“地道船麵”
泰浓面的評論

泰浓面
使用外送服務
香港排名第167 (共 15,647 間餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年10月8日的評論

好耐冇去泰國旅行,突然間好掛住泰國街邊個啲地道嘅小食檔一次食幾碗船麵嘅痛快感今次就去咗尖沙咀呢間專食地道船麵嘅泰濃麵搵番泰國嘅味道。呢度嘅船麵可以自由選擇配料、湯底同麵底,除咗經典嘅船湯之外仲有得揀冬蔭公湯或者清湯,麵都可以揀薯粉、金邊粉、河粉等。呢度嘅配料都好講究,安格斯牛肉、卜卜蜆、廣島蠔、飛驒和牛、龍蝦甚至芫茜山都有,令到成個麵矜貴咗

卜卜蜆、船湯、薯粉
船湯賣相好有泰國嘅感覺,色澤好深色,飲落都好濃郁甜甜地,味道幾正宗。卜卜蜆大大隻,有唔少隻,另外薯粉屬於比較幼身,有啲似粉絲,索晒啲湯幾正

頂級安格斯牛肉、船湯、薯粉
呢款就換上安格斯牛肉,牛肉幾大塊而且幾腍滑,質素唔錯。

泰式小食拼盤(泰式炸蝦餅、炸雞翼、炸芝士雲吞)
食泰國嘢又點少得香口小食,呢個拼盤有齊炸雲吞、炸雞翼同炸蝦餅3款邪惡炸物蝦餅中間有個窿好似donut咁好得意,全部都炸到金黃色,其中雞翼好入味juicy,炸雲吞入面嘅芝士味就淡咗少少,可以再濃郁啲。

泰式青檸梳打特飲、泰式龍眼冰特飲
最後叫咗2款特飲,龍眼冰入面有勁多龍眼肉好足料,飲落清甜,青檸梳打飲落就夠晒爽。

人均消費:$160
推介指數(10分為滿分):7.5分

參觀日期:2021年10月
感謝 Holly W

2021年10月6日的評論 透過行動裝置

次次食泰國菜嚟嚟去去都係pad thai/咖哩 今次食船麵!
黑豚肉船湯河粉69
雞髀肉船湯薯粉69
泰式小食拼盤69
(泰式炸蝦餅、炸雞翼、炸芝士雲呑)
泰式碟豆花特飲28
船湯幾甜 似滷水豬骨味啲蘿蔔吸晒個湯但都食到蘿蔔本身嘅清甜薯粉夠彈牙 個湯底仲有魚蛋都好彈牙 炸豬皮建議浸少少湯就好快啲食 太冧冇咁好都幾足料好多豬肉同雞肉 但覺得鞋咗啲乾咗啲小食一般啦炸蝦餅想多啲鮮蝦味 芝士雲吞一定要趁熱食
飲品偏甜 唔中意太甜記得叫小甜
上菜速度幾快 幾啱返工lunchtime去食
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
泰濃麵 (樂道) (尖沙咀)
尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖
#7eating尖沙咀#7eating銅鑼灣-#7eating泰國菜

感謝 7eating
2021年10月5日的評論

之前吃過這間的銅鑼灣分店,今次帶媽媽來到尖沙嘴逛街,居然見到這裏有間泰濃麵,一於入去撐檯腳!裝修平實簡單,但食物就好有水準,特別是招牌船麵,必食!
——————————
黑豚肉船湯+金邊粉 $69
船湯味道濃郁帶甜,後味充滿八角、甘草等香料的清香,非常合口味!黑豚肉的肉味重,沒有豬騷味,口感嫩滑點就更好!

頂級美國肥牛加泰式河粉 $69
美國肥牛份量多,肥瘦比例剛好,不會太膩,半熟牛肉嫩滑入味,再吸收湯底的濃香,層次豐富~

泰式小食拼盤 $69
小食拼盤有泰式炸蝦餅、炸雞翼及炸芝士雲吞各兩件,特別適合兩個人happy share最推薦炸蝦餅,啖啖飽滿蝦肉,彈牙又鮮味,正!

唐山菜配秘製腐乳醬 $29
菜式普通,但就好有驚喜!秘制腐乳醬比過往食到的更柔和惹味,搭配唐生菜同食,不會喧賓奪主之餘,菜的甜味反而更突出。

感謝 haru d
2021年10月5日的評論 透過行動裝置

前菜:
1. 青木瓜沙律 $49 (7/10)

小食:
2. 炸雞翼 $38 (7/10)
3. 炸蝦餅 $48 (7/10)

主食:
4. 黑豚肉冬陰公湯金邊粉 $49 (8/10)
5. 雞髀肉船湯薯粉 $49 (8/10)

飲品:
6. 龍眼冰 +$14 (7/10)
7. 蝶豆花特飲 +$14 (7/10)

甜品:
8. 泰色特色糕點拼盤 $39 (7/10)
- 泰色椰汁糕 3件
- 泰色斑斕糕 3件

感謝 Navigate48681519062
該評論乃Tripadvisor會員主觀個人意見,不代表TripAdvisor LLC公司。原文語言為中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2021年9月21日的評論 透過行動裝置

今日lunch 經過呢頭,見到呢間泰式船河,由於本人極鍾意食冬陰公,見到門口啲相好似幾吸引就決定試吓,果然有圖有真相冇㨂錯

叫左卜卜蜆冬陰公湯麵,初頭以為唔會係啲相咁架啦,應該係細蜆,點知嚟到啲蜆超級大隻 仲有成5-6隻!配料仲有蝦同青口都算冇偷雞!
個湯真心唔錯,成日食冬陰公嘅我都覺得呢個做得好濃味,唔太䶢又夠酸辣,差啲飲晒成碗野!
另外因為想健康啲就叫左烚唐生菜配秘制腐乳醬
呢個就比較不過不失。見好多人試佢個炸芝士雲吞,下次會再嚟試吓

感謝 wingsuml2020

查看過泰浓面的旅客也查看過

去過泰浓面嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片