謝 FoodieFoodie_84
2019年10月9日的評論

裝修走古色古香風格,以電子PAD代替傳統餐牌,多款火鍋湯底及配料選擇,亦提供小食,幾多元化!

3款自家製飲品 (菊蜜/竹庶茅根水/香茅檸檬薏米水) ($23),每款都岩打邊爐,比飲汽水更健康,比支香茅檸檬薏米水我呀.......唔該!

等緊個湯鍋滾起時,食住呢客黃金炸淮山 ($88)先啦,望見咁多咸蛋黃醬汁包圍住D炸淮山,未食已知邪惡度爆燈
即叫即製,入口相當熱辣辣,一股咸蛋黃嘅香味佔據晒口腔內,炸淮山口感似食緊炸薯條,令人食唔停口呀!

係多款特色湯鍋中,呢客養生花膠翅裙冬瓜燉鷄鍋 ($268)能夠脫穎而出,不無原因嘅,只係睇D料就知啦!

超級足料,包括冬瓜環,花膠翅裙,竹笙,松茸,紅棗及鷄餚製而成

先飲啖湯,奶白色好鮮甜呀,不禁一口氣飲左一大碗; 跟住再食埋佢個花膠,夠大隻又黏口; 竹笙索湯爽口唔在講; 連帶個冬瓜件亦好鮮甜,再食埋少少鷄肉,超級大滿足!

侍應推介呢客日式櫻花牛肉 ($298),可以一牛兩吃,賣相吸引,肉色鮮明,一片片舖成個山咁!
可以當刺身食,點配柚子醋,清新嫩滑!
放入湯拖幾拖就食得,肉味仲出,但仍然能保持果份嫩滑,略帶少少油香,比較喜歡呢個食法1

呢度嘅丸/餃類都係自家製,咁就叫D試下啦

身為芝士控嘅我,呢客手打釀芝士鮮牛肉丸 ($55)絶對要點啦,唔係細粒架,快D放佢入湯先

烚完仲變大粒左D,咬落感到相當札實,有口感,裏面有芝士餡,可以做到拉絲效果,芝牛呢個好拍檔,又一次取得高分!

呢個瑤柱竹笙菠菜餃 ($48)係新出品無耐,隻隻乾身飽滿

餡料係滿滿菠菜,食到少少竹笙嘅爽滑感,調味得唔錯,第一次食呢種餡料嘅餃子,原來都確實令人有驚喜感覺,至少我有!

呢客皇帝菜 ($48),擠到個器皿實一實,變成"擠迫戶"......哈...哈.....! 個湯底已經夠甜,烚完嘅菜入口仲帶多一份甜味!

已經食到好飽,準備叫埋單之際,服務周到嘅侍應送上呢客冰凍紅棗桃膠雪耳糖水作為甜品,夠晒冰凍又清甜滋潤,忍唔住食晒成碗,感覺舒服,為呢一餐寫上完美句號!

一餐打邊爐嘅成功關鍵,不外乎湯底及配料質素,呢間用足料,唔少仲係自家製出品,食客係食得出嘅!  邊有得拗?!!  (哈..哈....)

參觀日期:2019年10月
感謝 gingerszeto
2019年9月5日的評論 透過行動裝置

朋友前一日話想約我去打邊爐,我問佢去邊間間?佢話我咪講左打邊爐囉原來打邊爐就係間舖嘅名

濟公豬骨鍋:
胡椒味好濃,唔單止有超甜粟米,秀珍菇同蘿蔔仲有好多有骨髓嘅豬筒骨,超正超足料

鮮炸午餐肉:
即食香脆惹味。但放湯後肉質介乎脆軟之間,口感更佳

美國肥牛:
脂肪比例平均,牛肉味濃

墨魚花:
墨魚爽滑有鮮味,煮耐咗都唔會韌

炸枝竹:
同胡椒湯係絕配,一定要叫

手打梅菜豬肉丸:
梅菜味唔係好濃,但食得出豬肉新鮮,質感彈牙

芝心鳳尾蝦:
外層用蝦膠包住,蝦膠爽滑,原隻大蝦新鮮彈牙仲有蝦膏,咬開仲有芝士流出,必吃之選❤❤❤

唐生菜:
生菜翠綠爽甜,可以中和一下油膩感✌

自家製竹蔗茅根水:
味道清甜又冰涼,清熱氣首選

侍應服務好好,好有禮貌,會成日幫手加水同撈起火鍋裏面嘅泡泡同油

參觀日期:2019年9月
感謝 angelee1989

去過打邊爐嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD