“海膽大片又鮮甜”
丼瀛的評論

丼瀛
訂位
31/5(週日)
20:00
網上訂購
香港排名第1,168 (共 13,796 間餐廳)
周圍地區: 觀塘區

正到爆炸
整體刺身肉質爽口新鮮
好味道‍♀️‍♀️
屋企人好鍾意餐廳播晴天林既歌

~丼瀛特選丼 (後) (高杯)
~松葉蟹肉海膽甜蝦丼 (前) (大碗)
~脆炸流心粟米餅 。

參觀日期:2020年4月
1  感謝 Letsgocrazyjanet

2020年3月15日的評論 透過行動裝置

朋友話帶我去食好西, 之後黎到觀塘就上左呢度啦, 未入去已經感受到係黃店, 然後睇餐牌見到d食物吸引到我入到去仲見到好多文宣!環境都幾舒適, 夠寬敞企理, 感覺不錯。
【丼瀛特選丼】
第一次見到呢杯丼, 內心感受到份量超多, 當中有帶子、三文魚、三文魚腩、擺位又靚, 就咁睇落去都覺得好靚, 另一方面丼飯同刺身既份量剛好, 唔會好似出面d咁, 食完刺身之後仲會食剩大量醋飯, 大力推!
【三文魚腩海膽卷(4件)】
呢度既三文魚腩味道都算幾好, 冇雪藏味得黎仲有鮮味, 又夠厚, 食得好過癮, 海膽份量充足, 帶有鮮甜味, 唔會苦亦都唔會腥。 ✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧
【流心芝士漢堡扒(2件)】
一口咬落去d芝士爆晒出黎, 連埋漢堡扒口感極讚!
【日本蕃薯】
咬落既口感好似蕃薯同芋頭之間, 食起上黎唔似薯, 又唔似芋。
【天龍卷(4件)】
嘩...壽司中間係炸蝦, 隻蝦都幾大隻, 鋪上火炙三文魚同三文魚籽, 加埋千島醬, 味道岩岩好唔油膩, 入黎食野我推叫呢樣。

參觀日期:2020年3月
感謝 IG-foodie_felixchow
2020年3月1日的評論

在觀塘工作的朋友介紹這家位於廠廈的日本餐廳, 話<几正喎>!
今天就帶兒子到這邊午餐. 到達之時, 看到店內己客滿一半了!
還有家長們帶著小朋友用餐呢! <家長 & 細路>就是抵食的指標.

野菜=沙律淋上胡麻醬

巻物
外表有如越南的米紙卷, 不過換成三文魚甘筍沙律菜伴胡麻醬
味噌湯 很正常的味噌湯.
忌廉蟹肉薯餅
以忌廉為主的炸薯餅, 感覺以SHOW ME YOUR LOVE 的炸薯餅版本.

丼瀛特選丼
多個午餐, 花多眼亂, 選擇困難症又發作了!
不過, 看到牆上標示<熱賣中>的圖片, 就有點心動.
赤牡丹蝦1隻&帶子1件
蝦和帶子的味道比較清, 比較適合單獨品嚐!
牡丹蝦肉質是軟綿綿, 糊糊的甜, 而帶子則是爽甜.

這二片較淡色的刺身, 本以為是油甘魚, 原來是2片劍魚腩 初初入口時是清甜, 然後那油花的味道就慢慢滲出來.
就因為這個是以甜和魚油為主, 為免影響到劍魚腩的原味, 所以只需要少量醬油就足夠了.

海膽1格
個人覺得, 海膽一定要跟飯一同享用.
海膽軟綿綿, 不用咬就可吞下去.
為了延長海膽留在口裡 / 味蕾的時間, 所以自己偏愛把海膽跟白飯一同享用.
海膽, 我來也!

三文魚2片
三文魚配白飯, 就變成三文魚壽司了!

三文魚籽
鹹鮮的三文魚籽, 單獨享用, 確實偏鹹. 當然, 又是配白飯!
只是多粒魚籽較易跌下來!
不過有餐匙, 可以有儀態地食三文魚籽跟白飯了!
還有那翠綠的紫蘇葉, 包著白飯也不錯.

香蔥牛肉烏冬
兒子指定要這個烏冬.
但烏冬真身有蛋黃識郁的<流心玉子>半隻.
看來兒子很喜歡這碗牛肉烏冬, 就連湯底都不放過呢!

最後來一杯凍檸茶做完美的句號.
原來外賣午餐, 低至29蚊起. 實在很吸引!

參觀日期:2020年2月
感謝 Riceoldlady
2020年2月12日的評論

估唔到工廠大廈竟然有臥虎藏龍老公帶左我去食呢間「丼瀛」日式餐廳日式嚟講,價錢都算ok重點係睇質素❗️我地由於未食午餐嘅關係,所以一人叫左一個丼飯,由於太多款,選擇恐懼症又嚟啦所以店員就介紹我地食以下兩款

松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼$118 :真係份量十足入面有一隻鵪鶉蛋、兩隻蟹腳、蟹肉、蟹籽同埋主角甲羅燒❗️見到啲蟹膏已經心心眼簡直係松葉蟹宴蟹膏唔會好咸,再加埋蟹肉蟹籽一淡飯過正呀‼️識食就一定將隻鵪鶉蛋同蟹膏溝埋成件事變得好滑溜另外值得一讚嘅係,隻蟹腳已經幫你處理好只要一淡放入口就搞掂鍾意食蟹嘅朋友必試‼️

火炙三文魚親子爆丼$108 :用爆丼嚟形容真係冇錯啲三文魚籽多到嚇死人仲要係好新鮮一啲腥味都冇加埋啲蟹籽,撈飯真係一流而啲三文魚表層係燒過,啲魚油出晒嚟每淡飯都充滿魚油香味

甘栗紫薯餅1件$16 :由於我係紫薯控上身見到呢個小食又忍唔住叫左一件外層炸得好脆口,炸粉唔會過厚紫薯唔會過甜啱啱好呀❗️入面除左有紫薯蓉之外,仲有栗子粒粒,呢個組合簡直係絕配

巨峰梳打$32 :呢杯有驚喜❗️出面好多餐廳都整到有藥水味我就最怕☹️但呢杯絕無藥水味抵讚!

士多啤梨梳打$32 :士多啤梨飲落有好香濃嘅士多啤梨味又唔會過甜☺️仲飲到有果肉添

評分
回頭率:4.5/5

參觀日期:2020年2月
感謝 mrs_ng_c9
2020年1月29日的評論 透過行動裝置

要吃得安心,就要食前做下功課麵包超人很可愛!

丼瀛特選丼,攞盤幾搞笑。有海膽呀!!沒有苦澀或腥臭味!正!帶子都好新鮮:D

三文魚腩海膽卷。三文魚腩好肥美,而且好厚切,一放入口,立即感受到魚油香。相對地,海膽味就被覆蓋。

木魚絲吉列炸蠔卷。炸蠔仍保持香脆!加上木魚絲的配搭,既新穎但保留日本特色!

南瓜味薯餅,必吃,對這家的炸物很有信心!即叫即炸,香酥脆!而最令驚喜的是薯餅內的南瓜蓉!很creamy!充滿濃濃的南瓜香。

參觀日期:2019年12月
感謝 eugenefsm

去過丼瀛嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD