“豐富DON飯”
丼瀛的評論

丼瀛
17/4(週六)
20:00
香港排名第1,001 (共 15,251 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2020年11月17日的評論

十一月第二個星期四中午,觀塘。

連續兩天找吃的都失望而回,快要崩潰了,今天決心要認真的找一下好料,想起之前跟好友吃過的美味刺身飯,剛好朋友說我公司一條街的距離有家做刺身飯的,,趁著有時間,懷著興奮的心情過去買。

不意外的,中午時段的觀塘到處人山人海,這家餐廳也不例外,光是外帶的客人已經堆滿門口,裡面就更不用說,於是就打消了堂食的念頭,乖乖買回公司慢慢吃。

味噌湯,買刺身飯會送一碗味噌湯,尤其是微涼的秋天,先喝一碗清香順口的湯,暖身開胃。

海之幸刺身飯,這刺身飯用料十足又新鮮,脆嫩甘香的一大坨三文魚子,纖維鮮明富彈性的松葉蟹肉,滑嫩細緻多膠質的油甘魚,油脂甘香鮮味濃的吞拿魚,厚切的三文魚跟肉質爽滑的大赤蝦,飯跟刺身的比例做的剛剛好,刺身完完全全的蓋滿飯,要小心的扒開來才能看到呢。飯裡面加了點點七味粉和紫菜絲,用來提升味道層次。個人覺得薑片跟芥末的份量多了一點,可以減半就好。

凍檸檬茶,除了味噌湯,還會配一杯餐飲,這個價格來說又飽又美味,是挺化算的。

服務方面,點餐的時候出了點嗅,原來餐廳只收現金或八達通,付款的時候才發現還差四塊錢,看到後面的隊伍長到不行,正打算改要其他刺身飯,服務生完全沒有臭臉,還說可以替我先付那四塊,有空再回來還給她,實在太感激了,當然,作為有良心的人,第二天就把錢回去還給她了。

中午這個價格來說又飽又美味,以後想吃刺身飯的時候就可以多多光顧了。

參觀日期:2020年11月
2  感謝 mintsmoii

2020年10月28日的評論 透過行動裝置

以前丼瀛還在舊地址的時候已經食過幾次, 第一次到新地址觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖, 地點比以前方便, 店內環境相比以前更寬闊。 因為太口渴所以先點飲品,巨峰提子梳打$32和檸檬果肉梳打$32, 午餐有牛頸脊石鍋飯$138、 壽司定食$118、 辣味螺肉$22。

定食套餐麵豉湯、沙律和蒸蛋~ 蒸蛋滑嘟嘟, 沙律新鮮, 麵豉湯味道不會過鹹。

辣味螺肉~ 螺肉富有咬勁,惹味前菜。

牛頸脊石鍋飯~牛頸脊嫩腍牛味濃, 份量多, 石鍋熱辣辣的。 還配上一碟新鮮美味的 三文魚和蝦刺身。

壽司定食~ 壽司定食我最喜歡帶子壽司和劍魚壽司, 兩款都鮮甜新鮮, 再配上一碗暖笠笠的拉麵。

巨峰提子梳打~ 這杯是我的, 有香濃濃的巨峰提子味。

檸檬果肉梳打~ 朋友說這杯都不錯。

在觀塘工作真是幸福, 有很多不同種類的餐廳, 無論價錢和質素都唔錯。

丼瀛

丼瀛 J-City

丼瀛特選丼 $
三文魚 劍魚腩 牡丹蝦 海膽
三文魚籽 帆立貝
好驚喜‼️冇諗過原來係咁大份,個碗仲好靚啱哂我呢啲港女。啲刺身好新鮮,同埋全部都勁大塊,好抵食!我最鍾意個牡丹蝦,啲肉質好綿好fresh,如果可以多一隻就好!

明太子醬燒玉子 $26
好耐都冇食過好食嘅燒玉子,唔知點解好多餐廳嘅燒玉子係凍冰冰,今次終於食到想食嘅味道。個玉子燒得勁香,金黃色,外邊脆卜卜,唔使醬汁都好好味!❤️

蒜蓉燒茄子 $
痴線㗎勁抵食!邊有可能呢個價錢食到咁大份嘅燒茄子!正係佢都已經收埋咗我嘅心,燒得又香又夠多蒜!

天龍卷 $
味道唔錯,天婦羅炸蝦炸得幾香口,成個配搭好有層次感。不過個汁會有少少漏,建議share。呢碟嚟到嘅時候俾佢嚇親,舊飯大件都算,連塊三文魚都咁厚咁大塊,抵食到呢!
推介度:♥︎♥︎♥︎♥︎

油甘魚牛油果沙律
叫咗個沙律做前菜,牛油果同油甘魚估唔到又幾夾!每款材料嘅份量都夠多同新鮮,好健康。
推介度:♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

:呢間餐廳性價比極高!真係第一次見咁有良心咁貨真價實嘅日本餐廳!每一樣都好足料好大份,同埋好新鮮。最正係佢勁黃啲文宣勁多仲好靚!同埋佢會keep住播榮光,好正!要大力支持!

整體推介度:♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

#hungryou_hk_japanesefood
#hungryou_hk_觀塘

———————————————
丼瀛 J-City
觀塘駿業街中海日升中心1樓B號鋪,B1出口行7分鐘
☎️電話:37088705
營業時間:
星期一至五 11:30am-3:30pm; 6pm-10:30pm
星期六日 11:30am-10:30pm
❇️人均消費:$100-200

#丼瀛 #壽司 #刺身 #sushi #sashimi #japanesefood #觀塘美食 #觀塘黃店 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食 #食好西 #hkg #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodstagrams #foodlover #hkfoodlover #foodshare #igfood #黃店 #黃色經濟圈

參觀日期:2020年10月
2  感謝 hungryou_hk
2020年8月22日的評論 透過行動裝置

餐廳:丼瀛 (觀塘)
地址:觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖

丼瀛7月中由榮昌工業大廈搬咗去中海日升中心,依家已經重新開業喇,絕對係黃絲們同愛日本菜嘅人嘅天大福音,不過住完少少嘅人就可能要專程過黎觀塘食喇,我呢個忠實fans緊係要去幫襯下啦

估唔到去到新鋪之後一樣咁黃咁吸引,除咗有好多打卡位同文宣之外,仲多咗好多蘋果日報連儂牆喺牆上,唔知你今日又買咗未呢?

丼瀛特上築地壽司杯 $248
壽司杯一客有七杯,一黎到果陣我同朋友都嘩咗聲,實在太吸引喇!真係唔影低都對唔住呢個壽司杯。除咗有赤牡丹蝦之外,仲有三文魚腩、芥辣八爪魚、蔥吞拿魚腩、三文魚籽配帆立貝、松葉蟹二本爪,同海膽☺️,係唔係望見都好想食呢?

黑豚肉生薑燒配燒餅棒 $78
呢個黑豚肉真係頂吸惹味好食,唔係講笑,個汁調教得岩岩好,仲有洋蔥、冬菇、紅蘿蔔絲等配料,撈飯食一流;另外仲有兩舊燒餅棒,味道有啲似章魚燒

每個餐都跟一個茶碗蒸、沙律、味噌湯,另外仲可以加錢配特飲,我就叫咗個巨峰提子梳打(+$8),朋友就叫咗個八香果梳打(+$8),顏色望落都已經夠哂吸引

值得一提,經Openrice訂位,8月尾週六日仲有指定餐牌半價添

參觀日期:2020年8月
感謝 hinsonfoodhk
2020年8月6日的評論 透過行動裝置

My Secret Lunch timeEnjoy ME time
黎到觀塘探朋友前,順便吃個飯。工廈區呢邊真係有好多食肆選擇啊,今日想食日本野,上網見到有一間新開既餐廳,就黎試試吧。
Lunch Menu選擇都夠多:有刺身飯、定食、丼飯、石鍋飯、拉麵、烏冬,選擇都不少,而且跟餐有茶碗蒸、沙律、麵豉湯、餐飲。
l[月見牛肉石鍋飯]l $118
午市朝鮮風石鍋系列✨,熱騰騰既石鍋飯:牛肉、生蛋、洋蔥、蛋絲、中華沙律、蘿蔔絲、泡菜、冬菇,超級豐富呢。用石鍋盛載,更顯吸引,拌勻吃,吱吱聲 相信秋冬吃更顯滋味。
+$8 可配青蘋果梳打。另外,午市亦可追加小食如刺身一客,三文魚 刺身肥美,北寄貝 亦算新鮮,淺嚐來說質素可以呢。來靜靜吃個午後飯也不錯。
×××[丼瀛 -J City]×××