“台灣美食✨”

哈豆 (福利工業大廈)
網上訂購
香港排名第1,628 (共 13,988 間餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2020年7月8日的評論 透過行動裝置

觀塘區不嬲都出名多美食❗️我睇到果個芋泥奶凍吐司就比佢吸引過黎寧靜既夜晚同依間好熱鬧既店鋪完完全全成為左對比由於店舖得一個侍應所以比做野會有少少急店內裝修都好有台灣既風味
和牛薯餅沙茶乾拌麵 $62
嘩‼️和牛餅超滑完全估唔到仲要熱辣辣♨️岩岩炸好個麵質仲要係彈牙撈埋沙茶醬到都好夾個醬既量都唔少夠撈晒所有麵
鮮梅佐豬扒鹵肉飯 $65
依個飯間餐憑都有推介鹵肉飯係正既淨鹵肉都送得晒成餐飯豬扒唔會過好鞋口最重要既係炸粉岩岩好唔會話有好多個汁試少少都有一種好似食左一粒梅既感覺再點埋豬扒別有一番風味✨
黑糖芋芋鮮奶 $39
因為叫左飯既關係,叫特飲可以減10蚊依到芋泥甘出名點都要試下既芋泥要滑身如果中意有口感既話就未必岩中間加左一層黑糖入去都唔會話好甜❗️可以值得試
❣️芋泥奶凍吐司會賣晒,岩岩再即時整既會比較軟身,所以今次都冇叫黎食
—————————————-

2020年6月29日的評論

越嚟越鍾意去觀塘 嗰度有無數樓上食肆發掘
殊今晚呢間台式餐廳 原來開張咗六年
最近做優惠 掃qr code下午茶有九折
#和牛薯餅沙茶麵 ($62)
薯餅厚身 即叫即炸 香酥外層同裏面軟腍和牛粒薯蓉
有脆有腍 唔係乾啃炸物嗰種口感
牛肉碎加沙茶醬拌麵 係絕妙配搭 關廟麵爽口有嚼勁
即使係乾拌麵 麵條唔會太乾身而黏埋一齊
#台式麻油雞湯麵線 ($65)
賣相樸實 麻油香 小小哋一人份 材料其實頗多
雞件冬菇大大件 麵線條條分明 唔會成黏糊狀膠
麵線滲入米酒雞湯同麻油 想補吓身 記得飲啲米酒雞湯
#鮮榨檸檬椰果多多 ($42)
檸檬系飲品喺初夏炎夏 特別受歡迎
配埋益力多調製 再加奇亞籽 健康又清新
飲品有大量椰果 飲吓又食吓
#珍珠豆漿紅茶 ($36)
食台式食品 珍珠奶茶唔少得
豆漿紅茶嘅味道幾得意 奶味茶味兼備 珍珠粒煙靭
#棉花糖吐司 ($62)
物如其名 外表充滿少女心 相機要先食
勁慷慨棉花糖勁多 微烤後溶化拉絲感一流
味道甜啱哂喜歡甜食嘅我 唔好錯過

參觀日期:2020年5月
感謝 eatwith4feipor
2020年6月21日的評論

今天到觀塘工廠區SHOPPING,在二點多才醒覺<係時候LUNCH>。
記得這棟大廈有台灣菜,所以到來到這樓層,不過變了另一家台菜餐館。
反正來到,我倆就在這裡午餐吧!
點菜後,著兒子去洗手間清潔雙手。
兒子回報,洗手間乾淨程度OK。

豐盛台灣牛肉湯麵
兒子看到牛肉,就選定這個麵了!

和牛薯餅沙茶乾拌麵
和牛薯餅一塊 中間軟綿線夠creamy。
拌麵表面有沙茶醬和另一種醬料,可能是豆醬或麵豉醬。
還有我喜歡的豆芽!先把所有食材拌勻!
因為醬料不多,拌勻後仍看到麵身原本的白色。
先嚐一口拌麵,醬料味道不濃。
個人覺得 : 這個沙茶醬很接近那台灣牛頭牌沙茶醬的味道!
這堆沙茶醬中夾雜著絲絲纖維,味道不太濃,而且沒有那花生味哦!
因為想當年,自己曾在台灣美麗華附近的家樂福買了几罐牛頭牌沙茶醬回家作手信。
現在這個沙茶醬拌麵,勾起我在美麗華家樂福的購物慾了!

逢甲鹹酥雞
又是一道台灣美食,最重要是家中不會使用生油炸食物。
現在32蚊,抵!
地瓜粉炸皮夠香脆,雞肉有底味,不乾柴。
即使留在最後享用,依然美味。

珍珠豆漿紅茶
在飲品MENU裡 ,要找出没有牛奶的種類,又要得到兒子青睞的飲品,就是這個豆漿紅茶了!
有珍珠,也有紅茶,只是奶精換成豆漿。

完成午餐後來一壺碧螺春。
第一杯,茶色淡,茶味不太濃,有微微的回甘。
第二杯,第三杯,茶味才出來。
再看到牆上的壁畫,我真係好想去旅行囉!

參觀日期:2020年6月
感謝 Riceoldlady
2020年4月17日的評論 透過行動裝置

疫情還未完結, 想飛一轉台灣暫時都不可能, 唯有在香港食台灣菜頂一頂癮先。 今次到位於觀塘駿業裡6號富利工業大廈3樓A室的哈豆吃午餐, 在我公司附近非常方便, 同事們好多時候都會來這裏用膳的。 餐廳光線柔和, 雖然在工業大廈裏面,但環境都算舒適。 而今次我們點的菜式有~豐盛台灣牛肉湯麵$72+ 檸檬梅子QQ$12、台灣五寶肉燥飯$62+ 黑糖鮮奶茶$12、台灣鹵水拼盤$42、清境和牛薯餅$22、肉燥時菜$24。

豐盛台灣牛肉湯麵~ 湯底濃郁, 麵的質地 軟腍, 有厚切牛展、 鹵水蛋、貢丸和墨魚丸。

台灣五寶肉燥飯~ 五寶飯有台灣腸、滷水雞翼、鹵水豆卜、鹵水蛋、貢丸和墨魚丸, 還有惹味的肉燥, 送飯一流。

台灣鹵水拼盤~ 鹵水蛋、鹵水豆卜、雞翼、豬手和牛展, 豐富又美味。

清境和牛薯餅~ 外脆內軟, 炸得剛剛好, 不會太膩。

肉燥時菜~ 生菜配上肉燥, 味道更加清爽美味。

檸檬梅子QQ~ 酸酸的, 飲落清新開胃。

黑糖鮮奶茶~ 甜甜的黑糖和香滑的奶茶, 兩者好夾。

返工時段間中到哈豆食台灣菜, 都是一件很開心的事, 不用天天吃茶餐廳。 哈豆價錢適中, 是我喜歡的餐廳之一。

哈豆
地址: 觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

參觀日期:2020年4月
感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年3月22日的評論 透過行動裝置

同朋友念住去觀塘搵食
聽講呢度有間台灣野, 就入去試下↓↓↓
【雞絲芝麻涼麵】
這碗綜合涼麵非常大碗很超值, 表面看到有份量很多的雞絲肉, 十分讚!
【炸物拼盤】
鹽酥雞、香腸、蝦蜷、花枝丸、豬肉丸、甘梅薯角, 炸物好香脆, 熱度岩岩好。豬肉丸肉汁多, 甘梅薯角係用地瓜薯條, 灑上滿滿的梅粉, 相當的好吃。 鹽酥雞也好吃。蝦蜷口感特別D, 食得出有馬蹄。
【蜜糖椒鹽雞翼】
雞翼燒得好好, 唔會太燶, 蜜糖雞翼望落出緊煙熱辣辣, 而蜜糖係雞翼表面融化, 所以食落好香甜。
【紅油三彩水餃】
咬下去既時候一直滴汁, 幾好食。
【藥膳孜然鍋】
加入孜然、紅棗、草果、芝麻、白頭、乾辣椒, 濃郁香醇既湯頭保有食材既原味燙熟即可食用, 無需任何沾醬, 就能提升食物自然美味既口感。
【阿華田豆漿】
幾新鮮既感覺

參觀日期:2020年3月
感謝 IG-foodie_felixchow

去過哈豆 (福利工業大廈)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD